Hałas przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Ostatnio przy ruszaniu lub też czasami przy zmianie biegów dochodzi do mnie dźwięk jakby waliły o siebie dwa kawły żelastwa. Czy to poduszki? Jeśli tak to które i jaki jest mniejwięcej koszt wymiany?

U mnie czasami wsteczny nie wchodzi ale nie wiem co to i na razie jest jak jest.

Cytat:
2007-04-05 21:49:20, siekier82 pisze:
Witam! Ostatnio przy ruszaniu lub też czasami przy zmianie biegów dochodzi do mnie dźwięk jakby waliły o siebie dwa kawły żelastwa. Czy to poduszki? Jeśli tak to które i jaki jest mniejwięcej koszt wymiany?

Ja miałem to samo, już dziś też pisałem na 99 % myślałem że poduszki, wymieniali mi sprzęgło i okazało się ze były spore luzy na łapie ze skrzyni i innych miejscach warto to sprawdzić wcześniej bo poduszki nie są tanie.

Masz rację! Najpierw to sprawdze. Jednakże odgłosy te pojawiły się z dnia na dzień, a przy luzach to by chyba jakoś stopniowo postępowało. Myle się?

No, u mnie na ten przykład urwała się osłona wydechu, co to idzie przez prawie całą długość samochodu, i napiernicza w srodkowy tłumik. Nawet na początku myślałem, że znowu mi się kat rozsypał

Cytat:
No, u mnie na ten przykład urwała się osłona wydechu,

Jakby to powiedzieć?? Albo juz tej osłony nie mam, albo nigdy wcześniej jej tam nie bylo Nadal obstaje przy przeniesieniu źródła dźwieków na przód wozu

Mialem pękniętą spręzynę przy mocowaniu rury do kolektora wydechowego. Przy ruszaniu rura się poruszała i stukała o miske olejową. Denerwujący odgłos "ding" przy ruszaniu był

to brzmi już bardziej optymistycznie. Wydaje mi sie nawet, że jest to bardzo prawdopodobne, gdyż każdy manewr samochodem powodujący poruszenie sie silnika(nagły zryw, czy też ruszanie) kończy sie właśnie takim "ding".
Czy można jakoś samemu sprawdzić tą springę??

Z kanału widac polaczenie kolektora wydechowego z rurą. Sprezyny tez widac a zwlaszcza jak jest pęknięta. Pomajdaj rura na lewo i prawo z kanału. Sprezyna cos kolo 8 pln kosztuje . Kup od razu zrube bo zapewne zardzewiala jest

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2007-04-10 14:27:50 ]

Sprawdź też te poduszki/śruby i łapę skrzyni .

Postanowiłem wyczyścić stare posty i odpowiedzieć sam na pytania które kiedyś sam zadawałem, a moja odpowiedź może być pomocna innym.

Winne okazało się połączenie kolektora i wydechu.
Najpierw wymieniłem sam pierścień mocujący. potem tylko zostało odpowiednio mocne skręcenie śrubami. Problem ustał.