[125] Panie, Swiatla Panu dziwnie swieca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po pierwsze to powitac wszystkich chcialem po tak dlugim okresie nie pisania: WITAM!!!
Po drugie: HEEEELP! Dzisiaj taki tekst jak w tytule, uslyszalem na przegladzie i konczyl sie zdaniem - jedz Pan do elektryka. Niestety uparty jestem i choc mialbym wiecej wydac to wole sam. Facet twierdzi ze mijania swieca jak dlugie (tzn. w taki sposob oswietlaja droge jak dlugie tyle ze slabiej ). Zarowki mam "banki" 75 W. Nie wydaje mi sie, aby mogl to byc problem elektryki. Lampy sa w dobrym stanie, moze cos z zarowkami? Jakie zalozyc? W archiwum stoi ze dobre beda h4 z mocowaniem jak "banki", ale jest tez ze sie niebiescy moga sie przyczepic. Jakies sugestie czego szukac?

Może po prostu przestawiły Ci się reflektory?

Sprawa inna - ile lat mają elementy optyczne?

Jeśli stare, to ja bym poszedł po całości - kupiłbym nowe wkłady krótkich pod H4 koniecznie wyprodukowane przez Zelmot i do tego dobre żarówki H4 55/60W. Koszt wkładów około 35 zeta, żarówki zależnie od firmy i opcji. No i po wymianie oczywiście ustawić kąt.

Może być, że masz kłopot z masą. Jeśli przewód masowy jest skorodowany i nie przewodzi to żarnik światła mijania masowany jest przez żarnik świateł drogowych, co daje efekt "świateł długich, ale słabych". Spróbuj wyczyścić i dobrze dokręcić śruby mocujące gniazdo reflektora (tzw. nocnik) bo przy jednym z otworów jest dogrzane oczko i przewód masowy od kostki. Powinno pomóc.

wyreguluj wysokosc srobkami regulacyjnymi przy reflektorze.

a na przegladzie nie umial ci ustawic swiatel??

troche chamówa... nigdy mi sie nie zdarzyło zeby mi koles na przegladzie nie ustawił swiateł... no chyba, ze byly ustawione ok

powiedz mu, zeby Ci je ustawił...

ale chyba nie chodzi o ustawianie tylko o granicę światłocienia,otóż mijania mają tą granice a drogowe nie, może masz podpięte na odwrót tzn cały czas ci świecą długie a po zmienia na długie zamiast długich zapalają się mijania, sprawdz sobie to.

stawiam na mase. swiatelko sie bzdzi na dwa wlokna. pogmeraj kabelkami.

-----------------
http://plepleple.pl

a czasem nie masz zarowek zalozonych "do gory nogami"?? he??