Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-04-28 11:57:42 Kupiłem sobie taki tani termometr do auta
i mam pytanie gdzie zamontować czujnik temperatury zewnętrznej aby była wiarygodna i żeby nie ciągnąć jednocześnie kabla od czujnika po całej kabinie samochodu, czyli którą dziurą i którędy go puścić i gdzie przyczepić (przykleić). Sam termometr nie wiem jeszcze gdzie przymocuję, będę wzięczny za sugestie |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-04-28 12:03:45 Powiem Ci tak.
W większości aut czujniki zew. termometru stanowią integralny element... (tu uwaga) lusterka zewnętrznego ze względu na fakt, że zwykle jest ono wykonane z tworzywa i nie nagrzewa się tak jak karoseria auta. Dla przykładu w moim nowym autku wystaje taki "zwis" ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-04-28 20:44:32 Mam takie cudo zamontowane przez poprzedniego właściciela.
Termometr przyklejony jest na rzepach (tzn. jedna część rzepy przyklejona jest do termometru a druga do tego prostokąta na konsoli środkowej pomiędzy radiem a pokrętłami od regulacji nawiewów - dodam że dlatego jest on na rzepach by bezproblemowo można było wymienić baterie) Sam czujnik zewnętrzny mam zamontowany pod zderzakiem (kabel wyprowadzony przez dziurę niedaleko pedału sprzęgła). Temperatura w czasie jazdy jest wskazywana dość wiarygodnie ale jak się zatrzymam na chwile to zaraz temperatura idzie w górę bo okolice zderzaka nagrzewają się od silnika - po ponownym ruszeniu temperatura znowu stabilizuje się. ![]() ![]() A tu widać przekłamanie ta temperaturze zewnętrznej (bo auto niedawno przyjechało) [ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-04-28 21:00:10 ] |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-04-28 21:55:31 Rozebrałem lusterko, ale nie da się puścić tam mojego czujnika bo na końcu jego kabla jest taki "trójkąt" czujka który nie przeciśnie się tamtędy.
Zrobię chyba tak jak ma Adid, i bardzo mi się podoba patent z tymi rzepami. Mój termometr nie jest płaski tylko trójkątny więc przykleję go na tej półeczce pod radiem, nie będzie świeciło słońce więc temperatura we wnętrzu będzie ok |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-04-28 22:05:49
Mówisz o trójkątnym wyświetlaczu czy czujniku? Bo jak o czujniku to nie ździw się jak w zimie będziesz miał +25. A kabelek... zawsze można uciąć i wpuścić w lusterko. |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-04-28 22:06:59
Zawsze można przeciąć przewód - a potem polutować i oprawić w koszulki termokurczliwe - wtedy na pewno przejdzie ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-04-28 22:13:49 Ogólnie z "przejściem" do lusterka nie jest tak lekko i fajnie. Nie dość, że trzeba się przecisnąc do drzwi, to jeszcze przenicować na zewnątrz auta. Ale do zrobienia to jest. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-04-29 12:53:25
Racja, o tym nie wspomniałem. Uniżenie proszę o wybaczenie ![]() ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() P.S Pjacek, "rznij" przewód i montuj czujnik w obudowie lusterka ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: SpeedR dnia 2007-04-29 12:54:05 ] |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-04-29 14:23:46 tylko po zewnetrznej bo sie znow moze grzac przy zagrzewaniu lusterek ![]() |
![]() pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2007-04-29 21:18:12
Dokładnie tak zrobię (do lusterka pasażera i schowam go w obudowie pod plastikiem bo jak wyjąłem wkład to zobaczyłem że jest tam sporo miejsca), jednak będzie z tym trochę zabawy, bo z tego co wstępnie zobaczyłem trzeba zdjąc boczek drzwi, wyrwać ten trójkąt w środku auta przy lusterku i jakimś cudem przepchać ten przewód przez gumowy kanał na przewody idący ze środka auta do drzwi. Jeśli ktoś to robił to proszę o jakieś wskazówki |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-04-30 17:30:00
Słomką plastikową. W słomkę pakujesz gruby drut i ten komplet wpychasz w gumowy peszel. Następnie z jednej strony wciskasz kabelek jednocześnie z drugiej strony usuwając ze złomki drut. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-04-30 20:37:46
Wiesz, znam osobiście jednego przygłupa, który w przypływie weny twórczej usuną kierunki z błotników przy okazji ciesząc się jak dziecko z powodu możliwości wypróbowania nowej spawarki ![]() O ile z przeprowadzeniem tej operacji nie było właściwie żadnych komplikacji, to uprzedzam, że wspomniany kabel proponuję poprowadzić z głową, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo przecięcia go przy próbie złożenia lusterka zewnętrznego. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |