Blacharka - co zrobiłem nie tak ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstępie od razu powiem, że jak skończe to moge zrobić fotorelacje bo dysponuje fotkami poszczególnych etapów ale to póxniej...

Narazie mam problem:
1. Pomalowałem podkładem
darmowy hosting obrazków
Na spray`u pisze, że schnie ok 30 minut...Ja czekałem godzine. W związku, z tym, że zrobiłem pare zacieków postanowiłem usunąć je papierem wodnym. Usunąłem, poczekałem 15 minut i przystąpiłem do kolejnego etapu

2. Polakierowałem lakierem w spray`u:
darmowy hosting obrazków

Pomyślałem, że wyszło nawet nie nagorzej ( 1 zaciek tylko )...Lakier musiał wyschnąc więc poszedłem sobie robić inne rzeczy... Tak po 15 minutach wróciłem żeby sie jeszcze raz napatrzeć na swoej dzieło i zrobiło się tak:
darmowy hosting obrazków
po kolejnych 15 minuatch ( fotki już porą nocną dlatego jakość ki(kieepawa)
darmowy hosting obrazkówdarmowy hosting obrazków

Dlaczego lakier zmatowiał kompletnie ? Czy jak pomaluje jeszce raz metalikiem to już będzie się mienił ? Czy wystarczy terz tylko psiknąć bezbarwnym i nabierze ten element metalicznego koloru ?

Bardzo prosze o porade bo jestem mega hiper turbo wk...ony

lakier metalik bez bezbarwnego nie ma efektu i bedzie matowy -lakier bezbarwny jest niezbedny!

faktycznei dosc dziwnie to wyglada, a na baze metaliczną zawsze sie daje klar.

tak jak pisze borys.......

no to kolego powiem ci tak:
narazie to ty pomalowales sama baza, teraz czeka cie malowanie klarem czyli lakierem bezbarwnym proponuje zebys to jeszcze przed malowaniem bezbarwnym przetarl szmatka ktora odtluszcza i zbiera kurz
ps. ale jakim cudem udalo ci sie zrobic zaciek baza to nie mam pojecia! musiales niezle przytrzymac chyba w tym miejscu sprey albo dales pare grubych warstw!
pozdrawiam.

aaaa zapomnialem jeszcze dodac jednego- oklejenie tego na ostro nie bylo dobrym pomyslem!!! pomysl teraz jak zeszlifujesz kant ktory ci pozostanie

niestety tak to jest z malowaniem sprayem ,tak jak napisał cabrio tak się nie okleja ,tak czy siak wyjdzie z tego lipa będzie konkretne odcięcie koloru

to jak powienien to zrobić ? okleić ?

poprostu zrob to tak jak miales teraz tylko nie przyklejaj tego do blotnika wcale niech to sobie wisi swobodnie,tylko uloz ten papier tak zeby nie dotykal blachy (a no i pod tym papierem oczywiscie tez przematuja na mokro troche zeby ten lakier mial sie czego trzymac)wtedy zrobi sie taki rozprysk ktory trzeba przeslifowac papierkiem 2000 na mokro i wypolerowac pasta scierna

Cytat:
2007-05-06 21:57:11, cabrio pisze:
proponuje zebys to jeszcze przed malowaniem bezbarwnym przetarl szmatka ktora odtluszcza i zbiera kurz

bazy sie nei rusza....... po prostu nie dotykaj paluchami a kurz co najwyzej sprezonym powietrzem zdmuchnij. Druga sprawa to ze kler (lakier bezbarwny) naklada sie po czesciowym wyschnieciu bazy czyli po ok. 10-30 minutach -wtedy jest efeky i trwalosc..... Jezeli kler nalozych po paru godzinach to po jakis 2 latach bezbarwny ci sie zluszczy i lipa straszna

Cytat:
2007-05-06 23:31:38, borys pisze:
bazy sie nei rusza....... po prostu nie dotykaj paluchami a kurz co najwyzej sprezonym powietrzem zdmuchnij. Druga sprawa to ze kler (lakier bezbarwny) naklada sie po czesciowym wyschnieciu bazy czyli po ok. 10-30 minutach -wtedy jest efeky i trwalosc..... Jezeli kler nalozych po paru godzinach to po jakis 2 latach bezbarwny ci sie zluszczy i lipa straszna

borysku uwierz mi ze baze mozna ruszac jestem lakiernikiem i sa teraz takie nowe wynalazki w tej dziedzinie ze glowa boli! jesli bazy by nie mozna bylo ruszac i przecierac specjalnymi szmatkami to jak by se z tym radzili chlopaki co sie bawia aerografem
pozdrawiam.

no i kolejny problem... barwe poprawiłem i doszedłem do bezbarwnego. Pomalowałem 3-4 warstwy i....lipa...Miejscami stał się on błyszczący ( typowy metalik) a miejscami zrobił się matowy

co mam z tym zrobić, żeby lakier był wszędzie jednakowo błyszczący...?

wypastowalem to pastą polerską, regeneracyjną ale dalej widać zmatowenie w niektórych miejscach :/

delikatnie zmatować i połozyć jeszcze kilka warstw lakieru bezbarwnego ...musiałeś go nierównomiernie połozyć

Cytat:
2007-05-07 21:59:07, kamil76 pisze:
delikatnie zmatować i połozyć jeszcze kilka warstw lakieru bezbarwnego ...musiałeś go nierównomiernie połozyć

którym papierem ? Mam 80, 240, 320, 800, 1500, 2000, 2500 to który wybrać ? no ten bezbarwny to cholernie trundo równomiernie napryskac spray`em :9 a ile by za takie coś wziął lakiernik ? za samo położenie bezbarwnego

przematuj to paspierem 2000

chyba zaden lakiernik sie tego nie chwyci, za mala robota, za male pieniadze w rezultacie szkoda czasu, tylko i wylacznie 2000 na mokro, jak to zmatowisz, to gabka na polekr xz regulacja obrotow, pasta lekko scierna i polerujesz to i nie mas zszans ze sie nie bedzie swiecilo

no i znowu kolejny problem, a w zasadzie 2:

1) zrobiło mi się z 10 pęcherzyjów pod lakierem tak z 3mm x 3mm
2) kupiłem paste tempo żeby usunąc nierówności tego bezbarwnego, polerowałem to nadkole z 30 minut i widać różnice rzeczywiście. Niestety nie mam elektrycznej polerki i wszystko robiłem ręcznie. Aha, nie używałem wodnego żeby go zmatowić