MotoNews.pl
3 Przy ostrym hamowaniu zapala się czerwona kontrolka !!! (183439/0)

Przy ostrym hamowaniu zapala się czerwona kontrolka !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam takie oto pytanie: Co może byc przyczyną zapalania się czerwonej kontrolki z wykrzyknikiem podczas gwałtownego zahamowania samochodu, zwłaszcza podczas jazdy z góry??
Dzięki za każdą odpowiedź.

Mało oleju ??

pozdrawiam

Wymieniałem olej tydz. temu. To na pewno nie to a kontrolka zapalała mi sie wcześniej, sporadycznie oczywiście.

Coś czujnik musiał sie spuś. W 80 to samo mam, olej ok, ale na dużych przechyłach (na dołach dużych, przy ostrym hamowaniu) mi się kontrolka albo zapala i gaśnie jak wyłącze i włącze samochód, albo tylko mruga. Mi to tam nie przeszkadza, bo sporadycznie to się zdaża

Ja też to mam tylko czasami i nie muszę wyłączać samochodu bo po sekundzie kontrolka gaśnie sama. dzieje sie to tak jak mówisz tylko gdy auto pochylone jest w dół i to nie zawsze. Zastanawiam sie tylko czy to nic takiego poważnego?

a check engin sie zapala ??

chodzi mi czy rejestruje jakies bledy

pozdrawiam

Jesli masz czujnik poziomu plynu hamulcowego to przy niskim poziomie podczas hamowania lub przy jezdzie z gorki moze blyskac kontrolka od ukladu hamulcowego.

kontrolka silnika sie nie zapala, czyli nie ma niby żadnych błędów.
Nie wiem natomiast czy mam w czujnik poziomu płynu hamulcowego, to jest auto z 93r. wiec nie wiem czy jest tam cos takiego

czerwony wykrzyknik jest przypisany do ukł. hamulcowego, prawdopodobnie masz mało płynu albo jest zawodniony i układ odczytuje to jako niski jego poziom. trzeba wymienić, odpowietrzyć i poszukać przecieków

ok. dzięki. A ile trwa taka wymiana płynu i ile to może kosztować w jakimś takim zwykłym warsztacie??