| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tommmy OPEL ASTRAII-Sport Łódź | 2007-04-29 19:27:06 czy mozna wlać do Astry II 1,6 16 V Ecotec paliwko Shell V-Power Racing? moze to banalne pytanie ale chcialbym sie dowiedziec |
mayday411 Forumowicz Opel Astra 1,6 16V kraków | 2007-04-29 20:09:26 Ja kilka razy wlałem do favoritki to paliwko i nic jej nie jest. |
alex-bytom (S) RegionAdmin CORSA ,OCTAVIA TDI bytom | 2007-04-29 20:29:14 auta tego typu jak twoje sa przystosowane do paliw z ulepszaczami. ultimate verva i tym podobne to wszystko sa dodatki. |
seba_b11 Opel Astra Gdańsk | 2007-04-29 20:31:28 Oczywiście że mozna, wg mnie to jeszcze lepiej dla silnika, gdy paliwko jest wzbogacone i ma większą liczbę oktanów, poprawia się odrobinę dynamika jazdy, polecam |
zolwik Pełnoprawny Klubowicz Volvo c70 / ex Astra Łódź | 2007-04-30 00:50:52 ja tez do swego asterixa (juz nie mlodego zreszta) nalalem pelen bak v-power racing i nic mu nie jest. moze to sugestia ale wydaje mi sie ze nawet zwawiej reagowal no i nawet na 5 czulem ze przyspiesza. jesli nie masz co z kasa robic to tankuj V-Power. Bo slyszalem rowniez ze to niezle czysci uklad paliwowy. |
GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2007-04-30 09:01:00 Panowie i Panie
Temat banzyn wysoko oktanowych jest równie popularny jak dyskusje na temat magnetyzerów. Podobna jest też świadomość kierowców, którzy leja to paliwo do swojego silnika 1.4 8V i co ciekawe czują przyrost mocy. Wielokrotnie już tłumaczyłem, ale tym razem podeprę się definicją liczby okatanowej. I mam nadzieje, że juz wszystko będzie jasne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa ".....Wyższa Liczba Oktanowa sprawia, iż możliwe jest uzyskanie w silniku iskrowym wyższych stopni sprężania co poprawia sprawność silnika, i pozwala uzyskać większą moc." I prawdą jest, że benzyna 95 i 98 przyjezdza na stację w tych samych beczkach. Na miejscu dodaje się trochę kolorowych kulek. Pozdrawiam |
Tommmy OPEL ASTRAII-Sport Łódź | 2007-04-30 10:17:13 przez cały czas jeżdzę na V-Power ale zastanawia mnie czy jak zalałbym V-Power Racing to nie miałoby to negatywnego wplywu na silnik, bo przeciez to jest mocniejsze paliwko...kazda sugestia cenna...pozdrawiam wszystkich |
Mariann Forumowicz Vectra B Słupno | 2007-04-30 11:29:38
Całkowicie się zgadzam. Zatankowanie benzyny 98 oktanowej do auta przystosowanego do 95 nic nie daje. Natomiast w druga stronę może dojść do samozapłonu.
W tej kwestii się nie zgodzę. Pracuję na stacji i przyjeżdżają gotowe produkty co prawda w jednej cysternie ale w różnych komorach, w których wcześniej mógł byc przewożony olej napędowy. [ wiadomość edytowana przez: Mariann dnia 2007-04-30 11:30:50 ] |
mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-04-30 20:51:02 no dobra ale co z eco-tec'iem który, wg. producenta sam dostsowuje pracę do liczyby oktanowej paliwa? Skoro przy obniżonej liczbie oktanowej potrafi korygować wtrysk i zapłon (przy okazji redukując moc) to czy to nie działa w drugą stronę? |
CHAOSseba RegionAdmin SUBARU WRX Hawk i Ou ... Kluczbork / Duisburg | 2007-04-30 21:32:40 ja odczuwam w moim ecotecu-ze autko lepiej sie zbiera jak zatankuje v-powea itp. moze to tylko sila sugesti |
Marcys Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra II - Sprz ... Gdańsk | 2007-04-30 21:39:10 Juz wiele gazet robilo badania na ten temat. Roznice miedzy zwyklymi a tymi Vpower, Ultimate itp jest na granicy bledy pomiarowego (cos ok 3%). Wiec miedzy 95 a 98 moze byc jeszcze mniejsza roznica.
Ja za to zauwazylem ze silnik troszke ciszej pracowal. A reszta to moze byc tylko sugestia ![]() |
mayday411 Forumowicz Opel Astra 1,6 16V kraków | 2007-04-30 22:06:34 Ja do opla zazwyczaj leje gaz więc nie mam tu za wiele do powiedzenia prawda jest taka ze jak do favoritki wleje chociażby 98 zamiast 95 to silnik równiej pracuje, ciszej nie ma tego klepania zaworów, wiem że w tym aucie to kwestia przestawienia zapłonu i na 95 tez powinien cicho chodzic ale teraz mało nią jeżdże więc nie ruszam tego. Znam takich co twierdza ze na 98 auto mniej pali, ja przez dłuższy czas lałem 98 do skody, nie zauważyłem różnicy w spalaniu, moze dlatego ze jeździłem głównie po mieście. Kto ma za duzo kasy niech leje sobie droższą benzynke. Pozdrawiam. |