MotoNews.pl

Regeneracja kompresora klimy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, gdzie i co trzeba kupić aby samemu zregenerować nieszczelną pompę klimy?
W EPC są jakieś uszczelnienia ale nie wiem czy to aby wszystko?

Kolego, taki proces jest nieopłacalny. Sam przerabiałem ten temat w swoim samochodzie. Dobry kompresor (spręzarkę) kupisz na Allegro za 200-250zł , a sam zestaw naprawczy do sprężarki kosztuje około 220zł( gdzie jeszcze robocizna). Więc pytanie: Czy warto się bawić w naprawę?

U mnie cała zabawa kosztowała z napełnieniem i odgrzybianiem 450zł

" kolego "

Cytat:
aby samemu

Czytaj powyzej. Nie odpowiedziałeś na pytanie: gdzie?

Jeżeli "kolego " cię uraziło, to przepraszam.

Na pytanie: Gdzie?

Ja wykonałem usługę u mojego elektormechanika, który zajmuje się też naprawami i przeglądem kilatyzacji. NIe sądze, że przyjedziesz wymienić kompresor do Brynicy koło Opola.
Proponuję firmy które specjalizują się w obsłudze klimatyzacji.
O komresor zapytaj u Mariosomegos. Kilka części kupiłem u Niego i jestem zadowolony z jakości obsługi i jakości części.

Witam wszystkich. Scooby cała operacja banalna jak krojenie chleba, o ile grzebiesz coś od czasu do czasu przy omci. Demontaż sprężarki banalny a naprawa zależy od tego jak mocno jest spiżona. Jeżeli jest zatarta (do takiego stopnia, że silnik zatrzymuje lub nie ukręcisz ręką to lepiej kupić używkę w przeciwnym wypadku padają tylko uszczelnienia gumowe czy simeringi czy jak tam sie to nazywa. U mnie padł simering na wale sprężarki i tam czynnik z olejem uciekał, rozbiurka banalna jedyny kłopot to rozebranie-zdjęcie sprzęgłą, należy odkręcić nakrętkę na klucz chyba 11 z tego co kojażę i potrzebny jest ściągacz do koła pasowego z motorynki (każdy mechanik lub zakłąd to ma) i za pomocą tego zdjąć koło, reszte rozbiera się jak klocki lego. Przy okzji wcześniej po wyjęciu z auta przypatryzć się gdzie cieknie olej i można umyć pod ciśnieniem. Ja zakupiłem uszczelniacz na wał (50 zeta w ASO) z pierścieniami segera, i mam na zbyciu nowiutkie uszczelniacze-oringi pod czujnik ciśnienia bo nie wymieniłem gdyż okazało się, że tam są OK (brak wycieków) cały komplet chyba 3 lub 4 sztuki , dałem 60 zeta w ASO jakby co odstąpię za ??? O ile będziesz potrzebował. Na czas naprawy można założyć pasek wielorowkowy od modelu bez klimy i jeździmy nadal. Gdzieś mam porobione fotki to jakby co daj znać.
Pozdrowionka !!!!

Fotki zapodaj na forum, nawet do działu p[orady zawsze komuś się przyda np. mi, bo też mam nieszczelu kompresor i jestm przed dylematem co dalej z tym fantem zrobić. W tamtym roku klim ka chadziała jak ta lala a po zimie już nie chciała

Mimorek, bardzo dziękuję!!!!! Napewno wezmę od Ciebie te uszczelniacze. Jak robić to robić.
Mnie wycieka powoli gdzieś z obudowy. Mam na dole resztki oleju z zielonym kontrastem. Zabiorę się za to po wakacjach bo ubytek czynnika jest nieznaczny i starczy mi go na lato.
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.

części do klimy taniej niż w serwisie no i masz na miejscu

Kiedyś zadzwoniłem do dużej firmy w warszawie w celu zakupu osuszacza. Myślę sobie - duża , hurtownia, pwenie będzie tanio.
I co? i powiedzieli mi 260zł, a ja kupiłem w IC za 120zł !!!