MotoNews.pl

Olstand prufen - co to znaczy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam Astra 1.6 16v i na komputerze pojawia mi sie komunikat olstand prufen. Szuaklem na forum ale nie moge nic znalezc na ten temat.
Ktos cos wie o co chodzi?
grzebalem na necie i chodzi prawdopodobnie o sprawdzenie oleju.ale czy na pewno? mam wątpliwości, dlatego pytam.....
dzieki za pomoc
pzdr

Wydaje mi się, że chodzi o sprawdzenie poziomu oleju.

Pozdrawiam

gratuluje znajomosci niemieckoego-zagadza sie chodzi o sprawdzenie poziomu oleju

"Olstand prufen" oznacza "sprawdzic poziom oleju"

Sprawdzałem poziom na zimnym silniku. Poziom oleju jest dokładnie pośrodku MIN, a MAX. Olej jest.
więc skąd ten komunikat???
Dziękuje wszystkim za odpowiedź

Prawdopodobnie możesz mieć uszkodzony czujnik ciśnienia olej ewentualnie zaśniedziały styk na czujniku. sprawdz to sobie

witam.

Cytat:
Prawdopodobnie możesz mieć uszkodzony czujnik ciśnienia olej ewentualnie zaśniedziały styk na czujniku. sprawdz to sobie

nie bardzo wiem co to ma wspólnego do stanu oleju ale możesz sprawdzić. tam jest osobny czujnik w misce olejowej i to on najprawdopodobniej szwankuje

Skoro piszesz, że Ci się pojawił napis rozumiem, że wczesniej go nie było.. Astry trochę potrafią "zjeść" oleju więc spróbuj najpierw dolać z pół litra - jak nie zniknie to możesz wtedy zacząć szukać przyczyn elektronicznych

Cytat:
2007-04-30 23:53:54, mrlopez pisze:
Skoro piszesz, że Ci się pojawił napis rozumiem, że wczesniej go nie było.. Astry trochę potrafią "zjeść" oleju więc spróbuj najpierw dolać z pół litra - jak nie zniknie to możesz wtedy zacząć szukać przyczyn elektronicznych

od momentu jak sprawdziłem poziom oleju napis już się nie pojawia....
może komputer był tak inteligentny,że włączyło się coś w rodzaju "przypomnienia"?..

Cytat:
2007-05-01 21:05:38, MarcinWaski pisze:
od momentu jak sprawdziłem poziom oleju napis już się nie pojawia.... może komputer był tak inteligentny,że włączyło się coś w rodzaju "przypomnienia"?..

nie liczylbym na to wbrew pozora komputery to najglupsze ze wszystkich urzadzenale dobrze ,ze problem sie sam rozwiazal..jak polonez..sam sie psul sam sie robil

musze stanac tu w obronie kompow

sa na tyle madre na ile je czlowiek zaprogramuje wiec nie czepiajmy sie kompow

co do tego poloneza i sam sie zepsul sam sie naprawil to jest prawda mialem (i mam zamiar jeszcze miec) poldka caro 94 i tak faktycznie bywalo

pozdrawiam

przechwaliłem komputer...problem się nie rozwiazał....
zrobilem dzis dluzsza trase..kilkadziesiat kilometrow bez postoju i po okolo 30-40 km jazdy znowu ta sama informacja....za pierwszym razem tak samo było...komputer "zamruczał"po przejechaniu trasy Torun-Włoclawek...

jak jeździłem po miescie..(ale krotkei odcinkie 2-max 10km) komputer nie wypluwał żadnej informacji...
chyba czeka mnie wizyta w aso i podlaczanie asterki do komputerka,aczkolwiek wolalbym takiej wizyty uniknąć....

Daj zna co było i zastanów się czyjestsens do ASO - jest wiele miejsc gdzie zrobią Ci fachowy przegląd taniej i lepiej - ja polecam dola z 1/2 litra oleju.

Cytat:
2007-05-04 21:17:03, mrlopez pisze:
Daj zna co było i zastanów się czyjestsens do ASO - jest wiele miejsc gdzie zrobią Ci fachowy przegląd taniej i lepiej - ja polecam dola z 1/2 litra oleju.

jutro doleje kapke oleju i zobacze co będzie..
na pewno się odezwę
Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-04 21:27:23, MarcinWaski pisze:
jutro doleje kapke oleju i zobacze co będzie.. na pewno się odezwę Pozdrawiam

dolałem pół litra oleju, pojeździłem po mieście....zrobiłem trasę ok 60 kilometrową i komendy brak.....
Po dolaniu napis zniknął i już się nie pojawia....

Cytat:
2007-05-11 21:46:34, MarcinWaski pisze:
dolałem pół litra oleju, pojeździłem po mieście....zrobiłem trasę ok 60 kilometrową i komendy brak..... Po dolaniu napis zniknął i już się nie pojawia....

A dlatego tak sie dzieje bo jesli poziom oleju osiagnie połowe normy na kompie wyswietla się napis o oleju. Czyli nawet jak jest pół stanu to taki napis może sie pojawić i jest to całkowicie normalne. Pozdrawiam