Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lolek88 Wredne czerwone Rumia | 2007-05-06 14:36:13 A po tym grzebaniu w aparacie zapłon ustawiles? ![]() |
![]() Karol13 Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2007-05-06 14:57:18 czy filtr paliwa jest nowy? nie uszkodzony.
posprawdzaj raz jeszcze wszystko |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-06 15:06:52 Filtr paliwa zarówno jak i pompa paliwa jest nowa. (filtr sprawdzałem oraz przewody paliwowe gaźnik z dniem wczorajszym 2 razy rozbierałem dla pewności. Pompę zakupiłem i założyłem, teraz w zaciszu domowym wymieniam membranki i czyszczę stara pompę( na zapas )
Jedyne co to gaźnik ma parę lat. (zakupie regenerowany jak już będzie fura na chodzie) Niestety nie dysponuje garażem a teraz pada co ogranicza rozbieranie samochodu więc zbieram wiedzę wałkując podręcznik "sam naprawiam" i pytam was. [ wiadomość edytowana przez: Polan_PL dnia 2007-05-06 15:09:34 ] |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-05-06 15:58:03 jesli olej znikl, to albo wyciekl, albo sie spalil, innej opcji nie ma. Skoro twierdzisz ze nie wyciekl to musial sie spalic. mogl to zrobic na dwa sposoby:
1. przez pierscienie na tlokach - pierscien/-nie ulegl(y) uszkodzeniu i olej zostal po chamsku spalony w komorze spalania - naprawa - remont silnika 2. przez prowadnice zaworow - tulejki w ktorych slizgaja sie trzonki zaworow zuzyly sie i/lub ulegly uszkodzeniu i przupuszczaja olej. obie te przyczyny jednak zazwyczaj nie powstaja nagle, choc to mozliwe, z koleji uszkodzony pierscien prawdopodobnie spowodowalby powazne uszkodzenie i/lub zniszczenie silnika. ale jak ktos kiedys powiedzial na tym forum to maluch wiec przyczyna moze byc rownie dobrze za niskie cisnienie w kolach. aha i oblukaj dokladnie czy olej gdzies nie wyciekl, np pod obudowe |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-06 16:05:58 ok przestanie padać do poszukam oleju.
W każdym razie laik nie da sobie z taka naprawa rady ? Bo nie wiem czy sie grzebać w zapłonie i innych i rzeźbić długo. Czy po prostu poszukać jakiegoś warsztatu taniego bądź jakiś Forumowicz z warszawy pomoże za mała odpłata ciężko mi powiedzieć bo pomysłów nie mam a budżet też sie sypie... Z drugiej strony nie chętnie chce go oddawać do naprawy bo chciałbym się nauczyć więcej przy nim robić. Jak to widzicie ? Rzeźbić z "ksiażka w reku" czy dać sobie spkój bo to grbsza sprawa ? Myślę że warto sprawdzić zapłon (jakoś dam rade), poszukać wycieku, a jak to nic nie da to sprawdzać to co umiem a jak to nie to to nie wiem... hmm kurcze kaszelek... |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-05-06 16:32:36
ucz sie ucz, nauka to potegi klucz |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-08 09:13:37 Okazalo sie, że wydmuchało mi uszczelke z pod głowicy.
A stukała cześć uszczelki i poluzowana głowica. W kazdym razie uszczelke zalozyłem wczoraj nową, zostało mi tylko skrecenie lewej osłony. Zostało tylko ustawienie zapłonu. Zastanawiam sie też nad zmianą świec. Mam do was pytanie pod czas skrecania podkładka wpadła mi do środka pod lewa osłone. Teraz pytanie jak ja wyjać i czy woglę ja wyjmować, bo na dobra sprawę on chłodzony jest powietrzem i powietrze może jej nie podniesc ?? Pozdrawiam ! [ wiadomość edytowana przez: Polan_PL dnia 2007-05-08 09:15:06 ] |
![]() cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2007-05-08 09:19:08 Odkrec ten maly blaszany lacznik miedzy miska a obudowa wentylatora i moze wypadnie |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-08 09:20:07 hmmm rozumiem ze to gdzies pod spodem bo z góry jest lacznik zle zespawany do całości. I nie wiem. |
![]() cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2007-05-08 09:24:20 Tak od dolu jest taki kawalek obudowy przykrecony przez 2 sruby od miski i jak go wykrecisz moze wypasc podkladka |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-10 21:41:49 hmm uporałem sie z tym wszystkim ale mam kolejny problem ..
A mianowicie po wyregulowaniu wszystkiego i dolaniu oleju. (+wymianie uszczelki pod gaźnikiem) Maluszek pali jeździ dzielnie, dobrze, lecz cały czas świeci się kontrolka oleju. Przy dodaniu gazu na zimnym silniku kontrolka zgasła po czym ponownie zapaliła sie gdy zszedł z obrotów. Jechał pięknie jest bardziej cichy tylko ta kontrolka się świeci jak stoi na niskich obrotach jak dodaje gazu i wejdzie na obroty to zaczyna sie żarzyc tylko i kółeczko sie zamyka jak zejdzie chodź lekko z obrotów. Co to może być czym to może być spowodowane ? |
![]() owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2007-05-11 07:56:32 u mnie swojego czasu tak się zachowywał jak panewki mówiły dowidzenia. Może pompa oleju się zpsuła? |
![]() WRC126 Fiat 126 Wałbrzych | 2007-05-11 08:16:31 Ta kontrolka świeci ci sie na zimnym czy gorącym silniku??
Jeśli na gorącym to przyczyn moze byc kilka. Ja miałem za duży luz na wałku rozrządu-trzeba wtedy rozbierac cały silnik i oddac blok do warsztatu. Ale najpierw radze ci zacząć od najprostszych rzeczy czyli wymień czujnik ciśnienia oleju poprstu. P.S. Nigdy nie oddawaj auta do warsztatu bo większość mechaników tak naprawde sie na tym nie zna ![]() Hehe ale ja skromny jestem ![]() |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-11 08:56:13 kontrolka świeci się na zimnym i ciepłym silniku. NIe gra roli tylko na zimnym latwiej ja zgasić dodając gazu.
PS. Nie oddałem go do warsztatu sam robiłem. Luzów raczej nie mam bo pożadnie dokrecałem. Kumpel mi coś wspominał, że to może być złe ciśnienie oleju.? |
![]() cichy_b0b F&F MEMBER Fiat 126p/ Clio RS 1 ... Poznań | 2007-05-11 17:24:22 Luzu na walku rozrzadu nie da sie skasowac mocno cokolwiek dokrecajac, a jezeli kontrolka wskazuje niskie cisnienie oleju to Twoj koelga nic nowego nie odkryl. |
![]() mmost F&F Wolny Słuchacz :) malec Gdynia | 2007-05-11 18:41:50 zostaw walek w spokoju, nic nie ruszaj, zrob tak - zciagasz belke, pasek klinowy pokrywe kola pasowego/filtra, (przy okazji czyszczac) zdejmujesz cale kolo pasowe i pokrywe rozrzadu, w pokrywie rozrzadu znajduje sie pompa i zawor redukcyjny (taki grzybek dociskany sprezyna do powierzchni czolowej walka rozrzadu). Rozbierz pompe i zdejmij grzybek (w odwrotnej kolejności ) ![]() Brzmi to pewnie strasznie, ale jest dosc proste i potrzeba kluczy 10, 8(chyba), 17, 13(standart jak na malucha) i do odkrecenia nakrętki na wale chyba 30 lub 32. Przy okazji jak masz wyjetą pokrywe rozrzadu to obejrzyj simmering i najlepiej wymien (5 zeta chyba i nie zamomnij posmarowac wargi olejem przed montazem ). Wszyscy zawsze strasza tym walkiem, ale to ostatecznosc ![]() |
![]() pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2007-05-11 19:00:17 Pytanie czemu stracił ciśnienie oleju po wymianie uszczelki pod głowicą ?? nie zapomniałeś przypadkiem o tej rurce doprowadzającej olej do klawiatury ?? |
Polan_PL 126p Warszawa | 2007-05-12 17:39:08
Nie no chyba pamiętałem znaczy dostałem wiadomość tego rodzaju, że mogłem źle włożyć i sie wygięła jak skręcałem. Rozbiorę go jutro i sprawdzę to szukając po drodze jakichś wycieków może jakiś będzie.. |