MotoNews.pl

Diesel - dobre świece?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
(c)hej !

Mam takie pytanko, jaką markę świec preferują tutejszy posiadacze diesli?

Kup Bosche, jesli o diesla chodzi to jakos swiec nie ma praktycznie znaczenia. No chyba ze poleca po roku

Ja mam w mydelnicy BOSCHE ale mysle ze juz dlugo nie pociągną... jedna jest nowa. Wymienie na NGK albo BERU

Dziękuję Wam!

A powiedzcie mi jeszcze po czym poznać że świece się kończą.

Wiecie.....ja początkujący dieslowiec....

Problemy z odpalaniem na zimno. Zasadniczo wymien i zapomnij, zarowe na dlugo starczaja. A no i oczywiscie wszystkie wymien

Ja mam juz lekko zuzyte swiece.. objawami tez są lekkie dymienie przy zapalaniu... poprostu swieca niedogrzewa. Jak pytałem mechanika czy musze wymieniac wszytkie powiedział ze nie... ale i tak wymienie.. choc są to drogie rzeczy. Do mojej corsy sztuka kosztuje od 40-70zł. (są tez po 29 iskry... ale są do bani)

Cytat:
2007-05-06 22:45:36, Czarek_Rej pisze:
Ja mam juz lekko zuzyte swiece.. objawami tez są lekkie dymienie przy zapalaniu... poprostu swieca niedogrzewa. Jak pytałem mechanika czy musze wymieniac wszytkie powiedział ze nie... ale i tak wymienie.. choc są to drogie rzeczy. Do mojej corsy sztuka kosztuje od 40-70zł. (są tez po 29 iskry... ale są do bani)

kopci pewnie daltego, że jest pokryta sadzą. Po zagrzaniu sadza uwalnia się w postaci dymu - normalne zjawisko i nie świadczy to o uszkodzeniu świecy. Zresztą co się może popsuć w grzałce poza przepaleniem?

moze nie grzac koncowka i juz jest do dupy. Kazdy diesel przy odpaleniu troche przydymi, jednej swiecy sie nie wymienia, nawet w szkolach klada to do glowy