MotoNews.pl

Kable do głośników tylnych - którędy je poprowadzić?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zaraz na początku napiszę, że szukałem, ale nie znalazłem
Chce podlączyć głośniki tylne w moim esperaku, ale poprzedni wlasciciel zakładał chyba radio na bani, bo jest w cholere luźnych kabelków za radiem i nie ma tam żadnej kostki, tylko są podłączone sposobem McGuyvera :/. Znalazłem kable tylko do jednego tylnego głośnika i gra on bardzo cicho. Dlatego chcę wymienić głośniki i kable, tylko nie wiem którędy dokładnie idą te druty. Widze tylko, ze wchodzą do tylnego słupka. Czy jest może jakiś inny (łatwiejszy) sposób pociągnięcia nowych kabli? Ewentualnie ile +/- w warsztacie by wzieli za poprowadzenie tych kabli i prawidłowe zamontowanie radia?

Pozdrawiam
Robert

Jak chcesz pociągnąć nowe kable do tylnych głośników to po kiego prawdziwka jechać z tym do warsztatu

Odkręcasz plastikowe prożki wzdłuż drzwi i układasz sobie kabelki jakie tylko chcesz. Pod deską rozdzielczą je ciągniesz do środkowej konsoli i montujesz do wtyczki. Montaż radia też jest "banalny" chyba że masz radio z nawigacją, sterowaniem wyświetlaczy LCD i ch..j jeden wie czym jeszcze

A tak na marginesie to co z głośnikami przednimi
Jak zostają to cała operacja wyniesie Cię około 30-40 minut

Chyba że przyjedziesz do Sosnowca - koszt usługi = czteropak zupki chmielowej

Cytat:
2007-05-02 15:32:56, robertkaluza pisze:
.............bo jest w cholere luźnych kabelków za radiem i nie ma tam żadnej kostki, tylko są podłączone sposobem McGuyvera....

Chciał zaoszczędzić na przejściówce ISO

Espero nie ma niestety kostki ISO (moje nie mialo) i wlasnie po podlaczeniu radia efekt byl taki jak piszesz, jeden glosnik byl martwy, drugi gral bardzo cicho 30 zl w warsztacie (7 lat temu) zalatwilo sprawe.

Cytat:
2007-05-03 17:21:36, Pycel pisze:
Espero nie ma niestety kostki ISO (moje nie mialo) i wlasnie po podlaczeniu radia efekt byl taki jak piszesz, jeden glosnik byl martwy, drugi gral bardzo cicho 30 zl w warsztacie (7 lat temu) zalatwilo sprawe.

ISO nie bylo..ale byla kostka jak w poldolocie..w kazdym sklepie caraudio albo norauto mozna zakupic przejsciowke..

po za tym z tego co pamietam to kable przed sama kostka byly opisane..chyba ze kles scial ten odcinek

Głośniki już podłączone. Poprzedni wlasciciel dał tak krótkie kable, ze ich nie zauwazylem i musialem się nieźle nagimnastykować, żeby to podpiąć. Wszystko działa, więc nie będę się bawił w zakładanie kostek. Zrobie to najwyzej w przyszłości przy wymianie radia.

I jeszcze jedno pytanie: czy jakaś firma robi głośniki na 3 śruby? lub na 6? bo nie chce wiercic nowych otworów

Pozdrawiam
Robert