Szybki OT - ile i jak przerejstrowanie auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chlopaki szybka pilka, jak wyglada porces przeresjstrowania samochodu, ile co kosztuje, i jak wyglada ta sprawa w krakowie technicznie. czyli co gdzie i jak i za czym gdzie w kolejce etc. i czy jak pojde powiedzmy kolo 10-11 to jeszcze zdaze zalatwic w ten sam dzien??

pozdro, dzieki i watek wywale jak sie dowiem

ja wiem tyle
jeżeli zmiana tabli i dowodu to we wrocławiu kosztuje to 180 złoty
no i powinieneś to załatwić w jeden dzień a jak w kraku to nie mam pojęcia...

o 11 to możesz najwyżej druczek wziąść
Tu masz wniosek do pobrania
Żeby załatwić gdzieś do 11 to musisz być przynajmniej pół godziny przed otwarciem tj. koło 7:30, a jak byś chciał być pierwszy to przed 7.

Tablice 80
Dowód tymczasowy 12
Nalepka 16,5
Znak leg. 11
Dowód stały 48
Opłata na Cepik 4
razem 171,50

Jeśli blachy są z tego urzędu to nie musisz zmieniać, tylko przynieść do naklejenia nowego znaku legalizacyjnego.

Po kupnie auta pierwsze co to skarbówka, masz na to dwa tyg, jeżeli wartość auta na umowie jest poniżej 1000zł płacisz tylko za znaczek i coś tam kilka zł, jeżeli powyżej 1000zł to wypełniasz druk PCC-3, i płacisz podatek, wszystko od ręki można zrobić w 15 minut.
Potem wydział komunikacji, jeżeli masz krakowskie blachy możesz je zostawić i płacisz chyba coś koło 70 zł, jeżeli są na unijnych znaczkach, jeżeli na flagach polski jeszcze to płacisz 154 zł, a jeżeli nowe numery chcesz to 180 z małym hakiem, też wszystko od ręki, z tym że masz miękki dowód przez dwa tygodnie około.
Na końcu ubezpieczalnia, wymówienie starej polisy w ubezpieczalni poprzedniego właściciela i podpisanie nowej. Jeżeli przejmujesz oc poprzedniego właściciela, bo np jeszcze jest długo ważne, to robisz to w jego ubezpieczalni. To tyle, wszystko załatwisz w 2-3 godz. spokojnie. Przynajmniej u mnie.

[ wiadomość edytowana przez: -LUKA- dnia 2007-04-25 20:12:20 ]

Cytat:
2007-04-25 20:07:14, pavlus pisze:
o 11 to możesz najwyżej druczek wziąść Tu masz wniosek do pobrania Żeby załatwić gdzieś do 11 to musisz być przynajmniej pół godziny przed otwarciem tj. koło 7:30, a jak byś chciał być pierwszy to przed 7.

dzieki chlopaki

nie nie. nie chce zalatwic do 11 tylko w ten sam dzien i czy jak bede tam dopiero kolo 11 to mnie jeszcze obsluza tego dnia??

aha i podpis wlasciciela poprzedniego wytarczy tylko na umowie czy jeszcze gdzies musi sie podpisac??

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2007-04-25 21:08:11 ]

Niedawno trzeba było na PCC-1 podpis byłego właściciela, teraz jest już PCC-3 i nie trzeba, tylko na umowie k-s

a tak z ciekawosci... co kupujesz

ja nic niestety. no dobra dzieki chlopaki zobaczymy jak sie ulozy sprawa.

no i bylem o 10 postalem w 60 osobowej kolejce po numerek, po 30 minutach bylem moze 50 mily glos pani z naglosnienia obwiescil ze zostalo 30 numerkow i zeby wyjebywac no to poszedlem, jutro stoje godzine przed otwarciem czyli od 7 bede koczowal.

kobieta ktora rozdjae tam ulotki zproponowala mi ze stanie mi za 30 zeta i bede pierwszy podziekowalem

Paranoja takie rzeczy to tylko w Polsce, już nawet we wrocku takiej jazdy nie miałem choć też pamiętam że hardcor był!

Masakra

w Poznaniu to trwa może z godzinę. od wejścia do urzędu do wyjścia. Całkiem sprawnie do idzie

U mnie za to od 15 do 30 minut, i urząd działa od 7 rano do 17 z tego co pamiętam. Rzadko się zdarza, że jest dłuższa kolejka

wlasnie ciekawe jak to jest cholera. nie sadze zeby liczba osob w krakowie do rejestracji roznila sie znaczaco od tych w wiekszych miastach tak jak piszecie poznan wroclaw (a na slasku jak to jest?? kazde wieksze miasto ma swoj wydzial??), bo ciekawi mnie czemu w krakowie takie to nieporadne jest.

No na śląsku chyba raczej każde miasto ma swój wydział, Tychy małym miastem nie są i mają własny, nie podlegamy pod Katowice w każdym bądź razie

Cytat:
kobieta ktora rozdjae tam ulotki zproponowala mi ze stanie mi za 30 zeta i bede pierwszy podziekowalem

ja bym zapłacił i miał to w dupie

w sosnowcu jest "specyficznie" bo normą jest że zostawiają Cię BEZ TABLIC przynajmniej bardzo często im się zdarza , i auto nocuje pod wydziałem komunikacji unieruchomione z braku blach moze cos się zmieniło , choć wątpie...

krakow ma 756757 ludzi a mamy 2 wydzialy komunikacji, na hute i reszte miasta. w sumie maja co obslugiwac. no ale mysle ze duze miasta pojedyncze tez maja podobnie chyba. a jakos sprawniej to u nich idzie.

No, to na tyski WK przypada mniej niz 1/3 tego, co w Krk.

I dlatego sprawnie idzie

trza być wczesniej , koło 7 byłem i o 8,20 wszystko załatwione nawet blachy sobie mogłem wybrać

Hm wspolczuje. U nas wydzial komunikacji jest dla 3 nieduzych miast. Podchodzi sie do automatu wciska przycisk, automat drukuje numerek i sie czekal kikadziesiat minut

Za to mam pytanie... jesli mam spisana umowe i chciałbym zarejestrowac auto na wspolwlasciciela (na umowie jestem tylko ja). wystarczy ze w urzedzie pojawia sie obaj przyszli wspolwlasciciele czy trzeba cos modzic?