Czujnik temperatury zew.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Problem polega na tym, że wyświetla temperaturę około 8 stopni za niską. Niby drobnostka,ale wkurza. Zwłaszcza teraz jak jest około 10 stopni a on stale mnie ostrzega o oblodzeniu. Odnalazłem czujnik temperatury zew. I o dziwo w Omedze C (tzn. B po liftingu) wcale nie jest pod lewym reflektorem. Jest sobie dokładnie na środku zderzaka pod zbiornikiem płynu do spryskiwania szyb. Aby się upewnić, że to on odpiałem go i na wyświetlaczu kompa ujrzałem F----. Czyli diagnoza 100% poprawna. Zakupiłem nowy czujnik siemensa (stary też taki był) i dalej to samo....
Co mam robić??

Rezystancja na przewodzie/złączu??? Senator o tym już pisał.

Ok. Posprawdzam rezystancję. Z jednej strony jest złączka przy czujniku a z drugiej??Przy wyswietlaczu kompa czy gdzie??I jak sie tam ewentualnie dostac?

Cytat:

Ok. Posprawdzam rezystancję. Z jednej strony jest złączka przy czujniku a z drugiej??Przy wyswietlaczu kompa czy gdzie??I jak sie tam ewentualnie dostac?

Nie ma m schematu do takiego, ale wydaje się że sygnał z czuja leci prosto do Wyświetlacza kompa, tzn jest w tej kostce. Może zidentyfikujesz po kolorze kabelka?

Po stronie kierowcy pod reflektorem (znajdziesz patrząc od spodu) jest wiązka do osprzętu w zderzaku i kostka termometru. Miałem taki przypadek, że odczepiła mi się ta wiązka z "wieszaczka" i obniżyła się na tyle że do tej kostki nalewała się woda i wtedy na wyświetlaczu działy się podobne cuda.

a ja myślę dodać drugi czujnik do kabiny (plus przełącznik lewo-prawo)...

Cytat:
Nie ma m schematu do takiego, ale wydaje się że sygnał z czuja leci prosto do Wyświetlacza kompa, tzn jest w tej kostce. Może zidentyfikujesz po kolorze kabelka?

tz.,że między czujnikiem a wyświetlaczem kompa nie ma żadnego połączenia (np.kostki,złącza itp.),że kabelki idą od wtyczki czujnika temp.zew. do wtyczki wyświetlacza komputera ?
Bo mi też pokazuje -50C a już 2 nowe czujniki wymieniłem,co mogło się spieprzyć ?
Przy kostce już grzebałem i nic nie pomogło.

Moze moja porada wyda sie prosta ale w moim przypadku pomogla,w omedze jest tyle czujek i czujnikow ze raz na jakis czas polecam zaopatrzyc sie w np. ,,ELEKTROSOL'' i poswiecic pare minut na konserwacje niektorych kostek , zlaczek itp.....

Cytat:
2007-08-09 23:06:50, MarekV6 pisze:
tz.,że między czujnikiem a wyświetlaczem kompa nie ma żadnego połączenia (np.kostki,złącza itp.),że kabelki idą od wtyczki czujnika temp.zew. do wtyczki wyświetlacza komputera ? Bo mi też pokazuje -50C a już 2 nowe czujniki wymieniłem,co mogło się spieprzyć ? Przy kostce już grzebałem i nic nie pomogło.

zazwyczaj wiązki przednie (czyli od przedniego zderzaka do konsoli) są w całości ale kto wie, może kable przechodzą po drodze przez jakiś moduł, czyli są wpinane w jakąś płytkę. twój objaw ewidentnie wskazuje na brak właściwego połączenia. czasami tak bywa, że śniedzieją pręciki podłączeniowe w termometrze (widziałem już także takie, w których nastąpił całkowity rozkład takich pręcików). jeśli coś takiego nastąpiło ci w oryginalnym termometrze, to zapewne miało to wpływ na konektorki we wtyczce, więc proponuję je wyczyścić a jeśli to nie pomoże, to podjedź do mnie dam ci nową wtyczkę i sobie przełożysz. no chyba że będziesz chciał to na miejscu zrobić.
rozumiem, że te -50 pokazuje ci cały czas, mimo, że samochód postał trochę czasu z nowym termometrem (większość nowo założonych termometrów musi "dojść do siebie" i na początku pokazuje -50 co stopniowo się podnosi, np. przez kilka godzin, żeby dojść do właściwej temp).

no właśnie wtyczkę już czysciłem 2x,nawet po paru dniach na nowym czujniku jest to samo
a podjechać nie mogę,bo za daleko "D"

Cytat:
2007-08-10 19:59:37, MarekV6 pisze:
no właśnie wtyczkę już czysciłem 2x,nawet po paru dniach na nowym czujniku jest to samo a podjechać nie mogę,bo za daleko "D"

myślałem, że częściej bywasz w pyrlandii, jak kiedyś będziesz to daj znać, to posprawdzamy z dwóch stron.

już byłem na urlopie
teraz 5 miesięcy u helmutów

Cytat:
2007-08-11 13:36:50, MarekV6 pisze:
... teraz 5 miesięcy u helmutów

no to już wiem czemu masz -50 stopni

Przypomnialem sobie ze kiedys mialem problemy z tym termometrem ale u mnie podczas jazdy pokazywal normalnie a potem przeskakiwal na temperature na minusie po zlokalizowaniu czujnika temperatury znalazlem przetarty kabel na wysokosci lampy halogenowej zaizolowalem i wszystko jest ok.Moze u ciebie gdzies sie przetarl i masuje.