Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() NoBo SC Sporting 1.1 SEICENTOMANIA! | 2002-08-23 13:04:47 ja w moim Polonezie też miałem problem z blokującymi sie tłoczkami.dwa miesięce temu prysnąłem troche WD 40 pod gumową uszczelkę chroniącą tłoczek i narazie jest ok.tłoczek chodzi jak nowy.
Ostrożnie z WD 40! żeby nie zadużo. pryskać małe ilości i sprawdzać jak chodzi tłoczek. |
![]() Samael Miłośnik FSO HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2002-08-24 22:16:33 Witam.
chcialem dodac tu moje spostrzezenie, przy remoncie zaciskow nalezy zwrocic uwage jakie uszczelki sie kupuje, bo jednak sie okazuje ze nie wszyskie sa sobie rowne mimo iz cenowo nie roznia sie zbytnio. Kiedys zmienialem uszczelnienia, kupilem takie zwyke czarne i co sie okazalo, rozbieram zacisk (tylny)wyjalem kolniez oslaniajacy tloczek a ten co sie potem okazalo zwiekszyl swoje rozmiary ze mozna by go wykorzystac do przedniego zacisku juz nie wspomne o tym ze jak kiedys je skladalem to trudno bylo mi wcisnac tloczek. Teraz kupilem jakis komplet (troche dziwny bo jescze takich nie widzialem) w ktorym uszczelka zacisku jest wykonana z jakiejs gumy koloru cos jak rozowy natomiast kolniez i oring od trzpienia hamulca recznego z brazowej. Przy skladaniu nie mialem najmniejszych problemow wszystko sie elegancko wykladalo (owiele lepiej niz w przypadku tych czarnych) poprostu czysta przyjemnosc skladania najwiecej mialem roboty z ukreconymi odpowietrznikami ale to juz inna historia ![]() Pozdrawiam wszyskich |
![]() rdt cinquecento nieruchome Radom | 2002-08-25 01:09:17 A ja widze ze to jest poldek GLE wiec raczej na szczekach hamulcowych starego typu wiec poza tym co powiedzieli przedmowcy to jeszcze dodam ze sa takie sprezynki ktore naciskaja na klocki z gory i z dolu i ich stan tez warto sprawzic bo jak klocuszek lata jak chce to tez tak bedzie sie dzialo |
![]() wit atu plus gdynia | 2002-08-26 10:16:21 równiez odradzam wd 40 zrobi więcej kłopotu niż korzyści ,jeżeli stosowac to tylko specjalną paste, elementy gumowe tylko oryginalne ,na hamulcach nie warto oszczedzać,to się póżniej mści. |
![]() 3LiTe Miłośnik FSO Był PN jest NU II 2.0 Warszawa-Bielany | 2002-08-27 00:33:25 Jest jeszcze jedna możliwość - najdroższa ale chyba najskuteczniejsza - wymienic układ hamulcowy na LUCAS'a. Ja nie nazekam jechalem na wakacje z pełnym obciązeniem + załadowany dach i miałem ostre hamowanie z predkości ok 50 km/h - blokada kół , pisk opon (sucha nawięźchnia, ale nie rozgrzana) i stanoł prawie dęba (dobrze że to bagażnik dachowy wytrzymał)
Pozdrawiam 3LiTe |
![]() Pedros Polonez Caro 1.6 GLE ... Trzebnica | 2002-08-28 19:56:45 Prosilbym serdecznie o konkretna nazwe tego smaru Sie ma.
Gajos vel Pedros |
![]() Pedros Polonez Caro 1.6 GLE ... Trzebnica | 2002-09-09 09:25:38 Niektorzy bawia sie w takie rzeczy GDA. WIdzialem kiedys u kolesia planowane tarcze, chyba do Omegi, ale to nie wazne. Nie wiedzialem, ze tarcze sa takie tanie, W tej sytuacji nie ma sensu bawic sie w takie pierdoly, tylko skocze i kupie. Dzieki za odpowiedz GDA. [ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2004-01-13 13:51:58 ] |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2002-09-19 23:03:59 Przeczytałem chyba wszystko co się dało o hamulcach w 125 i Poldziszonach. Natchniony wiedzą kupiłem dzisiaj nowe tarcze (po 29 zł), klocki, gumki i cudowny smar do tłoczków. Mój kanciaczek mimo 16 lat i 96 000 km ma jeszcze nie ruszane tarcze - ciekawe jak pójdzie mi ich wymiana... Ale cały weekend mój. Nie bawiłbym się w to, ale ostatnio pedał trochę wydłużył skok i zaczęło lekko ściągać w prawo. Zaczniemy od spraw najprostszych - proszę o duchowe wsparcie. |
![]() Wyrwizab (M) x | 2002-09-19 23:18:04 Wspieram ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Wyrwizab [ wiadomość edytowana przez: Wyrwizab dnia 2002-09-20 00:29:34 ] |
![]() dr_przemek Miłośnik FSO FSO125p/Uno1.4i.e.S Warszawa - Bielany | 2002-09-19 23:37:38 Dzięki za porady, nie ukrywam że wielu rzeczy dowiedziałem się dopiero z tego forum. W zasadzie mój fiacior, którego ujeżdżam juz 4 rok nie wymaga ode mnie zbyt wiele - ot takie bieżące sprawy. Dlatego należą mu się nowe hamulce (i mi również ![]() |