Kilka duperelkowatych pytań o Omege A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczne od tego, że poważnie myśle nad zmianą samochoduNajpierw miało to być BMW E39 ale zderzyłem się z rzeczywistością. Oglądałem Fiata Bravo 2.0, ale niestety powierzchnia bagażnika mnie przeraża.
Powrócił pomysł o nowszej Omedze-oczywiście sedan. Omege B sobie odpuszczam bo jakos A bardziej mi do gustu przypadła. Mam kilka pytan dotyczących Omeg z lat 1991-1993.
Przede wszystkim przyszły samochod musi być z klimatyzacją, i tu mam pytanie do posiadaczy Omeg A z klimą. Jak się ona sprawuje? Dobrze działa, chłodzi? Ładnie przód jak i tył? i jeszcze pytanie mam o wyciszenie. U mnie w omedze przy 120km/h to juz hałas jest spory, jak sprawa wygląda z hałasem w młodszych omegach? Były inaczej wygłuszone? Jakieś super nowinki?

Taki pojazd jak Omega z klimatyzacja by zadowolił mnie i rodzinke. Oczywiście na pewno motor będzie minimum 2.6. Nie planuje założenie gazu, a jak bedzie gaz w kupionej to wywale.

Po miłych postach forumowiczów o tej klimatyzacji i wyciszeniu zaczynam szukać takiej Omegi.

W omedze jest też to fajne, że na wszystkieco oglądam w Allegro mnie stać i potem kasa by jeszcze była na jakies super dodatki Irmschera nawet może

Ps. pytań miało być wiecej ale pozapominałem:/
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2007-04-30 20:06:42 ]

oma A to oma A
Jak chcesz mieć wygłuszenie to kup 300 kg cięższą B.

A na poważnie to trochę "zamienił stryjek siekierkę na kijek".
Nic ci się nie zmieni tylko będziesz miał klimę, a swoje auto znasz.
2.6 do 2.0 to niewielka różnica zwłaszcza, że chcesz jeździć z rodziną, kup lepiej chip od Autoseby
A dla 2.6 OC będzie większe i spalanie tyż.
Jedyna sensowna przesiadka z 2.0 to na 3.0.

Jakbym się tak przesiadał to wolałbym za tą kasę co wydam na nową trochę młodszą, kupić chip, wygłuszyć matami od audio i wsadzić klimę (Pabelo sprzedaje kompletną działającą klimę, jak jeszcze nie sprzedał), bo w A i tak chyba była tylko manualna.

PS. ja powyżej 130 km/h nie słyszę hałasu bo mi silnik przeszkadza

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2007-04-30 21:00:01 ]

Oc wcale nie jest takie dużo większe bo od 2,0 wstawka jest taka sama.

U mnie w 2,6 dopiero robi sie hałas przy 160 a to dlatego ze większe motory były montowane w lepszych wersjach wypopsażenia jak tu przeczytałem.

Co do klimy sie nie wypowiadam bo swojej jeszcze nie nabiłem.

Mi halasuje tak pomiedzy 100-120km/h jak puszcze gaz, oczywiscie most daje takie "przyjemne" wrazenia. Powyzej to raczej wiatr huczy, na halas silnika nie narzekam.
Jak mialem klime, to na wylocie dawala -5C, niestety ojciec rozwalil chlodnice i musi mi wystarzy szyberdach i dmuchawa na maksa. Jak narazie spelnia swoje zadanie

Cytat:
Oc wcale nie jest takie dużo większe bo od 2,0 wstawka jest taka sama.

Zależy od ubezpieczyciela. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe samodzielnie ustala "widełki" stawek. Np. Agropolisa ma tylko 3 (pojemności silników do 1250, do 1800 i powyżej), PZU - 6, a Warta aż 7.

Cytat:
Jedyna sensowna przesiadka z 2.0 to na 3.0.

Tak, ja tak nie zrobilem i załuje.

pzdr

Bronson78, nie masz racji, w dowodzie 2.0 jest 1998 cm3 a to jest do 2 litrów, a nie od 2 litrów u każdego ubezpieczyciela.

Napisałem ze to ma byc minimum 2.6. Więc 3.0 jak najbardziej, ale jakbym znalazł jakąś 2.6 zadbaną w bogatej wersji to też bym nie odrzucił.

Swojej juz dalej "ulepszac" nie chce, prawda że jestem pewny na to auto i wogóle ale marzy sie coś nowszego z ery chromów
Wiem że nowe auto będzie wymagało zadbania i byc może kupe kasy może pójśc na doprowadzenie do przyzwoitego stanu, no ale to już będzie mocniejszy silnik z jakims już wyposarzeniem i będzie motywacja, że sie pojeździ tym kilka następnych lat

O tej klimatyzacji tak gadam bo w ciepłe dni w omedze jest maskara, a tez nie lubie jeździc z otwartymi szybami przy wyższych prędkościach.

Ps. wszystkie omegi 3000 miały wąskie kierunkowskazy? Np. Chodzi mi o ten rok produkcji a kierunkowskazy

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: omegafan dnia 2007-05-01 21:51:25 ]

Omegafan, będę we Włocławku 19-20 maja.