Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-04-18 07:46:07 Witam
bez owijania w bawełnę przedstwie odrazu swój problem, otóż mam problem z klaksonem.Przez jakiś czas dizałał jak należy, ale jakos 5 dni temu jechałem normalnie samochodem, chciałem zatrąbić, kalkson wydał z siebie jedynie 2-3 mizerne popierdzenia i zamilkł.... ![]() ![]() ![]() ![]() |
rjesien OPEL ASTRA II 2.0 DTL olkusz | 2007-04-18 09:11:43 sprawdz napięcie w końcach przewodów ![]() ![]() ![]() |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-04-18 09:54:26 Podłącz do klaksonu drugi przewód masowy, być może na kolumnie kierowniczej gdzis traci mase. Ja tek miałem najpierw działął normalnie, potem zacza trąbic jak by goktoś jakąś szmatą owiną ( taki przytłumiony dzwięk) a potem wogule zdechł.Być może traci mase.Pozatym pokręć śrubka regulacyjną. |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-04-18 20:56:02
A gdzie ta śrubka regulacvyjna jest??jakaś tam była po boku klaksonu to pewnie ta??dodam że klakson jest od ciągnika nie oryginalny oplowski ![]() i jeszcze co do tego co omegafan napisał ztym pręcikiem który ociera się o kolumnę kierownicy.wypatrzyłem u siebie coś takiego rozumiem że to bierze udział w wydawaniu dźwieku? ![]() może najlepiej będzie kupić nowy klakson i dopiero experymentować?bo ten to juz tak czy inaczej ledwo zipał.... |
![]() campino Kadett E caravan Warszawa | 2007-04-19 12:52:02 Generalnie śrubka regulacyjna jest z boku albo z tyłu klaksonu, ale jak piszesz to jest klakson od ciągnika wiec nie wiem czy jest tak samo. . . . a jeśli chodzi o ten przewód, to do klaksonu idę 2 przewody: prądowy (+) i masowy(-), to znaczy są wyjątki że idzie tylko + a mase łąpie przez blaszki mocujące ale to żadokść. Podłącz przewód w miejsce masowego na klaksonie i drugi koniec przewodu przytkinij np: do klemy na akumulatorze (-). I zobaczy czy gra. Być może jest to kwestia ten blaszki w kierownicy, kiedyś kumpel w jakis sbosób obszedł tą blaszke ale nie pamiętam jak. Jak coś sie dowiem to dam znać. |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-04-19 16:50:24 oke jutro sprawdze z tymi przewodami.... ![]() |
![]() Matrix37 Astra F caravan Gliwice | 2007-04-24 20:15:19 najlepiej wyciągnij ten klakson i podepnij pod akumulator jeśli trąbi to znaczy że masz złą masę to ta śróbka którą klakson jest przykręcony do karoserii więc w tym miejscu dobrze wszystko wyczyść i przykręć powinien działać jeśli nie jest spalony |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-04-24 21:20:01
spoko sprawdze to jutro.nie mialem czasu wczesniej aby sie tym zając.dam znac co i jak |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-04-28 07:42:06 no więc jest taka sprawa. podłączyłem klakson pod prostownik no i wydawał z siebie dźwięk.sprawdzałem czy jest prąd na końcach styków dotykając jednym do drugiego.iskrzenia nie było.dodtknąłem jednym kablem do karoserii(jednokolorowym więc chyba +) i było iskrzenie.to samo zrobiłem drugim(zapewne -) i nic! więc to jest pewnie wina tego kabla minusowego nie ma w nim prądu.wiecie z czego może sie brać?bo ja juz nie mam pomysłu.... |
![]() lakus Forumowicz Opel Vectra A, kiedy ... Bydgoszcz | 2007-05-01 14:21:40 Jeśli plus zetknąłeś z minusem i nie ma iskrzenia, a ten sam plus przytknąłeś do karoserii i jest iskrzenie to tu już masz odpowiedź. Kabel minusowy czyli masa jest połączony pośrednio lub bezpośrednio z karoserią. Jak na nim nie masz iskrzenia jak zetkniesz z plusem to coś jest z tym minusem. Krótko mówiąc pewnie nie masz masy na klaksonie ![]() |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-05-01 17:19:13 więc sprawdze podłączenia masy.tylko nie wiem gdzie dalej ten kabelek masowy idzie od kalksonu ![]() ![]() |
![]() Matrix37 Astra F caravan Gliwice | 2007-05-02 00:03:06 wiesz najprościej to puścić nowy kabelek od klaksonu do kierownicy i z głowy albo taśmą scot przyczepisz do głównej wiązki albo spinkami do kabli.Sam kabel może być uszkodzony w środku izolacj tak więc na zewnątrz możesz nic nie zobaczyć. |
![]() GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2007-05-02 06:01:34 Wcisnij klakson i krec kierownica. Moze masz uszkodzony mechanizm w samej kierownicy. Tam jest taki "slimak".
Czesto ta tasma sie przerywa. |
![]() sebekopel opel astra f 1.7D Lubelskie | 2007-05-02 19:27:09 matrix37 nie przebije sie przez deske rozdzielczą.a jeśli juz to będzie z tym nie mały problem.
GSI robiłem tak, nie wydał z siebie zadnego dźwięku [ wiadomość edytowana przez: sebekopel dnia 2007-05-02 19:27:42 ] |
![]() Matrix37 Astra F caravan Gliwice | 2007-05-03 22:05:40 nie musisz przebijać się przez deskę zobacz jak idzie cała wiązka i gdzie przechodzi do komory silnikowej i sprawdz czy styki w kierownicy są czyste nie zaśniedziałe |