MotoNews.pl

Korek spustowy w bloku silnika od ukł. chłodzenia.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wymieniam płyn chłodniczy w ave z 99 r. Chcę spuścić płyn z bloku silnika. W książce o carinie napisane jest że korek spustowy jest poniżej alternatora obok czujnika ciśnienia oleju -ale nie znalazłem nic co by było korkiem spustowym przynajmnie dla mnie. Znalazłem natomiast z drugiej strony bloku silnka w połowie wysokości bloku z lewej strony od srodka silnika jak się patrzy od strony kabiny -dla mnie to wygląda na korek spustowy -kawałek rurki skierowanej w dół ze śrubą chyba 10. Czy to jest ten korek spustowy?

A co to za silnik ?

2.0 benzyna.

Cytat:
2007-04-23 12:06:17, stanp pisze:
2.0 benzyna.

NO to wszystko jasne , korek spustowy koło alternatora jest w silniku 4A-FE , 7A-FE w 2,0 jest pewnie gdzie indziej

Silnik 3SFe

Cytat:
2007-04-23 12:54:05, stanp pisze:
Silnik 3SFe

I wszystko jasne
Korek spustowy jest właśnie z tyłu (co za debilne miejsce) tak jak piszesz, mniej więcej w połowie wysokości i trochę w stronę skrzyni.
Ciekawi mnie tylko ta rurka o której wspominasz. U mnie to ma postać zwykłej śruby wkręconej do bloku. No może nie do końca zwykłej, bo sześciokąt na klucz jest niewiele większy od gwintu, a gwint jest chyba drobnozwojowy.
Pozdro.

Ja znowu mam inaczej bo wychodzi tylko króciec z założonym na nim wężykiem gumowym od chłodnicy oleju.Musze sciągać weżyk i tak zlewam całosc płynu.

W ave 2.0 benzyna silnik 3SFE korek jest pod drugiej stronie bloku silnika od strony kabiny w połowie wysokości.
Klucz 10 i około 1 litry płynu do zlania.
Może ktoś będzie potrzebował -zamieszczam zdjęcie.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

O to,to,to...
Ale fajny patent. U mnie tak jak pisałem jest tylko śruba wkręcona do bloku
Pozdro.

Wy macie zaslepione a u mnie jest to wykorzystane.

Cytat:
2007-04-25 19:16:10, carinus pisze:
Wy macie zaslepione a u mnie jest to wykorzystane.

A co tym grzejesz/chłodzisz ?