Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-05-03 09:48:11 a ja mam taka prosbe zeby moderator.....poprawil w temacie i dopisal-scoupe...... jak pozniej ktos mam to znalezc ![]() prawda coolio ps.na twoim miejscu wku... sie [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2007-05-03 09:52:47 ] |
![]() grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-05-03 10:12:04 proponuje sprawdzic zaworek PCV |
Coolio HF MEMBER Hyundai Scoupe SLC Rybnik | 2007-05-03 21:18:48 Zgadzam się z tym co piszecie, ale jest jakaś tego przyczyna.
Tak naprawdę to nie wiem gdzie gościu wsadził swoje łapska i gdzie jeszcze tam kopał i co jest tego powodem. Jeśli chodzi o uszczelkę to sprowadzili mi w sklepie dokładnie taką jaką miałem wcześniej. Będę musiał oddać go do innego mechanika, ale nie daje mi to spokoju: co się stało, że są takie objawy. Czy jak wydmuchało tą uszczelkę to zrypało się coś jeszcze czy "mechanik" dał plamę przy skłładaniu silnika ? ![]() |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2007-05-03 21:36:04
już w pierwszej odpowiedzi napisałem że przez uszczelniacze i PCV silnik nie wypije tyle oleju; po drugie: mechanik nie rozpinał głowicy, ale szlifierz mógł to zrobić i przy okazji zepsuł uszczelniacze; po trzecie: i uszczelka i uszczelniacze mogą być złe i dlatego bierze olej i dymi a po czwarte: grzesik1: trzeba czytać wątek od początku a nie wyrywać zdanie z jednej wypowiedzi |
zuzia2004 HF MEMBER Lantra kombi Łuków | 2007-05-03 21:38:15
Cześć koledzy. Moim zdaniem nie jest to wina: uszczelniaczy, uszczelki ani pierścieni - nie te objawy. Najbardziej prawdopodobna przyczyna leży w tym co napisał grzesik, a mianowicie silnik zasysa olej zamiast powietrza. Zjawisko to wystąpi przy zatkanym dolocie powietrza do kolektora ssącego i uszkodzonym wspominanym wcześniej zaworku. Być może przy składaniu została w kanale dolotowym jakaś szmata. To się zdarza i nie jest to odosobniony przypadek. A co do ciśnienia. Może być w dobrym silniku 14 i więcej atm. bowiem "10" to stopień sprężania a nie ciśnienie. Coolio przejrzy dokładnie dolot, od wlotu do filtra powietrza do kolektora włącznie i sprawdź ten zaworek. Co do sugerowanych wcześniej usterek bądź spokojny, nie jest możliwe żeby z tego powodu olej szedł równo na wszystkie cylindry. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-05-03 23:25:42 srorek zworek; jakim cudem nagle zatkał się zworek PVC (a nie PCV ![]() Chleje olej spod uszczelki i tyle. |
Coolio HF MEMBER Hyundai Scoupe SLC Rybnik | 2007-05-05 15:06:47 Sprawdziłem dzisiaj ten zaworek PVC i według mnie jest dobry. Jest w nim kulka tak jak pisaliście i przepuszcza powietrze tylko w jedną stronę. Sprawdziłem też dolot powietrza do kolektora ssącego począwszy od wlotu poprzez filtr powietrza w górę.
Rury są drożne nic w nich nie znalazłem. Odłączyłem też rurkę łączącą silniczek korkowy z kolektorem. W kolektorze w miejscu gdzie przychodzi wąź gumowy od korkowego widoczne były ślady oleju. Pozatym nic nie zauważyłem. Czy można jeszcze sprawdzić coś samemu ? Jestem już umówiony z zaufanym mechanikiem, który zajmnie się moim scoupe, ale cały czas jakoś ta sprawa mnie nurtuje - co mogło się stać ? |