| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
siedem CITROEN Xantia 1.6i ... Warszawa | 2002-08-22 15:11:16 czyli nie jest wszystko ok bo masz słaby ręczniak.
ręczny powinien być tak mocny żeby koła stawały dęba na asfalcie. a jeżeli chodzi o to gdzie powinien brać to powiem że jak go ustawisz na 3-4 ząbek to ciężko jest go później zaciągnąć. lepiej jest jak łapie tak w połowie skoku drążka wtedy masz możliwość lepszego zaciągnięcia (tak jakby rozbieg) przy użyciu mniejszej siły. Czyli tak - sprawć linkę czy się nie zużyła. Są dwa typy linki w teflonowej obwolucie i bez. jedna i druga ma swoje dobre i złe strony. bez teflonu - ta szybciej rdzewieje ale jak często zaciągasz ręczny nie ma to znaczenia tylko nasmaruj przed założeniem, teflonowa - po pewnym czasie teflon sie ścina, zapycha i linka zaczyna ciężko chodzić, ale jak urzywasz sporadycznie nie ma to znaczenia za to znacznie mniej rdzewieje. to tyle chyba że masz wycieki lub słabe wykładziny |
Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2002-08-24 22:29:24 witam
mnie tez dreczy ten reczny (tyle ze w PF125p), zrobilem remont zaciskow, nowe klocki, zaciski elegancko sie przesuwaja w swoich lozach, tloczki tez lekko chodza i potem wracaja do swojego polozenia, zalozylem nawet nowa linke ( bo stara sie ulamala przy zacisku jak prubowalem ja zdjac heehe pozdrawiam |
jarbar FORD ASPIRE Tychy | 2004-12-14 20:59:49
Zgadza się - u mnie też ręczny od zawsze zablokuje koła w czasie jazdy jedynie na lodzie lub śniegu |
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2004-12-14 22:10:12 Ja mam ręczny tak wyregulowany ze blokuje koła, ale w czasie jazdy nie zblokuje nim kół, bo po co, żeby mnie kusiło albo coś, a tak od czasu do czasu w czasie jazdy hamuje ręcznym coby sie trochę ułożyły szczęki i nie zapiekły i jak narazie wszystko jest ok, co jakis czas smaruje tylko ciegno pod autem. |