MotoNews.pl

Duże spalanie w Atosie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś może mi podpowiedzieć co może być przyczyną bardzo wysokiego spalania w Atosie 999 automat 10l/100km. Jak na taki silnik to dużo? Jazda spokojna, bez szaleństw.

Proszę o sugestie.

Cytat:
2007-04-18 09:32:39, ippek pisze:
Może ktoś może mi podpowiedzieć co może być przyczyną bardzo wysokiego spalania w Atosie 999 automat 10l/100km. Jak na taki silnik to dużo? Jazda spokojna, bez szaleństw. Proszę o sugestie.

Cześć Kolego. Jeżeli chcesz pogadać o swoim sprzęcie, to w porządku, ale odpowiedź na Twoje pytanie to jak wróżenie z fusów. Musisz sobie sam odpowiedzieć na kilka pytań: w jakim stanie jest silnik i cała reszta, czy nie są za duże opory toczenia, czy ta twoja jazda to nie dławienie silnika, w jakich warunkach mierzyłeś te 10 litrów, czy katalogowo masz dobrane świece, przewody, filtr powietrza, właściwie ustawiony rozrząd, sprawny termostat i jeszcze wiele innych rzeczy. Moja rada: jedź do fachowca. Ktoś kto sie zna posłucha silnika. powącha spaliny, obejrzy świece i już coś może powiedzieć, a jak podłączy przyrząd będzie wiedział wszystko, a swoja drogą automat zawsze trochę więcej pali. Ja mam Lantrę 1.5 i w mieście tez pali ok. 10/100 i chyba tak ma być bowiem według mojej wiedzy i wskazań przyrządów paliwa nie ma w nadmiarze.
Pozdrawiam "zuzia"

prawdopodobnie zle ustawiona mieszanka, zapchane filtry,
w jaki sposob dokonujesz pomiaru spalania??
analizator spalin dobra sprawa
pozdr
i tak jak napisala "zuzia"-(ciekawi mnie czy to kobieta czy facet)
napisz cos wiecej
pozdr

[ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-04-19 13:26:00 ]

Witam Koledzy. Dzięki za informacje. Autko jest z 2000 roku przebieg 66000km. Samochodem jeździ moja żona bardzo ostrożnie. Filtry wszystkie wymieniłem ostatnio i oleje.

Pomiaru spalania dokonuję jedynie przy tankowaniu.

Zapaliła mi się kontrolka check engine. Byłem w serwisie w Gdańsku MARGO, mechanik zajrzał zresetował komputer i stwierdził, że złe paliwo było zatankowane. Zawsze staram się tankować na użych stacjach. Jeżeli zapali mi się znowu to kazał umówić się telefonicznie z elektrykiem i przyjechać do serwisu ( bagatela 75km ), jak bym nie miał co innego do roboty.

Po tygodniu znowu się zapaliła kontrolka, to już sam zresetowałem komputer i samochód chodzi tak jak przedtem. Teraz oddałem go do mechanika w pobliżu (złota rączka), który ma komputer i jestem ciekawy co on powie. Jak coś się wyjaśni dam znać.

Pozdrawiam

Mam Hyundaja SCoupe 1.5 z 92roku w automacie.
W mieście pali mi 10-11l
W trasie 7l
A jak sie podepcze, wyłączy econo to i 15-17 potrafi popić.
Rozmawiałem z mechanikiem z mitsubishi, który stwierdził, że ten silnik tyle pali przy automacie. Cóż.

no tak SLC u ciebie jest ok.
ale jak ma sie to do atosa. z silnikem o poj. 999cm???
ktory jest lzejszy...ma mniejsze kolka, i opory

no i koniecznie trzebaby ustalic, np na 20km jedna jazda ile razy sie zatrzymuje w korku i rusza na swiatlach
miasto miastu nie rowne, o czym juz keidys przy problemnie spalania bylo wspominane
pozdr

Cytat:
2007-04-22 10:48:31, gt115pssss pisze:
no tak SLC u ciebie jest ok. ale jak ma sie to do atosa. z silnikem o poj. 999cm??? ktory jest lzejszy...ma mniejsze kolka, i opory no i koniecznie trzebaby ustalic, np na 20km jedna jazda ile razy sie zatrzymuje w korku i rusza na swiatlach miasto miastu nie rowne, o czym juz keidys przy problemnie spalania bylo wspominane pozdr

Cześć Koledzy. Kolego z Atosa jedź do stacji diagnostycznej tam gdzie robią przeglądy okresowe. Zbadają zwykłym analizatorem spalin skład mieszanki paliwowej, jeżeli będzie w normie dla tego pojazdu to przyczyny trzeba szukać w sposobie jazdy lub mechanice. Bardzo duże znaczenie mają opory toczenia o czym pisałem już wczesniej -wynikające z: rozmiaru ogumienia. blokowania hamulca, złego ustawienia zbieżności i kąta pochylenia kół, ciśnienia w kołach, zużycia łożysk. Wszystkie te czynniki jednocześnie występując mogą znacznie podnieść zużycie paliwa. Te wszystkie opinie dobrych i lepszych mechaników nie poparte badaniem technicznym są do bani.
Pozdrawiam Zuzia /facet/

Cytat:
2007-04-21 18:15:06, SLC pisze:
Mam Hyundaja SCoupe 1.5 z 92roku w automacie. W mieście pali mi 10-11l W trasie 7l A jak sie podepcze, wyłączy econo to i 15-17 potrafi popić. Rozmawiałem z mechanikiem z mitsubishi, który stwierdził, że ten silnik tyle pali przy automacie. Cóż.

Ja mam Scoupe 93 12V w automacie i max. depcząc spala 11,5 (zaznaczam, że wtryski leją).
Jeżdzę całe czas w mieście i średnio pali 9,3, a minimalnie 7,5 w mieście. Skrzynia zżera max. 15% więcej niż manual. A w drugim Scoupe 92r 8 V(więc taki jak Twój tylko manual) spalanie GAZU !!! jest na poziomie 7 - 9 litrów. Więc u Ciebie na pewno coś nie gra. Pozdrawiam i radzę zmienić mechanika

Swego czasu rozmawiałem z pewnym włascicielem Atosa (jakos na parkingu stalem obok niego) i tez mial automata i mowil ze pali mu 8-9 l w miescie
tak orientacyjnie podaje