Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-29 13:14:07
Co racja to racja. Sam wolę nubirę bo nie lubię "małych" aut. Biorę tylko pod uwagę jedną rzecz. Nubira to też już auto, kóre wypadło z produkcji i za czas jakiś może być taki sam kłopot z niektórymi częściami jak do espero. I dlatego koncepcja Lanosa. Ale się nei upieram przy Lanosie oczywiście ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-04-29 14:11:12
Masz problem z kupnem jakiejkolwiek części do espero...? ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-04-29 21:20:13
Teraz to mnie rozwaliłeś pyrek ![]() ![]() ![]() ![]() Jakby nie kombinować,nowe części do auta będącego w bieżącej produkcji w kraju są chyba raczej bardziej dostępne od części do samochodu którego produkcję zakończono 8 lat temu i był produkowany w systemie SKD. Niestety dotyczy to również Nubiry ![]() ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-29 21:43:50
A Kolega nie ma??? Widać jego espero jest bez wad i się nie psuje... Szczerze gratuluję i troszku zazdroszczę... Ja podam kilka przykładów a kolega sam oceni czy części są i czekają na Klienta: tarcze kotwiczne... przewody metalowe hamulcowe i paliwowe... fotel kierowcy... silnik wycieraczek... kupiłem cudem... sprężynki do hamulców tylnych... uwaga... ta część kosztuej 10 PLN jak jest w sklepie ale ponieważ jej ciagle nie ma to można sobie kupić zestaw naparwczy z rozpieraczami do hamulca ręcznego za 60 złotych... mowa oczywiście o jednym kole!!! No i to co lubię najbardziej... Ruszysz jedną część to okazuje się że rdza wpierdzieliła 3 inne i też są do wymiany... Podam przykład: wymieniasz filtr paliwa... diabli biorą przewody i módl się aby nei trzeba bylo wymieniać czujnika paliwa bo może się okazać że odpadnie razem z bankiem (bak kosztuje 488 PLN o ile jest w sklepie ![]() A co do szrotów to różnie bywa... zamienić spieprzoną cześć na podobną to zadna naprawa... I co racja to racja... z Nubirą jest podobnie niestety ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-04-29 21:48:57
Ja też zazdroszczę,bo jego auto nazywa się DU Avensis ![]() ![]() ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-04-29 21:55:44
Miałem w życiu kilka aut - starszych czy nowszych i nigdy nie miałem problemów z zakupem gratów do nich. A np. mini cooper chyba nie jest tak popularnym autem, jak espero. ![]() Co do elementów do naprawy powypadkowej - (odpukać) moje stłuczki kończyły się ew. na szpachlowaniu i lakierze, ale generalnie tu chyba ubezpieczenie rozwiązuje sprawę. W skrajnym przypadku oddajesz auto na naprawę bezgotówkową i już kto inny ma problem z gratami. ![]() Pozdr. P. |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-04-29 22:01:40
Jak Królik wspomniał, zmieniłem "stajnię"... ![]() ![]() ![]() Ale Twoje słowa o kłopotach z częściami zabrzmiały, jakbyś jeździł conajmniej jakimś wynalazkiem z Ameryki Łacińskiej (np. VW Fox), czy innym "anglikiem"... ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2007-04-29 22:41:24 Ja juz 2 lata temu mialem problem z czesciami do espero. Ledwo kupilem nowe pstryczki elektrycznych szyb a jakies plastiki czy oslonki graniczylo z cudem zeby miec. Jezeli chodzi o czesci mechaniczne to niebylo problemu |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-29 22:59:45 Jest espero czy było co za różnica... Nie zwróciłem uwagi na zmianę stajni... Poza tym jak bedę miał Avensis albo cokolwiek innego to nie bedę Członkiem Klubu Espero bo to tak trochę jakby być komunistą z PiS... bez urazy oczywiście ![]() Co do killu aut... też miałem w życiu kilka aut i to takich które zawsze były w produkcji... nie ukrywam też ze nigdy nie miałem 10 letniego auta bo najstarsze jakie ja sprzedawałem miało lat 8... I moze dlatego, że przez wiele lat przyzwyczaiłem się wchodzić do sklepu i kupować części ... ale cóż cieżkie czasy przyszły to mam 10 letni złom... na szczęscie ciężkie czasy powoli mijają... |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-04-30 00:17:47 Tu sie robi forum www.samobojcy.of.pl jeden kupil Peugeota 405, drugi chce Lanosa ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: kylos dnia 2007-04-30 00:26:19 ] |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-04-30 00:21:54
Oj, to chyba krótko siedzisz na forum espero... ![]() Duża część klubowiczów lata już innymi furakami i nie widzę w tym nc dziwnego - espero nie nalezy do jakichś rarytasów i jak ktoś potrzebuje coś nowszego, po prostu zmienia.
"Grubsze" części praktycznie do każdego autka trzeba zamawiać, ale o takich wymianach to raczej wiadomo wcześniej i jest czas na zamówienie. Być może miałem szczęście do zadbanych aut, bo chyba nie miałem takiej sytuacji, żeby auto było unieruchomione prze ileś tam czasu w oczekiwaniu na graty. A z zepsutymi "pstryczkami" można parę dni pojeździć... ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-30 08:28:53
Krótko, krótko siedzę fakt... Tak jak powiedziałem... Do tej pory nie miałem starych aut i fora nie były mi do niczego potrzebne... wystarczały mi stacje benzynowe... ![]() ![]() ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-04-30 09:31:13
Już tak nie przesadzaj - nie każdy codziennie czyta forum, nie zawsze jest czas napisac, a do tego jak ktoś nie spotkał się z konkretnym problemem, to po co ma bic pianę... ![]() Pozdr. P. |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-30 09:52:32
Niestety wiekszość Forumowiczów lubi jak widac bić pianę... Wstyd ale żona więcej informacji zawsze zdobywa z babskiego forum niż ja z tego... Widać każdy facet przed swoją babeczką rżnie fachowca a na własnym forum jedynie próbuje dominowac inne samce ![]() |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2007-04-30 10:35:28 Witam!!
Jeśli chodzi zamianę na Lanosa, to nie wypowiadam się na ten temat, bo to kwestia gustu. Mam jednak bardzo dobre porównanie Lanosa do Espero, gdyż kiedy jeszcze miałem Espero ojciec miał i ma Lanosa. Obydwa auta w najlepszych wersjach. Plusy Lanosa w porównaniu do Espero: - przede wszystkim nie rdzewieje - nie ma problemów z elektryką(szyby, centralny) - bardzo żwawy silniczek 1.6 16V - klimatyzacja trzymie jeszcze od nowości - ABS(już ten nowy Boscha) z prawdziwego zdarzenia a nie to co w Espero - w tym aucie praktycznie się nic nie psuje - tu już jest airbag pasażera Minusy Lanosa w porównaniu do Espero - zdecydowanie mniejsze auto - zdecydowanie mniejszy komfort jazdy - gorsza jakość wykończenia(jest bardziej tandetny w środku) - słabe wyciszenie silnika - Espero jest ładniejszy(ale to tylko moje zdanie) Dodam jescze na niekorzyść Lanosa, że przy 120tys. pewnego przebiegu trzeba było robić kapę silnika ![]() odosobniony przypadek, gdyż ogólnie te silniki mają dobrą opinię. Pomijając tą kapę silnika to auto jest bezawaryjne - ojciec tylko leje i jeździ. Jak już się np coś w zawieszaeniu wybije to części są tanie jak barszcz. Jeżeli nie przeszkadza Ci fakt, że niektórzy wręcz gardzą tymi autami, jest tandetnie wykończone to nie widzę z mojej strony przeciwskazań do zakupu Lanosa ![]() A jak chcesz być kozak to se skodę kup... ![]() PS. Tu masz rację - zamiast pomóc, coś konkretnego napisać to tylko ludzie umią dogryzać i śmiać się że ktoś zmienia zajebiste Espero na coś innego. Załosne... ![]() |
![]() lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2007-04-30 10:51:50 Przywracasz mi wiarę w ludzi Pepton ![]() To jest profesjonalna wypowiedź... Stokrotne dzięki... Mam niestety (lub stety) podobne odczucia w temacie espero vs. lanos... A moja żona jest zdecydowanie nastawiona na nubirę i już ![]() Jeszcze raz dzięki za posta, że tak powiem full wypas... Pozdro ![]() |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-04-30 11:06:37 Chesz jeszcze calkiem mertyorycznie prosze bardzo opis trzech Lanosow ktore zrobily wszystkie ok 120 tys a ktore znam - ojciec jezdzil : (trzy cywilne radiowozy każdy miał jednego kierowce)
- przy 120 tys intesywnego uzytkowania dzien w dzien nie tylko do kosciola tylko w pracy, dwa z nich mialy szlif silnika bo juz nie odpalaly i kopcily na czarno (trzeci zaliczono na zlomowanie) -od poczatku byly problemy z hamulcami co chwile cos siadalo -co chwile jakis plastik w srodku to odpadl to sie zlamal, to znow cos peklo -zawieszenie mialy znosne ale zaden cud techniki -autka przez 3 lata uzytkowania w komendzie poza Fiatem Brava najczesciej odwiedzaly warsztat, nawet Polonezy tak czesto nie siadaly, czy Fordy Transity(stare), samochod z tych doswiadczen jak dla mnie bardzo awaryjny ale kazdy ma swoje odczucia i jesli masz zamiar nim jezdzic od czasu do czasu to kup ale jak chcesz codziennie eksploatowac po pare godzin to juz zalatw sobie serwisanta ktory szybko dokonuje napraw |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-04-30 13:44:16 Kylos,nie mąć w głowie pisząc o służbowych samochodach. W mojej firmie ![]() Mało tego sam miałem 2 esperaki.Gdybym się przejmował takim gadaniem jak twoje czy Bartka,to kupiłbym sobie rower.A wiesz dlaczego polonezy się nie psuły-dlatego że to epoka lat 70-ych,gdzie projektowano samochody gniotsa-nie łamiotsa i tak,żeby byle jaki półgłowek nie mógł ich od razu zniszczyć.Wiesz jakie zdanie o espero mieli gliniarze którzy mnie kiedyś zatrzymali (radiowóz espero)-To złom nie samochód,tym kurwa nawet pod krawężnik się nie podjedzie bo koła odpadają.Nie to co polonez.Wiec zapytałem żartem z jaką prędkością podjeżdżali pod ten krawężnik. 70KM/H. A w polonezie nigdy koło nie odpadło ![]() ![]() A z innej beczki-znam parę osób które mają lanosy,przejechali ponad 200kkm i jeżdżą dalej. |