Jaki płyn do chłodnicy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jeżdzę diesel 1.8 TD (90km) . Zauważyłem że płyn mam na minimum. Zbiornik jest zółtawy i nie widac jakiego koloru jest płyn. W sklepie były trzy kolory różowy, niebieski i zielony. Doradzili mi ten zielony ekologiczny gdyż auto jest sprowadzone z włoch i stwierdzili że prawdopodobnie bedzie taki. Dolałem może 0.5 litra i jest za połową. Mam pytanie jesli byla tam walny jakis koncentrat ktory ma kolor jakis jasny i dlatego nie widac czy sie wymiesza jeden z drugim?

[ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-04 16:08:12 ]

A nie prościej po prostu zlać stary płyn i zalać układ nowym? Przecież to nie są jakieś niebotyczne koszty! Ja polecam EKO 2000. byle tylko nie borygo, bo to żrące gówno jest.

No w ostateczności tak zrobię że wymienie cały płyn ale jednak jest to jakiś koszt, a może można go uniknąć. Już wiem że orginalny fordowski płyn do chłodnic ma kolor pomarańczowy. Nie wiem ile wchodzi płynu dokładnie ale powiedzmy że 7litrów to 0,5 litra zielonego eko może nie zrobi wielkiej róznicy. Niech sie ktoś wypowie czy mieszanie komuś zaszkodziło?

Najprościej to było zajrzeć do zbiorniczka (przyświecić latarką) i zobaczyć kolor płynu albo po prostu wsadzić palucha lub pasek papieru i sprawdzić kolor. Ja osobiście jeżdzę na zielonym (Dynagel) i jest ok. A co do mieszania to myślę że tragedii nie będzie.

robilem niedawno o tym post niemieszaj plynow ja zmieszalem i zwazyly sie.jestem za granica i kup.tutaj plyn zeby dolac bo pompa mi ciekla dolalem niecale 0.5l i jezdzilem 5 dni na tym az wpadlem do miasta gdzie silnik dostal po tylku wiadomo goraco i korki tylko zobacz.dym spod maski otworzylem ja a tam plyn ucieka i pieni sie strasznie niewiedz.co jest.odczekalem az ostygnie zalalem wody i wrocilem do domu.niemieszaj chyba ze z woda zwlaszcza jezeli sam.sa zagraniczny plyn.ktos mi odp.ze plyny maja rozne ph i moga sie wazyc wymien caly moja rada.

Cytat:
2007-05-04 18:47:27, krzysiek23 pisze:
robilem niedawno o tym post niemieszaj plynow ja zmieszalem i zwazyly sie.jestem za granica i kup.tutaj plyn zeby dolac bo pompa mi ciekla dolalem niecale 0.5l i jezdzilem 5 dni na tym az wpadlem do miasta gdzie silnik dostal po tylku wiadomo goraco i korki tylko zobacz.dym spod maski otworzylem ja a tam plyn ucieka i pieni sie strasznie niewiedz.co jest.odczekalem az ostygnie zalalem wody i wrocilem do domu.niemieszaj chyba ze z woda zwlaszcza jezeli sam.sa zagraniczny plyn.ktos mi odp.ze plyny maja rozne ph i moga sie wazyc wymien caly moja rada.

Czytam to 3 raz i mało rozumiem.
Nie utrudniajmy sobie zycia i piszmy ze znakami przystankowymi, a takze czytajmy swoje wypociny przed ich publikacja....

No teraz wiem że płyny maja różne dodatki przeciw-korozyjne i to jest cały problem. Gdyby chodziło o to że mi się zważy to się da zauważyć i wtedy wymienie. Gorzej jak gołym okiem nie będzie nic widać a silnik zajdzie jakimś syfem albo coś. Teraz żałuje że sie pospieszyłem z tym dolewaniem płynu. Mogłem to zrobić na spokojnie , i by nie było problemu.

a ja tam zalałem borygo i jest ok już 3 lata i nic nie zżarło zielone jak ufo generalnie polecam

A co myslicie o petrygo ???

1,6 16V

Zalałeś czy dolałeś bo to jest różnica. Jeśli dolałeś borygo eko tak jak ja i nic sie nie stało to super. A do jakiego dolewałeś? Pytanie do zibiego

[ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-04 19:54:44 ]

????

pisze po Polsku zalałem

Pytanie było co się dzieje jak pomieszasz dwa różne. Też chyba pytanie było po Polsku Jak zalałeś od nowa to wiadomo że będzie ok.

sorki już jestem po piwku
nie doczytałem

Nie ma sprawy Tak marginesie ale Ci dobrze Też bym się napił ::

[ wiadomość edytowana przez: maniu28 dnia 2007-05-04 20:20:04 ]

A nie lepiej kupić fordowski koncentrat, wychodzi nawet taniej.

Cytat:
2007-05-04 21:12:38, Kao pisze:
A nie lepiej kupić fordowski koncentrat, wychodzi nawet taniej.

A na ile starcza ten koncentrat? I jaka cena?