Komputer w Avensis 2001 pokazuje dziwne rzeczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam od 4 miesiecy avensis d4d 2001r. w trasie pali od 5,5 do 6 litrów ale w miescie od 7 do 8,5. komputerek pokazuje dziwne rzeczy, przykład 1:
jade i pokazuje zuzycie 13 litrów, puszczam gaz i jade hamując silnikiem a komputerek wciąz pokazuje 13 litrów, dopiero po dlugim czasie wartosci spadają ale prawie nigdy do zera
przyklad 2: kasuje spalanie na komputerku i jade ok 5 kilometrow, pokazuje spalanie srednie 6 litrow zatrzymuje sie i chodzi na wolnych obrotach i na wolnych obrotach wartosci sredniego spalania caly czas rosną

czy to normalne? silniczek chodzi równo, obroty tez ale to spalanie jakies dziwne

Witam,
Mam od roku avensis D4D z 2001r. i u mnie jest dokładnie tak samo. Więc myślę, że jest to norma w tym aucie.
Chociaż służbowo jeżdże Corollą 1.4 D4D i tam po odpuszczeniu pedału gazu komputer już po chwili pokazuje spalanie 0 litra.
Odnośnie spalania mam podobne, najniższe przy prędkości około 110 km/h 5 l. a najczęściej średnia za miastem 6 litrów.
Ale w mieście to już 10 przy spokojnej jeździe - myślałem , że będzie mniej.

a czy Twoja avensiska tez jest taka wołowata przy niskich obrotach. u mnie dopiero przy ok. 2500 obr dostaje nagle kopa. ojciec ma taką samą i u niego przyspiesza równiej a komputer po puszczeniu gazu za chwile spada do zera spalania

może zamulona? podpowie ktos?

Cytat:
2007-05-06 22:28:02, norbas33 pisze:
może zamulona? podpowie ktos?

Moze zamulona ,moze paliwo liche ,moze liczba korekcyjna na wtryskach juz blisko wymiany...
Ale jezeli masz okolo 60 tys lub wiecej to przeplywomierz trzeba wymyc ze smoly...to jest odczuwalne wlasnie przy niskich obrotach.i od tego bym rozpoczal naprawe.

Cytat:
2007-05-06 12:18:07, norbas33 pisze:
mam od 4 miesiecy avensis d4d 2001r. w trasie pali od 5,5 do 6 litrów ale w miescie od 7 do 8,5. komputerek pokazuje dziwne rzeczy, przykład 1: jade i pokazuje zuzycie 13 litrów, puszczam gaz i jade hamując silnikiem a komputerek wciąz pokazuje 13 litrów, dopiero po dlugim czasie wartosci spadają ale prawie nigdy do zera przyklad 2: kasuje spalanie na komputerku i jade ok 5 kilometrow, pokazuje spalanie srednie 6 litrow zatrzymuje sie i chodzi na wolnych obrotach i na wolnych obrotach wartosci sredniego spalania caly czas rosną czy to normalne? silniczek chodzi równo, obroty tez ale to spalanie jakies dziwne

Pewnie ze srednie spalanie rosnie bo drogi nie przybywa.
Co do dokladnosci i spadania do 0 to byla nota i wymiana na gwarancji.

a co ze spalaniem w mieście? 10l. to chyba trochę dużo - jak na spokojną jazdę !

Napisz proszę coś więcej na temat czyszczenia przepływomierza, czy łatwo to zrobić samemu, czy też jest to skomplikowana sprawa i trzeba do warsztatu? dzięki
Norbas - U siebie nie zauważyłem żeby na wolnych obrotach była wołowata, choć wg mnie jakiegoś szczególnego kopa to nie ma

Juz to opisywalem w benzynowych. Najwazniejsze to srodek CARBOCLEANER chyba z Wirtha benzyna ext nic nie daje odtluszczacz o hamulcow czasami tez nie rozpusci osadu.
Zdejmujesz kleme wyciagasz przeplywomierz i siurasz do kanalu powietrznego na elementy pomiarowe-2 rezystory,potem na czujnik temp. to taka banieczka z boku wszystko ma byc czysciutkie ,swiecisz lampa do srodka i sprawdzasz jak costam sie przykleilo to lejesz dalej i znow zagladasz.