MotoNews.pl

Aparat zapłonowy - głośny pisk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam;
Mam ostatnio kłopot z aparatem zapłonowym a właściwie z piskiem jaki się z niego wydobywa. Po nagrzaniu się silnika słyszę głośny pisk aparatu nawet w kabinie. Gdy naciskam na niego w kierunku ziemi pisk milknie, gdy przestanę naciskać powraca. Rozkręcanie, czyszczenie, dokręcanie nie pomaga. Silnik pracuje równiutko nie mam kłopotów z zapłonem. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i od czego zacząć bo wymiana całego aparatu jest dla mnie ostatecznością. Czy aparat można smarować i gdzie? Silnik 1.5

A nie było widać jakiegoś wytarcia, które świadczyłoby co i gdzie obciera/piszczy

ja sie spotkalem bo mialem to samo. pomogla wymiana kopulki rozdzielacza i palca rozdzielacza.teraz bez problemow.
Obciera palec o kopulke ( o styki ), dlatego nie zastanawialem sie czy to jedno czy drugie i wymienilem oba. koszt ok 40zl.

[ wiadomość edytowana przez: papciak dnia 2007-04-30 14:10:08 ]

Cytat:
2007-04-30 14:06:22, papciak pisze:
ja sie spotkalem bo mialem to samo. pomogla wymiana kopulki rozdzielacza i palca rozdzielacza.teraz bez problemow.

Pół roku temu wymieniłem kopułkę i palec, ale dzięki za radę dziś postaram się wymienić i dam znac na forum

Prawdopodobnie po kłopocie. Wymieniłem palec rozdzielacza na używany ale dobry bo tyko taki dziś miałem i cisza nic nie piszczy. Mam pytanie jakiej firmy polecacie te elementy bo pół roku temu kupiłem palec i kopułkę firmy EPS (włoskiej) i widać jaki efekt.

Dziwaczne to trochę

Może nie dokońca go wraziłeś (palec) na trzonek, minimalnie wystawał zabardzo i dlatego obcierał

Może te miejsca lekko obrobione kręceniem i piszczeniem przeszlifuj papierkiem ściernym i będzie po kłopocie

Może poszukaj jakiegoś ziomalka lub ziomalki Klubowego/ej ze swojego regionu i podmieńcie u niego te elementy
Czy u niego też będzie piszczeć

Swoją drogą dziwne coby jakieś italiańskie podzespoły co pół roku wymieniać