MotoNews.pl

Płukanie układu chłodzenia...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie , ktoś zna jakiś dobry srodek do tego ?? Poprzedni własciciel chyba nigdy nie zmieniał płynu u mnie i mam w układzie taki pomarańczowy szlam , i to jak juz płyn zleci ten rzadki to pózniej ze starej chłodnicy zaczął taki dosc gęsty leciec szlam o barwie pomarańczowej. Nie chce nowej chłodnicy tym zapaćkać wewnątrz , starą chłodnicę to chyba ten szlam trzymał jeszcze w całości ze była do czasu szczelna.

dzieki za info.

Ja również myśle o przepłukaniu ukladu tylko mam jeden problem ponieważ dowiedziałem się że ponieważ mam instalacje gazową to może być problem z odpowietrzeniem, a jeśli chodzi o płyn to nie słyszałem ,ale najlepiej to zwykłą wodą. Mechanik mówi że trzeba pojeżdzić troche i spościc i dopiero zalać płynem. Jęśli chodzi o auto ta mam Carine e. 97.Może ktoś już płukał lub wymieniał płyn napisze jak z tym odpowietrzaniem jest. Nara l

Wody dolewało się do chłodnic westernowych aut. Wystrzegałbym się mechanika który by mi to zaproponował, a jego rady włożyłbym między bajki.

Pozdro

Wody dolewało się do chłodnic westernowych aut. Wystrzegałbym się mechanika który by mi to zaproponował, a jego rady włożyłbym między bajki.

Pozdro

Niestety woda bedzie jedynym płynem ktory mozna uzyc do tego czyszczenia.Kupiłem kiedys srodek w płynie.Wlewa sie to do układu,zapala silnik na 10-15min. na wolnych obr.nastepnie wylewa wszystko i wlewa wode.Ponownie zapalamy silnik,obieg wody w ngrzewnicy tez musi byc otwarty i pare minut woda powinna wszystko przepłukac.Wylewamy wode,ja zrobiłem tak 2 razy z płukaniem wodą i jezeli ktos ma koncentrat to dolewa potrzebną ilosc wody z koncentratem.Ja wlewałem gotowy płyn wiec wylałem całosc pozostającej wody z układu łącznie z odkreceniem połaczenia weża w nagrzewnicy.spuszczenie z bloku silnika i reduktora gazu.Teraz mam krystalicznie czysty płyn w układzie nawet po roku czasu.

Jezeli masz taki szlam to plucz woda ,chyba ze macie twarda wode w sieci to plucz destylowana ,lub przegotowana w czajniku.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2007-04-21 18:51:04, edi52 pisze:
[...] mam instalacje gazową to może być problem z odpowietrzeniem, [...]Może ktoś już płukał lub wymieniał płyn napisze jak z tym odpowietrzaniem jest. Nara l

Odpowietrzenie Cariny to żaden problem. Masz gaz - zamykasz nagrzewnicę, gonisz ją trochę po 4000obr i sprawa załatwiona. Później to samo z otwartą nagrzenicą i luzik. Sama się odpowietrza bez problemu.
U mnie siedzi parownik pod akumulatorem czyli dość nisko, węże wodne od niego idą powyżej głównego do chłodnicy i nie mam z tym najmniejszych problemów.
Pozdro.

Na wodzie to niejeden raz jezdziłem , pukanie wodą nie pomaga , woda destylowanaą tez , juz to próbowałem , szlam jak jest tak jest , narazie na wodzie jezdzic bede a wiec zobaczymy , moze przepłuka.

Dzięki Perzan ja też tak mam parownik pod aku. więc tak zrobie jak napisałeś i fajnie że niema kłopotów z odpowietrzeniem.

Ha, pamięta że dokładałem klimę, ale nie pamięta jak opisywałem procedurę płukania
Woda + płuczydło na 2 dni do jazdy. Później woda, do włączenia wiatraków, woda, do włączenia wiatraków i tak do skutku aż czysta poleci.
Oczywiście woda+płuczydło spuszczasz na gorącym silniku.
I pamiętasz pewnie, żeby nie spuszczać kranikiem tylko zrzucać dolny wąż od chłodnicy ?
Pozdro.

Cytat:
2007-04-23 10:24:35, sterciu pisze:
Na wodzie to niejeden raz jezdziłem , pukanie wodą nie pomaga , woda destylowanaą tez , juz to próbowałem , szlam jak jest tak jest , narazie na wodzie jezdzic bede a wiec zobaczymy , moze przepłuka.

No w ten sposób to nigdy układu nie wyczyscisz.Trzeba uważac na to jak długo powinien byc płyn czyszczący w układzie bo moze nam zjesć moze juz cienkie scianki chłodnicy.Sama woda nic nie da bez srodka czyszczącego a po czyszczeniu nie mozna wlewać samej wody bo to jest bez sensu.Metalowe powierzchnie reaguja i tworzy sie rdzawy szlam.

Cytat:
2007-04-23 15:46:30, carinus pisze:
No w ten sposób to nigdy układu nie wyczyscisz.Trzeba uważac na to jak długo powinien byc płyn czyszczący w układzie bo moze nam zjesć moze juz cienkie scianki chłodnicy.Sama woda nic nie da bez srodka czyszczącego a po czyszczeniu nie mozna wlewać samej wody bo to jest bez sensu.Metalowe powierzchnie reaguja i tworzy sie rdzawy szlam.

Ja czysciłem układ płynem czyszczącym , pisało ze przez 100km ma być w układzie i tyle był , jakies gówno za 35zł. kupiłem nic nie pomogło. U mnie w układzie to dziadostwo jest tak gęste ze przez to podejrzewam ze mi pompa padła jak płyn zmieniłem i chłodnica , i tez węze juz dwa szczeliły. Wszystko zaczeło sie po zmianie płynu na swierzutki , czysciutki.

Perzan to ze klime dokładałeś to pamietam jak mi mówiłeś przy okazji naszego spotkania we Wrocku

Cytat:
2007-04-24 11:29:00, sterciu pisze:
Perzan to ze klime dokładałeś to pamietam jak mi mówiłeś przy okazji naszego spotkania we Wrocku

A to juz nie byla od "nowosci" ....kurcze bo mam dziore w tym temacie w glowie.....

mi ostatnio mechanik mówił, zeby wypłukać wodą z dodatkiem około 100ml płynu do mycia naczyń Ludwik.

Cytat:
2007-05-07 12:31:37, gr1oszek pisze:
mi ostatnio mechanik mówił, zeby wypłukać wodą z dodatkiem około 100ml płynu do mycia naczyń Ludwik.

Mial na mysli zmywarke do garow.
Ludwik jest dobry jak ci sie olej dostal do ukladu,ale na kamien?

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Cytat:
2007-04-25 15:12:26, Cromm pisze:
A to juz nie byla od "nowosci" ....kurcze bo mam dziore w tym temacie w glowie.....

Moja klima jest 10 lat młodsza od całego auta
Pozdro.