Układ wydechowy Omega A "92 sedan (środek + koniec)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

na forum (wyszukiwarka) nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc postanowiłem zasięgnąć opini szanownych Klubowiczów... otóż padł mi tłumik końcowy (po prostu się urwał), po krótkich oględzinahc w 2 warsztatach i pytaniu w jednym z nich czy autko jest dla siebie czy na sprzedaż - polecono mi wymiane środkowego tłumika (popnoć niedługo wytrzyma) wraz z końcowym proponując wyroby "produkcji polskiej" z blachy aluminiowanej - całość za ok. 250zł (z uszczelką i klamrą).
moje pytanie - jak maja się takie wydechy do wymogów technicznych mojego silnika (C20NE) i jak długo pożyją? nie chciałbym ich zmieniać juz po nastepnej zimie ale tez nie chcę wydać kupę kasy (dodam że nie zależy mi na sportowych wrażeniach akustycznych - wolę cichy komfort )

a może ktos ma jakąś propozycję co można by było zamontować, jakąś konkretną firmę itp??

będe wdzięczny za opinie i porady

pozdrawiam

aaaa dodam, że marzeniem (niestety nierealnym ) byby wydech, który jeździ w audi 80 quattro mojego ojca - nie wiem jakim cudem ale ma min. 9 lat bo tyle autko jest w rodzinie a pewnie do tego jest oryginalny (autko ma 13 latek) i trzyma się super ... eh... nie wiem z czego on jest zrobiony...

[ wiadomość edytowana przez: michcio_007 dnia 2007-05-01 22:56:12 ]

Cytat:
2007-05-01 22:52:58, michcio_007 pisze:
aaaa dodam, że marzeniem (niestety nierealnym ) byby wydech, który jeździ w audi 80 quattro mojego ojca - nie wiem jakim cudem ale ma min. 9 lat bo tyle autko jest w rodzinie a pewnie do tego jest oryginalny (autko ma 13 latek) i trzyma się super ... eh... nie wiem z czego on jest zrobiony... [ wiadomość edytowana przez: michcio_007 dnia 2007-05-01 22:56:12 ]

Najwyraźniej oryginalny

1. czy ktoś wie jakie są śruby (te 3 szt.) przy "kielichu" katalizator-tłumik środkowy? są to jakieś specjały czy może zwykłe z nakrętką? pewnie trzeba będzie wymienić a w obecnym stanie niestety nie umozliwiają wzrokowej identyfikacji (zardzewiałe jak cholera)

2. uszczelka w tym miejscu jest taka "trójkątna" po zewnątrz z owalnymi rogami?

3. czymś smarować połączenie tłumika środkowego z końcowym?

w wekhend się zabieram za wymiane (mam nadzieję ż ściągną mi te tłumiki jutro...)

dzięki i pozdrawiam

Cytat:
1. czy ktoś wie jakie są śruby (te 3 szt.) przy "kielichu" katalizator-tłumik środkowy? są to jakieś specjały czy może zwykłe z nakrętką? pewnie trzeba będzie wymienić a w obecnym stanie niestety nie umozliwiają wzrokowej identyfikacji (zardzewiałe jak cholera)

... są zwykłe,

Cytat:
2. uszczelka w tym miejscu jest taka "trójkątna" po zewnątrz z owalnymi rogami?

... właśnie taka jest,

Cytat:
3. czymś smarować połączenie tłumika środkowego z końcowym?

... nie, na wcisk i klamra,

skoro nikt nie odpowiedział to odpowiedziałem sobie sam

dziś walczę z tłumikami !