Witam wszystkich
Na początku chce podziekowac wszystkim którzy mi pomagali.
Teraz opisze rzecz która może w przyszłosci wielu pomóc.
Więc na początku wszyscy którzy mają silnik TD serii ENDURA-DE z immobilajzerem.
Elektrozawór "stop" odpowiedzialny za gaszenie silnika znajduje sie w pompie wtryskowej pomiędzy sekcjami wychodzącymi z pompy do wtryskiwaczy za obudową, a dokładnie jest wkręcony pod potencjometr z zewnątrz go nie widać.
Więc gdy silnik przestanie odpalac lub zapalac to może być to to u mnie tak było. Naprawic może to tylko pompiarz we wrocku koszt tej zabawy to 760 PLN. Następnie trzeba sie podpiąc pod komp i zaprogramowac nowy zawór od nowa (wszystko u pompiarza wliczone w cene).
Następna rzecz falujące wolne obroty w upały tez to miałem, nie kombinujcie samemu bo to nic nie daje. Potrzebna znowu wizyta u pompiarza na regulacje pompy u mnie się to zbiegło razem z naprawa elektrozaworu. Ale koleś powiedział ze to normalka po pewnym czasie w silnikach ENDURA-DE. A przyczyną jest zastąpienie przyspieszacza napędzanego na podciśnienie na silnik krokowy (generują sie błędy w kompie) Narazie to wszystko w razie pytań piszcie na priw.
PS
Dobry i niedrogi pompiarz we Wrocku jest na ulicy KOWALEWSKIEGO 5 boczna KARMELKOWEJ POLECAM!!!!
Pozdro
[ wiadomość edytowana przez: remas dnia 2007-04-26 16:55:22 ]