Falujące obroty podczas jazdy - HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam problem z Nexią 1.5 16V. Otóż podczas jazdy, obojtnie czy gaz czy benzyna, falują mi oborty np: jade sobie 90km/h, 2000 obr/min a oborty mi skaczą tak o około 100-150, mimo że nie przyśpieszam ani nie zwalniam. Czasem tez sie zdarzy, że podczas jazdy na gazie strzeli mi. Byłem u jednego majstra i powiedzia, że to cewka. Podmieniłem cewke ale to nic nie pomogło, więc to można wykluczyć. Jęsli ktoś ma jakieś sugestie co to może być to proszę o informacje. Dzięki

Cytat:
2007-05-01 19:05:43, Senna pisze:
Witam, mam problem z Nexią 1.5 16V. Otóż podczas jazdy, obojtnie czy gaz czy benzyna, falują mi oborty np: jade sobie 90km/h, 2000 obr/min a oborty mi skaczą tak o około 100-150, mimo że nie przyśpieszam ani nie zwalniam. Czasem tez sie zdarzy, że podczas jazdy na gazie strzeli mi. Byłem u jednego majstra i powiedzia, że to cewka. Podmieniłem cewke ale to nic nie pomogło, więc to można wykluczyć. Jęsli ktoś ma jakieś sugestie co to może być to proszę o informacje. Dzięki

coś nie tak z zapłonem - obrotomierz mierzy obroty na podstawie impulsów z aparatu zapłonowego.
Wymieńna początek cewkę w aparacie zapłonowym (nie cewkę zapłonową, a cewkę w aparacie) - kosztuje 30 zł a często jest przyczyną dziwnych objawów. Jeśli to nie pomoże (a wg mnie na 90% pomoże) to wymień moduł zapłonowy (też w aparacie, koszt około 150 zł)

a ten moduł zapłonowy to jest ten element w który wpina sie dwie wtyczki?

Cytat:
2007-05-01 22:24:37, Senna pisze:
a ten moduł zapłonowy to jest ten element w który wpina sie dwie wtyczki?

tak i kosztuje ok.200zł.