| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-06-08 23:23:41 Witam Ps uderzenie w akmulator (brak wyraźnych uszkodzień akumulatora) mogło mieć na to wpływ? dodam że lampy itp są całe. |
Genius Fiat 126p. Radzionkow | 2003-06-08 23:29:06 Elo!!!
Nie musi byc widocznych objaw uszkodzenia akumulatora. Wedlug mojej wiedzy to w akumulatorze sie blaszki zwarly i spwodowaly uszkodzenie akumulatora. J moze to powodowac jakies anomalia pogodowe. Jezeli sie myle to poprawcie moja teze. |
forti F&F Wolny Słuchacz :) Bmw E36 325i i E38 7 ... Wroclaw | 2003-06-08 23:29:48 mogly te plyty w akumulatorze sie zniszczyc i koniec |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2003-06-09 08:03:56 ciezko powiedziec, ale kup nowy regler napiecia i po sprawie bedzie, ewentualnie żeby sprawdzic co jest przyczyna: porzycz od kogos z autka (np od kumpla na 5 min) i sprawdż czy swiatelko gasnie |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-06-09 08:39:56 Moze to glupie pytanie,ale co to jest regler??? |
LoRd_S F&F Sympatyk 126p Bielsko-Biała | 2003-06-09 09:19:20 Regulator napięcia przy alternatorze, taki wielkości pudełka zapałek mniejwięcej, srebrny |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2003-06-09 09:25:54 jak masz alternator to od niego ida takie dwa kabelki do "reglera"
regler to taki metalowy lub powlekany plastikiem sześcscianik o wym: okolo 60x30x10 mm przykrecony srobka do bluku silnika (chyba do bloku - nie pamietam) jak otworzysz klape znajdziesz go w okolicach numerow silnika - szukaj po kabelkach idacych z alternatora jest to "mozg" tepego alternatora jest to uklad tranzystorow i innych pierdolkow ktory utrzymuje nam stale napiecie pomimo różnych poborów pradu jak gasnie na wertepach to dokrec srobke mocujace regulator tak żeby jego obudowa zwierala z masa silnika dziala tak: (przypuśćmy że mamy noc i światla sa zapalone) właczasz silnik - świeci sie kontrolka - swiatla sobie tez swieca silnik chodzi na wolnych obrotach - to samo (kontrolka + slabe swiatla) silnik przekracza jakieś 1200-1500 - regler domyslil sie ze alternator daje sporo pradu wiec wlacza ladowanie - podtrzymywanie napiecia na stalym poziomie - kontrolka gaśnie (może sie żarzyć) a swiatla dostaja jakby dodatkowej mocy i troszke bardziej świecą to wlaśnie regler jest źrodlem pradu plynacego do tej żaróweczki wiec jest ona bezpośrenim miernikiem jego pracy teraz wlaczajac dodatkowe urzadzenia nie bedzie spadku napiecia a co najwyzej alternator bedzie dawal wieksze opory (kierowany reglerem) zwalniajac na wolnych obrotach obroty (jak bawisz sie swiatlami czy ogrzewaniem tylnej szyby na biegu jalowym to zauwazalnie silnik zmienia styl pracy) uffff no to chyba najbardziej obrazowo przedstawilem "co to regler" w sklepie nieorginalny 15 pln - tylko podlacz odpowiednio milej pracy [ wiadomość edytowana przez: Peeryt dnia 2003-06-09 09:35:31 ] |
Abdull F&F Sympatyk 126p Bielsko - Biała | 2003-06-09 11:58:31 Ja stawiam na coś innego. Sprawdź sobie przewód od alternatora do rozrucha, ewentualnie samo połączenie na rozruszniku. Tam może być luźno, albo przewód się uszkodził i na wertepach przerywa. ja stawiam na to |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-06-09 14:20:06 Gratuluje wiedzy a może funduszy!! Od kiedy akumulatory są miedziano-ołowiowe a może są tylko nas zwykłych śmiertelników na nie nie stać. Nie wiem. W każdym razie każdy pożeracz chleba uzywa akumulatorów ołowiowych!! W których obie elektrody wykonane są z ołowiu, z ta jednak różnicą, że jedna z elektrod to tlenek tegoż pierwiastka. A co do zwarcia wewnętrznego to nieprawdą jest,że niezbedne do tego jest uszkodzenie zewnętrzne. Wystarczy jeździć na niedoładowanym a wytrąci sie siarczan ołowiu który to powoduje zwarcie wewnetrzne i (lub) powolne rozładowywanie sie owej puszki pandory. To chyba wszystko słowem sprostowania.
Co do instalacji to proponuje przejżeć całą i powinien znaleźć sie winowajca. Pozdrawiam i cze!! |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-06-09 16:39:09 Abdull moze miec racje,bo stalo sie cos nieoczekiwanego! Zawiesil mi sie chyba rozrusznik,wiec moze ma to jakis zwiazek... |
mkorynek Fiat 126p Wrocław | 2003-06-09 21:43:49 Oczywiscie dalem ciala, bo nie zaznaczylem,ze mam alternator, a nie pradnice, a pewnie rownica zasadnicza....
pozdrawiam, korek |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-06-10 15:46:58 W przypadku który został opublikowany wyżej przez przedmówców mowa jest własnie o alternatorze. Tak więc wszystkie z wypowiedzi były jak najbardziej trafne!! |