MotoNews.pl

Czy warto wymieniać przednią szybę z AC w link4 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Trafił mnie niestety kamyczek w przednią szybę w esperaku i mam na niej "pajączka" średnicy ok. 3-4cm, który na razie się nie powiększa, ale jest prawie na wprost moich oczu więc przeszkadza mi to nieco i raczej nie da się tego skleić.
Zastanawiam się czy nie zrobić tego z ubezpieczenia AC w link4 które sobie wcześniej kupiłem. Wie ktoś jak wygląda taka procedura, czy ja wstawiam szybę i pokazuję im rachunek do zwrotu, czy Oni dają kasę a ja sam sobie z tym kombinuję ?
Boję się żeby mi zniżki nie poleciały z tego powodu, a z drugiej strony wymiana szyby wraz z robotą to pewnie z 500zł, więc po co mam z własnej kieszeni wykładać ?
Wiem że najlepiej zadzwonić do link4 i wszystkiego się dowiedzieć, ale z tego co pamiętam ktoś robił to już na forum, to może doradzi coś w tej sprawie.

jesli masz wykupiony pakiet szyby to wymiana jest free a jak chcesz wymieniac to ja płaciłem w wawie 360 zł

Uwaga... bo jest ryzyko, że polecą zniżki i w ostatecznym rozrachunku przy opłacaniu kolejnej składki ubezpieczenia może się okazać, że gra nie była warta świeczki...

Cytat:
2007-05-02 23:37:32, Kula69 pisze:
jesli masz wykupiony pakiet szyby to wymiana jest free

Niet

Ja mam wykupione ubezpieczenie szyb w Link4

Wymiana jest za free wszystkich oprócz czołowej przedniej (warunki ubezpieczenia)

Do wymiany przedniej musimy jakiś tam % (chy6ba 30) dopłacić z własnej kiermanki

Cytat:
2007-05-03 09:23:59, krzychu_ch pisze:
Niet Ja mam wykupione ubezpieczenie szyb w Link4 Wymiana jest za free wszystkich oprócz czołowej przedniej (warunki ubezpieczenia) Do wymiany przedniej musimy jakiś tam % (chy6ba 30) dopłacić z własnej kiermanki

Kocham ubezpieczycieli... i ich ogólne warunki ubezpieczenia... Ubezpieczenia nie obejmuje najbardziej narażona szyba

Powiedz a jak taka wymiana przekłada się potem na składkę? Polecieli po zniżkach?

Jeszcze nie miałem przyjemności tego sprawdzać

Mam OC i szyby w Link4 - więc (teoretycznie) zniżki mi nie mogą zabrać - zdarzenie wybicia/pęknięcia szyby nie jest z winy kierowcy.

Co innego jak się ma AC

Cytat:
2007-05-03 10:31:17, krzychu_ch pisze:
Mam OC i szyby w Link4 - więc (teoretycznie) zniżki mi nie mogą zabrać

Ale musisz partycypować w kosztach. Proponuję przeczytać rozdział SZYBY w warunkach ubezpieczenia otrzymanych z L4 zamiast na forum pytać.

Cytat:
2007-05-03 10:55:12, piotr_ek pisze:
Proponuję przeczytać rozdział SZYBY w warunkach ubezpieczenia otrzymanych z L4 zamiast na forum pytać.

Teoretycznie można o wszystkim coś gdzieś przeczytać...
Tylko po co wtedy forum? gdzie miejsce na wymianę doświadczeń?

Cytat:
2007-05-03 14:11:34, lothaar pisze:
Tylko po co wtedy forum? gdzie miejsce na wymianę doświadczeń?

OK. Niech teraz każdy co ma szyby24 w L4 wykupione niech wybije szybę i zgłosi to do L4. Ty poczekasz tydzień i będziesz miał gotową odpowiedź.

Cytat:
2007-05-03 14:28:39, piotr_ek pisze:
OK. Niech teraz każdy co ma szyby24 w L4 wykupione niech wybije szybę i zgłosi to do L4. Ty poczekasz tydzień i będziesz miał gotową odpowiedź.

Jak znajdzie się na forum głupi i wybije sobie szybę to niech tak zrobi... Mam akurat ubezpieczenie w L4 więc mogę poczekać tydzień... A ponieważ praktyka jest lepsza od teorii to zamiast czytać warunki ubezpieczenia chętnie skorzystam z rady tych co szyby powybijali...

No Panowie... który chętny... Młotek mogę pożyczyć...

Dobra, to ja wybiję swoją, bo w końcu i tak jest do wymiany, tylko że nie bardzo mam kiedy to zrobić, bo auto mi prawie codziennie potrzebne jest.
Ja nie wiem czy mam pakiet "szyby", mam za to pełne ubezpieczenie OC i AC za któy zapłaciłem chyba z 1200zł (po zniżkach), jak będe musiał coś dokładać do szyby to normalnie jakaś porażka będzie, chociaż wiem że w przypadku kasacji auta zapłacą mi tylko coś koło 70% jego wartości, więc możliwe że z szybami jest podobnie.

Cytat:
2007-05-03 16:20:32, pjacek26 pisze:
Ja nie wiem czy mam pakiet "szyby"

Super! Zapłaciłeś 1200 zł i nie wiesz za co?

A po co to czytać jak człowiek jest w 80 przypadkach na 100 na straconej pozycji...

Za cokolwiek i ilekolwiek ubezpieczycielom się nie zapłaci to oni i tak tak odwrócą kota ogonem...

Powołasz się na ogólne warunki ubezpieczenia to powiedzą, że tak ale to nie jest w zgodzie np. z kodeksem cywilnym albo np. regulaminem koła łowieckiego...

Widocznie CIENAS jesteś w walce o swoje!

W linku (z tego co ja miałem) pakiet szyby obejmuje wymianę szyb do wartości 1500. Czyli jak wywalisz wszystkie szyby, a warte są one 2500PLn,to L4 płaci tylko 1500.Resztę pokrywasz ty.W przypadku szyby czołowej kierowca pokrywa 25% wartości usługi.Robić można tylko w JaanGlas-bo tylko ta firma ma podpisaną umowę z L4.Nie ma to żadnego związku ze zniżkami.Nic się nie traci.I rzeczoznawca decyduje,czy w przypadku pęknięcia szyby szyba jest do wymiany,czy może być naprawiana.

No i to wszystko jest napisane w książce z L4.

Cytat:
2007-05-03 23:32:46, piotr_ek pisze:
Widocznie CIENAS jesteś w walce o swoje!

Widocznie jestem... Pan jednak naprawdę jest Smerf Maruda...

A skoro jest Pan taki GRUBAS w walce o swoje to mógł Pan napisać co i jak tak jak JaRabbit... a Pan tu czytać każe a pewnie sam nie wie tylko jako Legenda Forum przyznać się nie potrafi do tego... Własnych postów ostatnio u Pana nie widuję jedynie jakieś dopowiadanki do cudzych wypowiedzi... w ten sposób dużo postów Pan pisze i przez to niektórym się wydaje że Pan taki MĄDRY jest...

Przez to PAN aż się ważniejszy poczułem. Drodzy forumowicze - od dzisiaj proszę się do mnie zwracać tylko i wyłącznie PAN

PS. Szyby w L4 miałem i papiery z L4 gdzieś w domu leżą, ale czemu ja mam za Ciebie czytać? Czyżby akcja Cała Polska czyta dzieciom? Ciebie dziecino również dotyczyła?

Cytat:
2007-05-04 10:00:24, piotr_ek pisze:
Przez to PAN aż się ważniejszy poczułem. Drodzy forumowicze - od dzisiaj proszę się do mnie zwracać tylko i wyłącznie PAN PS. Szyby w L4 miałem i papiery z L4 gdzieś w domu leżą, ale czemu ja mam za Ciebie czytać? Czyżby akcja Cała Polska czyta dzieciom? Ciebie dziecino również dotyczyła?

Uuuu, kwestii wieku to chyba nie powinienen Pan poruszać tak "w ciemno"

Biorąc pod uwagę, że dopiero dzięki mnie poczuł się Pan ważniejszy, to wnioskuję, że jeszcze nikt się tak do Pana nie zwracał. Cieszy mnie to, że sprawiłem Panu tyle radości.

Co do wyręczania mnie w czytaniu..., czy to ja miałem problem z szybą czołową?

To nie mnie musi Pan czytać, tylko zainteresowanemu. Ja zwróciłem uwagę na Pana nadzwyczaj dobrze opanowaną umiejętność nabijania sobie postów nie udzielając konkretnych odpowiedzi.
Tak naprawdę najbardziej precyzyjnie odpowiedział JaRabbit, więc po co dopisywać komentarz na zasadzie "wiedziałem, ale chciałem sprawdzić, czy sami potraficie sobie pradzić"...
Taka dygresja Żółtodzioba...

Cytat:
2007-05-04 10:39:37, lothaar pisze:
Ja zwróciłem uwagę na Pana nadzwyczaj dobrze opanowaną umiejętność nabijania sobie postów nie udzielając konkretnych odpowiedzi.

Oczywiście! Przecież piotr'ek walczy aby zostać memberem i dołączyć do "elite 1000" - przynajmniej pod względem ilości napisanych postów.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-05-04 11:05:20 ]