| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
smalski Omega C Bydgoszcz-Rypin | 2007-04-04 10:12:00 Witam!!!
Problem polega na tym, że wyświetla temperaturę około 8 stopni za niską. Niby drobnostka,ale wkurza. Zwłaszcza teraz jak jest około 10 stopni a on stale mnie ostrzega o oblodzeniu. Odnalazłem czujnik temperatury zew. I o dziwo w Omedze C (tzn. B po liftingu) wcale nie jest pod lewym reflektorem. Jest sobie dokładnie na środku zderzaka pod zbiornikiem płynu do spryskiwania szyb. Aby się upewnić, że to on odpiałem go i na wyświetlaczu kompa ujrzałem F----. Czyli diagnoza 100% poprawna. Zakupiłem nowy czujnik siemensa (stary też taki był) i dalej to samo....
Co mam robić?? |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-04-04 10:22:54 Rezystancja na przewodzie/złączu??? Senator o tym już pisał. |
smalski Omega C Bydgoszcz-Rypin | 2007-04-04 11:32:17 Ok. Posprawdzam rezystancję. Z jednej strony jest złączka przy czujniku a z drugiej??Przy wyswietlaczu kompa czy gdzie??I jak sie tam ewentualnie dostac? |
pablo730 Omega C 2,5 V6 LPG Inowrocław | 2007-04-04 12:36:58 Po stronie kierowcy pod reflektorem (znajdziesz patrząc od spodu) jest wiązka do osprzętu w zderzaku i kostka termometru. Miałem taki przypadek, że odczepiła mi się ta wiązka z "wieszaczka" i obniżyła się na tyle że do tej kostki nalewała się woda i wtedy na wyświetlaczu działy się podobne cuda. |
jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2007-04-04 18:37:55 a ja myślę dodać drugi czujnik do kabiny (plus przełącznik lewo-prawo)... |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2007-08-09 23:06:50
tz.,że między czujnikiem a wyświetlaczem kompa nie ma żadnego połączenia (np.kostki,złącza itp.),że kabelki idą od wtyczki czujnika temp.zew. do wtyczki wyświetlacza komputera ? Bo mi też pokazuje -50C a już 2 nowe czujniki wymieniłem,co mogło się spieprzyć ? Przy kostce już grzebałem i nic nie pomogło. |
domel99 Omega B 2.5TDS Grójec | 2007-08-10 01:09:39 Moze moja porada wyda sie prosta ale w moim przypadku pomogla,w omedze jest tyle czujek i czujnikow ze raz na jakis czas polecam zaopatrzyc sie w np. ,,ELEKTROSOL'' i poswiecic pare minut na konserwacje niektorych kostek , zlaczek itp..... ![]() |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-10 10:41:10
zazwyczaj wiązki przednie (czyli od przedniego zderzaka do konsoli) są w całości ale kto wie, może kable przechodzą po drodze przez jakiś moduł, czyli są wpinane w jakąś płytkę. twój objaw ewidentnie wskazuje na brak właściwego połączenia. czasami tak bywa, że śniedzieją pręciki podłączeniowe w termometrze (widziałem już także takie, w których nastąpił całkowity rozkład takich pręcików). jeśli coś takiego nastąpiło ci w oryginalnym termometrze, to zapewne miało to wpływ na konektorki we wtyczce, więc proponuję je wyczyścić a jeśli to nie pomoże, to podjedź do mnie dam ci nową wtyczkę i sobie przełożysz. no chyba że będziesz chciał to na miejscu zrobić. rozumiem, że te -50 pokazuje ci cały czas, mimo, że samochód postał trochę czasu z nowym termometrem (większość nowo założonych termometrów musi "dojść do siebie" i na początku pokazuje -50 co stopniowo się podnosi, np. przez kilka godzin, żeby dojść do właściwej temp). |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2007-08-10 19:59:37 no właśnie wtyczkę już czysciłem 2x,nawet po paru dniach na nowym czujniku jest to samo
a podjechać nie mogę,bo za daleko "D" |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-10 22:34:00
myślałem, że częściej bywasz w pyrlandii, jak kiedyś będziesz to daj znać, to posprawdzamy z dwóch stron. |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2007-08-11 13:36:50 już byłem na urlopie
teraz 5 miesięcy u helmutów |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-11 22:24:36
no to już wiem czemu masz -50 stopni |
domel99 Omega B 2.5TDS Grójec | 2007-08-12 23:34:30 Przypomnialem sobie ze kiedys mialem problemy z tym termometrem ale u mnie podczas jazdy pokazywal normalnie a potem przeskakiwal na temperature na minusie po zlokalizowaniu czujnika temperatury znalazlem przetarty kabel na wysokosci lampy halogenowej zaizolowalem i wszystko jest ok.Moze u ciebie gdzies sie przetarl i masuje. |