Sonda LAMBDA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Interesuje mnie czy objawem uszkodzonej sondy lambda może być to że po jej odłączeniu - przy normalnie rozgrzanym i pracującym samochodzie nie zachodzi żadna zmiana w pracy silnika - obroty nie zwiększają się ani nie zmniejszają ??

Wiem że jest metoda na badanie lamdy za pomoca voltomierza ale akurat go nie mam i chciałem przeprowadzic test z odłączeniem.

mieszko1978

na 99,9% nie odczujesz zadnej roznicy w pracy silnika po jej odlaczeniu .
voltomierzem tez raczej tego nie sprawdzisz dlatego ze sonda nie daje ciaglego napiecia, ale probuj, ja tam zakupilem palma na allegro za 80zł i sobie wszystko sprawdzilem po kolei

Cytat:
2007-04-05 23:52:38, grzesik1 pisze:
... ja tam zakupilem palma na allegro za 80zł i sobie wszystko sprawdzilem po kolei

Jakiego palma ??

Cytat:
2007-04-05 20:50:04, mieszko1978 pisze:
Wiem że jest metoda na badanie lamdy za pomoca voltomierza ale akurat go nie mam i chciałem przeprowadzic test z odłączeniem. mieszko1978

dla pony 1,5 MPI: temperatura płynu w silniku 80-95 stopni, woltomierz cyfrowy (wystarczy taki z marketu za 20zł), rozłączasz złącze sondy i podłączasz woltomierz, w trakcie zwiększania obrotów napięcie wyjściowe min. 0,6V - mieszanka powietrze/paliwo wzbogaca się