MotoNews.pl

3 foteliki > 18kg na tylnej kanapie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o sprawdzone sposoby - jak rozwiązać problem 3 fotelikow z tyłu dla dzieci powyzej 18kg, w tych fotelikach nie ma pasów,
a ja w bestii srodkowy pas mam tylko biodrowy - i to rozwiazanie wydaje mi sie mało bezpieczne.

Jest jakis patent na 3 fotele? Czy sa fotele >18kg z własnymi pasami ?

Nie ma. Rozwiązaniem jest nowsza Oma z 3 pasami 3 punktowymi z tyłu. Ja taką miałem i trójka dzieciaków miała wygodnie

Są,są.......np:
http://www.allegro.pl/item180811990_fotelik_coneco_zenith_nowe_kolory_2007_gratisy_wys.html

Coś mi nie wyszło..poszukaj na allegro np do 36kg.

Oczywiście, że są akuratnie przerabiam temat i czekam już na przesyłkę.

Fotelik pasem biodrowym się mocuje za dupę a szkodnika szelkami. Czasem się ten układ przydaje jak się ma dwa foteliki z tyłu a jeszcze się ktoś ma wcisnąć z nimi a w środku nie usiedzi.

Warunek jeden siedzisko i oparcie musi być na sztywno bo inaczej w razie dzwona i szkodnik i oparcie się złożą jak scyzoryk

No tak arti. Do 25kg jeszcze jako tako. Myślałem o kategorii 18-36.

Solltys - pokaż. Jakiś link czy coś. Przyda mi się - jak się zapewne domyślasz

Cytat:
2007-04-11 22:54:52, miklo pisze:
Przyda mi się - jak się zapewne domyślasz

Znowu???? BIG FIVE? Nieeeeee!!!!!

Linka nie posiadam -dojdzie to obcykam.

Kurna. Dzieci rosną

A zawsze chcieliśmy mieć piątkę. I nie mówimy nie

ja w sumie mam czas do września - aż zacznie sie wożenie do przedszkola, ale temat chciałbym rozpracować zawczasu,

to czekam na info od Sołtysa - mam nadzieję, że zdecydujesz sie podać co to za kanapa.

piątka - piękna sprawa i na dwie bestie wyprawa

Cytat:
2007-04-12 02:15:04, mckornik pisze:
piątka - piękna sprawa i na dwie bestie wyprawa

Żona nie może prowadzić, dlatego bestią jeździ już ktoś inny, a my mamy autobus

na allegro wszystkie foteliki >18kg są opisane jako zgodne z przepisami, ale mowa jest o mocowaniu pasami 3-punktowymi

[ wiadomość edytowana przez: mckornik dnia 2007-04-12 12:00:08 ]

a jest możliwość założenia w Omedze B Combi - środkowego 3punktoewgo pasa ?

temat s fotelików przerabiałem w swojej klusce i mam 2 foteliki do 36kg na zewnątrz a do 18kg na środku kanapy przymocowany pasem biodrowym. ten środkowy fotelik jest 5punkt. zap. a dwa pozostałe na pasy samochodowe z reg . wys. oparcia (rośnie z dzieckiem). wszystko działą jak należy. siostra ostatnio kupiła fotelik do 36kg z 5punkt. pasami, rozbierane siedzisko i oparcie.

Ja miałem 3 takie pasy z tyłu. Chyba wystarczy wymienić kanapę - o ile dobrze pamiętam środkowy pas był w niej mocowany (w oparciu).

[quote]
2007-04-11 20:22:18, arti-77 pisze:
Są,są.......np: http://www.allegro.pl/item180811990_fotelik_coneco_zenit

Coneco Zenith
jest fotelikiem 9-25 kg i zawsze wymaga pasa 3-punktowego, w przedziale 9-18 kg fotelik mocuje się za podstawę, a dziecko jest zapinane 5-cio punktowymi szelkami fotelika, natomiast powyżej 18 kg zarówno fotelik jak i dziecko jest jednocześnie przypięte 3-punktowym pasem samochodowym. Nie ma fotelika który powyżej 18 kg wykorzystuje własne pasy wewnętrzne, homologacja europejska ECE R44-04 którą muszą posiadać wszystkie foteliki dopuszczone do sprzedaży, przewiduje wykorzystywanie własnych pasów do wagi dziecka 18 kg, powyżej tej wagi dziecko powinno być zapięte pasem samochodowym.

Foteliki jak np Concord Trimax pomimo tego że są przeznaczone od 9 do 36 kg z własnymi szelkami wykorzystywane są również tylko do wagi 18 kg lub do momentu kiedy główka dziecka nie wystaje ponad oparcie, następnie należy odpiąć oparcie i już przy pomocy 3-punktowego samochodowego pasa bezpieczeństwa przypinamy malucha na samym podwyższeniu.

W całym okresie wykorzystywania przez dziecko fotelików powinny być one trzy w typowych przedziałach wagowych:
1. 0-13 kg (tzw. nosidełko, kołyska) - Grupa 0+
2. 9-18 kg do ok. 3-4 roku życia - Grupa 1
3. 15-36 kg z możliwością odpięcia pleców i wykorzytania dla najstarszego dziecka samego podwyższenia - Grupa 2/3.

Istnieją również foteliki w nietypowych przedziałach jak 0-18, 0-25, 9-25, 9-36 kg ale musicie pamiętać że jak coś ma być uniwersalne to nie zawsze spełnia wszystkie normy i oczekiwania, nie ma sie co oszukiwać i wierzyć opisom że jakiś tam fotelik jest super uniwersalny i będzie bezpieczny dla dziecka od urodzenia do 12 roku życia - coś takiego nie istnieje - za duży przedział wagowy i wiekowy !!!

Dodatkowo musicie zdecydować czy fotelik jest tylko po to aby uniknąć mandatu czy chcecie zapewnić minimum bezpieczeństwa swoim maluchom, bardzo często mam klientów którzy szukają np. takich styropianowych podkładek aby nie zapałcić mandatu, zawsze staram się wytłumaczyć o co w tym wszystkim biega, ale jeśli to nic nie daje to odsyłam takiego pacjenta do Tesco, Geant-a itp. tam bywają takie podkładki i foteliki.

Koszt dobrej jakości nowego fotelika to 500-900 złotych - jest to inwestycja na kilka lat która ma zapewnić minimum bezpieczeństwa, więc chyba warto zainwestować.

Na koniec jeszcze rada:
Jeśli decydujecie się na zakup używanego fotelika to tylko od rodziny czy znajomych kiedy macie 100% pewności że fotelik był eksploatowany zgodnie z przeznaczeniem i nie brał udziału w wypadku, przy okazji szkoleń widziałem fotelik powypadkowy który z zewnątrz wyglądał normalnie, jednak wewnętrzna struktura energochłonna była zdruzgotana, pomimo że był to fotelik dobrej firmy, i ciągle swoim wyglądem zewnętrznym nie budził zastrzeżeń to jednak nie nadawał się już do użytku w samochodzie.

Jeśli fotelik jest nowy to powinien posiadać oznaczenie normy ECE R44-04 lub R44-03 (starsza ale jeszcze ciągle trafiają się foteliki z takim oznaczeniem) dodatkowo na każdym foteliku spełniającym te wymagania powinno być umieszczone oznaczenie prawidłowego montażu w poszczególnych przedziałach wagowych.

Do autora wątku:

Tak jak pisałem na priv w Twoim przypadku jeśli nie masz przedniej poduszki najlepszym rozwiązaniem byłby dobrej jakości fotelik dla najstarszego dziecka ustawiony z przodu, a druga osoba dorosła z tyłu na środku pomiędzy dwoma fotelikami. Wszyscy producenci zalecają montaż fotelików z tyłu, ale jeśli nie planujesz zmienić osobówki na vana i nie postarasz się o środkowy pas 3-punktowy to niestety musisz to wziąć pod uwagę.

Pozdrawiam
Sagi

Wniosek nasuwa mi się jeden - poleci negatyw na allegro czy gdzie tam moja małżowina nabyła ten fotelik. Nie dosyć, że wychodzi na to że jest to coś do 18kg to jeszcze czekania ponad 20 dni.

Natomiast faktem jest że posiadam i użytkuję do dziś fotelik do 18kg na stalowej kratownicy z opcją mocowania pasem biodrowym.

Styropiana z Tesco też mam chwilowo póki ta sprawa z dostawą się nie wyjaśni. Styropian jest dobry na doraźne sytuacje jak ciocia z dziećmi z ameryki przyjedzie na święta... ale lekkość tego czegoś mnie powala w porównaniu z kratownicą

Z fotelików na tzw. kratownicy z czystym sumieniem mogę polecić hiszpańskiego Play Beat (niestety ciężko go już dostać - czasami bywa na allegro), jest to co prawda fotelik do 25 kg ale w przedziale do 18 kg (do ok 3-4 roku życia) ma możliwość mocowania pasem biodrowym.

Dwa mechanizmy napinające pas samochodowy sprawiają że bez względu czy jest to pas 2-punktowy biodrowy czy 3-punktowy można go bardzo stabilnie zamocować. Powyżej 18 kg wymaga już niestety pasa 3-punktowego, ponieważ tak jak Coneco Zenith jest przypinany pasem razem z dzieckiem.

Pozdrawiam
Sagi

dziekuję za wszystkie informacje
na poczatek sprawdze możliwość założenia środkowego, 3-punktowego pasa -jeszcze raz dzieki