MotoNews.pl

ASTRA G wersja skandynawska

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy istniały astry na skandynawię z automatycznym włącznikiem świateł ? coś mi się o uszy obiło że wystarczy jakiś przekażniczek i światełka zapalają się po włożeniu kluczyka i gasną po wyciągnięciu ale nie było to montowane seryjnie, jak to sprawdzić ????

Jest bardzo prosty sposób żeby to sprawdzić. Mimo, iż każdy zna ten sposób to niestety wiele osób nie postępuje zgodnie z tą metodą. Nie wiem czy jest to spowodowane lenistwem czy ignorancją ale doprowadza to do szewskiej pasji innych . A naprawdę wystarczy troszeczkę pomyśleć... i użyć wyszukiwarki To nie boli i nic nie kosztuje!

A może ktoś jednak wie ? bo przedmówca niestety nie , dla sprostowania dodam że sprawdziłem wątki w tym temacie, owszem jest dyskusja o automatycznym włączniku świateł i o wpinaniu przekaźnika ale nikt nie powiedział gdzie się jego gniazdo w astrze G znajduje.

manual-link z autokącika

obadaj powyższy link

pzdr

99% samochodów na skandynawie ma automatyczny włącznik świateł zamontowany fabrycznie, tak samo jak spryskiwacze reflektorów, wycieraczki reflektorów, podgrzewane fotele czy postojowe podgrzewanie silnika i wnętrza pojazdu - widoczne czasami z przodu pojazdu obok tablicy rejestracyjnej specjalne gniazdo do podłączenia prądu np. na parkingu przy pracy. Mankamentem tych włączników jest to że światła zapalaja sie odrazu po przekręceniu stacyjki, gasna na czas uruchomienia rozrusznika. Wydaje mi się że lepsze rozwiązanie to włacznik z opóźnieniem.

I tu sie do końca nie zgodzę. Nie wiem jak w Astrach ale u mnie fabryczna funkcja świateł "dziennych", włącza je dopiero po uruchomieniu silnika (po przekręceniu stacyjki aktywne są tylko postojówki).

Andremil jak najbardziej sie z tobą zgadzam. wszystkie nowe ople maja sterowanie świateł przez magistrale can. czyli przez podłączenie sie do kompa można tą funkcje załączyć lub wyłączyć. a zapalają sie po uruchomieniu silnika ponieważ komputer nimi steruje. niestety dopiero nowe modele to maja

W vectrze B (złącze takie same jak w poradzie z autokącika - tyle, że łatwiej dostępne niż w astrze) po włożeniu tego włącznika skandynawskiego światła mijania zapalają się chwilę po odpaleniu auta a nie po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon.