MotoNews.pl

Jaki ŁĄCZNIK STABILIZATORA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wczoraj wymieniłem całe wahacze i gumy stabilizatora i jeszcze coś stuka, byłem dzisiaj na stacji kontroli pojazdów i koleś mi powiedział ze mam jeszcze wymienić łączniki stabilizatora jaką firmę mi polecicie? czytałem trochę o łącznikach w archiwum i przewija sie sporo wątków
PROSZĘ O RADĘ!

na łączniki mało kto zwraca uwagę przy robieniu zawieszenia ,a one potrafią narobić hałasu ,nie kupuj takich po 30 zł szmelc na pól roku to podstawa wyboru

polecam TRW u mnie sie sprawdzają

Cytat:
2007-04-03 22:01:23, RemikGT pisze:
polecam TRW u mnie sie sprawdzają

a czy jestem w stanie sam je wymienić posiadając kanał, pomoc kumpla no i trochę pojęcia o mechanice?

Ja mam moog. Przejechałem na nich jakieś 15 tys km i na razie jest oki...

Niektórzy nawet bez kanału potrafią wymienić... Oczywiście kanał sporo ułatwia...

Cytat:
2007-04-03 22:04:56, Oruniak pisze:
a czy jestem w stanie sam je wymienić posiadając kanał, pomoc kumpla no i trochę pojęcia o mechanice?

proscizna odkręcasz koło dwa klucze 17 ewentualnie tzw bryski i odkrecasz ,oczywiscie łącznik przykręcasz nowy i git, jak nie wymienisz sam daj cynk to Ci cos powiem

15 minut roboty ,kanał nie potrzebny ,kolegę możesz wysłać po piwo bo też się nie przyda .Zdejmij koło i wszystko wiadomo 2 śruby do odkręcenia

czy ktoś słyszał o łącznikach marki "JAF" albo "FEBI" bo takie coś mają z droższych w AUTO PARTNERZE w gdańsku

Cytat:
2007-04-03 22:13:51, Oruniak pisze:
czy ktoś słyszał o łącznikach marki "JAF" albo "FEBI" bo takie coś mają z droższych w AUTO PARTNERZE w gdańsku

i znalazłem jakieś marki ADLER w AUTO CAROSie ale te chyba jakieś lipne

Cytat:
i znalazłem jakieś marki ADLER w AUTO CAROSie ale te chyba jakieś lipne

ADLER to szajs ich części są chyba z plasteliny

Cytat:
2007-04-03 22:24:48, kamil76 pisze:
ADLER to szajs ich części są chyba z plasteliny

no nic to jutro gdzieś w 3mieście poszukam może znajdę jakieś lepszej firmy

do mk7 podchodzą Moog do BMW gdzies o tym pisałem. genialne łączniki tylko jeden myk, nie ma tam w komplecie nakrętek i trzeba stare założyc ponownie. kupiłem je po 35 zł za sztukę. Są tylko o 3-5 mm wyższe od Forda ale i tak nie ma to znaczenia ponieważ jak oposcisz na koła to łącznik eleganco sie podnosi do góry i nie ma szans by Ci stukał w wahacz. Tak więc polecam.

Cytat:

FEBI to Billstein, jeśli ta nazwa coś mówi.

Cytat:

ja mam "JAF" płaciłem jakieś 70-80 za szt. , zrobiłem na nich z 8 tyś i jak narazie cisza.

ADLER. Raz kupiłem to dziadostwo i wiecej nie kupie.Zrobiłem na nich jakieś 10tyś i do wymiany.
Czy ktoś uzywał łaczników firmy DELPHI ???

Febi (Billstein) godne polecenia biorąc pod uwagę kryterium cena-jakość.

Ja właśnie wczoraj zmieniłem swoje po raz drugi już. Poprzednio założyłem FEBI od BMW 3 i przejechały 35 tyś. km.......dużo to czy mało ?
Teraz zamontowałem za wieloma rekomendacjami LEMFORDER dedykowane do Mondeo - przejechały 30 km i narazie......cisza
Co do marek to poleca się właśnie przedewszystkim LEMFORDER, FEBI, MOOG...

PS. Panowie.....a zapytam jeszcze .....czy to prawda, że jeżeli się jeździło ze stukającymi łącznikami taj ze 2 miesiące to tulejki gumowe stabilizatora też się wyrobiły i są do wymiany ?
Tak mi powiedział "światły" pan na przeglądzie ale ja mu za bardzo nie wierzę bo facet czepiał się nawet paska wieloklinowego "że popękany" .
Zmieniłem same łączniki i nic już nie stuka to pewnie gum nie trzeba ruszać.......prawda ?

[ wiadomość edytowana przez: Andrew dnia 2007-04-05 08:43:15 ]

Cytat:
2007-04-03 21:53:52, Oruniak pisze:
wczoraj wymieniłem całe wahacze i gumy stabilizatora i jeszcze coś stuka, byłem dzisiaj na stacji kontroli pojazdów i koleś mi powiedział ze mam jeszcze wymienić łączniki stabilizatora jaką firmę mi polecicie? czytałem trochę o łącznikach w archiwum i przewija sie sporo wątków PROSZĘ O RADĘ!

A czy toprzypadkiem nie końcówki drązków kierowniczych ci stukają.u mnie po wymianie łączników dalej waliło ale jak zmieniłem końcówki to normalnie jak z "salonu".

Cytat:
2007-04-05 08:39:23, Andrew pisze:
Ja właśnie wczoraj zmieniłem swoje po raz drugi już. Poprzednio założyłem FEBI od BMW 3 i przejechały 35 tyś. km.......dużo to czy mało ? Teraz zamontowałem za wieloma rekomendacjami LEMFORDER dedykowane do Mondeo - przejechały 30 km i narazie......cisza Co do marek to poleca się właśnie przedewszystkim LEMFORDER, FEBI, MOOG... PS. Panowie.....a zapytam jeszcze .....czy to prawda, że jeżeli się jeździło ze stukającymi łącznikami taj ze 2 miesiące to tulejki gumowe stabilizatora też się wyrobiły i są do wymiany ? Tak mi powiedział "światły" pan na przeglądzie ale ja mu za bardzo nie wierzę bo facet czepiał się nawet paska wieloklinowego "że popękany" . Zmieniłem same łączniki i nic już nie stuka to pewnie gum nie trzeba ruszać.......prawda ? [ wiadomość edytowana przez: Andrew dnia 2007-04-05 08:43:15 ]

gum nie nada nie wpływa to na jakość jazdy ale jak sie przejedzie np nieutwardzoną drogą którą wcześniej jechał ciągnik rolniczy to słychać jak ten drążek wpada w wibracje i tak głucho dudni. To moim zdaniem najlepszy test na te gumy. Mozna z tym jezdzić, mi jednak to przeszkadza i wymieniam właśnie gumki zaraz po świętach.