Uruchamianie silnika - czy regenerować parownik??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Przeszukiwałem forum dobrą godzinę i nie znalazłem, więc postanowiłem zapytać:

Na początek info o aucie:
Skoda Favorit 135, parownik tomasetto 100hp, założóny 2 lata temu, przebieg: 26000 km.

Jak zostawię auto na gazie na noc, to rano trzeba na prawdę długo pokręcić, żeby zapalił (a jako, że aku już nie pierwszej nowości, to zwykle trzeba odwołać się do pomocy sąsiada i kabli zapłonowych). Dzieje się to nawet przy temperaturze rzędu 10 st C. Po rozgrzaniu silnika (i to niekoniecznie dużym) nie ma żadnych problemów z odpaleniem auta na gazie (nawet jak kilka godzin postoi, np.3-4).

Na benzynie auto odpala "od pierwszej iskry". Świece Iskra gaz (przejechane ok 10000 km - wyglądają ładnie). Filterek wymieniony ok 10 tys. temu.

Auto pali ok. 11-12 l gazu (trochę przydużo), pomimo wykonanej regulacji (na analizatorze).

Teraz pytanie: kilka osób mówiło mi, że problem z odpalaniem może być spowodowany zużytymi membranami parownika, które zesztywniały i gdy jest dość zimno (<10st) nie dają zbyt chętnie gazu do rozruchu. Ale zastanawiam się, czy już po 2 latach i 26 tyś. membrany mogą być zużyte (niektórzy twierdzą, że membrany sztywnieją pod wpływem czasu, a nie przejechanych kilometrów i że po 2 latach w moim parowniku mogą być już do wymiany). Co o tym sądzicie??

Cytat:
Ale zastanawiam się, czy już po 2 latach i 26 tyś. membrany mogą być zużyte (niektórzy twierdzą, że membrany sztywnieją pod wpływem czasu, a nie przejechanych kilometrów i że po 2 latach w moim parowniku mogą być już do wymiany). Co o tym sądzicie??

W tomasetto jaranym z "gazu", membrany można wymieniać co roku. Potwierdzam.

Jeszcze takie pytanie - opłaca się go regenerować?? Po regeneracji powinien się zachowywać dobrze?? Czy może lepiej pomyśleć nad wymianą parownika (ew. na jaki - Lovato czy coś innego, elektronik, czy ciśnieniowy - obecny to elektronik).

Jeżeli zrobisz to sam, to jaknajbardziej się opłaca (zestaw gratów około 60 zeta + przesyłka). Ja pomykam na regenerowanym, już rok (jeśli nie dłużej) i nie zauważyłem gorszego działania reduktora po wymianie membran.