| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-04-19 21:18:17 Mam pytanie - ktos to przerabial? Jak to zalatwic, jakies doswiadczenia, kruczki prawne, etc.?
Sytuacja jak w tytule - kupiony samochod (uzywany), od osoby prywatnej, okazal sie miec bardzo powazna wade ukryta, wobec czego chcialbym odstapic od umowy, czyli oddac auto i zabrac kase z powrotem. Wiem, ze w prawie istnieje taka mozliwosc, pytanie, jak to zalatwic? Lapek |
pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2007-04-19 21:30:27 W umowie K-S powinieneś mieć pkt. dot. tej sprawy. Kwestja jak wygląda Twoja umowa. Niektóre posiadają informację :
"Sprzedający oświadcza, że pojazd będący przedmiotem umowy jest wolny od wad ukrytych" Jeżeli tego nie miałeś w umowie to chyba będzie ciężko zrobić co kolwiek. |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-04-19 21:37:02 W umowie bylo ze kupujacy zna stan samochodu, nie bylo, ze sprzedajacy oswiadcza, ze samochod jest wolny od wad.
Z tym, ze przepisem nadrzednym do umowy jest kodeks cywilny, ktory podaje definicje wady ukrytej, rekojmi etc. Pytanie jak to zrobic
Lapek |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2007-04-19 21:50:11 ale miales w umowie ze znasz stan przedmiotu bez oswiadczenia ze sprzedajacy oswiadcza ze przedmiot jest wolny od wad ukrytych
p.s. z tego co wiem bedziesz miec prawo odstapienia od umowy jesli udowodnisz ze sprzedajacy umyslnie sprzedal wadliwy towar czyli wiedzial ze cos jest nie tak i spraparowal go tak by sprzedac jako wpelni sprawny |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-04-19 21:55:04 Generalnie auto mialo byc bezwypadkowe, a okazalo sie ze jest o 7mm krzywe..
Lap |
pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2007-04-19 21:57:52 Tylko musiał byś mieć raczej na piśmie, że sprzedający gwarantuje Tobie taki stan.
Zawsze możesz zobaczyć tu: Porady prawne [ wiadomość edytowana przez: pwr79 dnia 2007-04-19 22:06:22 ] |
kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2007-04-19 22:10:23 sprzedajacy zawsze moze powiedziec ze jak znales stan wiec wiedziales ze jast krzywy
i tak jestes z tyłu |
rosck Z Poznań | 2007-04-19 22:16:51 Sprzedający też może powiedzieć że jak sprzedawał było odbre i sam coś nagrzebałeś. Cięzka sprawa |
RUFF 126p i.e Poznań | 2007-04-19 22:24:51 hehe kiedyś też mialem taką sprawe ale w tym wypadku byłem sprzedającym. klient podjechał oddać autko a ja mu oddałem kasiore bez kilku % za zawracanie gitary bo o stanie był poinformowany autko jechało prosto niezdzierało opon ale i tak drazył w całym i coś mu niepasowało ogólnie każda sprawa jest do załatwienia pytanie tylko ile masz na to czasu i pieniedzy bo jesli to pojazd za powiezmy 2tyś to juz po temacie ale jeśli za 20 to możesz go postraszyć kodeksem itp. Ale na przyszłość proponuje inaczej formułować umowy i dokonywac naprawde dokładnych oglądzin. |
Spawn_ad F&F Sympatyk Fiat 126p 1,0 Rybnik | 2007-04-19 22:30:47 zgodnie z art.563KC należy zawiadomić sprzedawce o zaistnialej wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, i złożyć oświadczenie albo odstepuje od umowy albo żąda obniżenia ceny, oświadczenie to należy złożyć n a piśmie sprzedającemu z zakreśleniem terminu w którym sprzedający ma się oświadczyć co do realizacji uprawnień z tytułu rekojmi, uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają z upływem roku, do zachowania terminu zawiadomienia od wadach rzeczy wystarczy wysłanie przed upływem terminu listu poleconego, w razie braku reakcji sprzedawcy można wystąpić do sądu o zwrot kwoty, nie można żadać zwrotu jezęli sprzedawca wymieni rzecz na wolną od wad; Pozdrawiam!! |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-04-19 23:12:01 Spawn, wlasnie tak to na razie rozwiazujemy, poszedl list (za poswiadczeniem odbioru) etc., teraz 2 tygodnie czekania na odpowiedz.
Najgorsze jest to ze w tym czasie cholerstwa nie mozna naprawic, wiec auto sobie stoi (auto za ponad 30K, wiec nie byle co, zeby machnac reka). Gosc wg jego historii sprowadzil auto z hiszpanii od swojej rodziny i po pol roku w polsce sprzedal, wiec na moje znal dokladnie jego stan... Lap |
Lapek_Gdansk F&F Sympatyk Prawie jak EVO 126p Warszawa / Gdańsk | 2007-04-20 00:51:08 Bartong wade ukryta okresla kodeks cywilny, generalnie punkt 'kupujacy zna stan techniczny pojazdu...' nie dotyczy wad ukrytych.
|