Maksymlnay rozmiar szyberdachu???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie neci meni strasznie zalozenie szyberdachu do mojego autka bez klimy...
i teraz problem jest tkai ze musze zalozyc szyberdach tkai ktroy nie wplynie na jakosc mojej karoserii i ze wszykot mi sie nie rozpier... wiecie co
wiec chodzi mi o to jaki moze byc max rozmiar szyberdachu aby zmiescil sie pomiedzy wzmocnieniami dachu, czy ktos wie?
bo w zkaldzie poweidzilie ze na pewno musze wzmacniac dodatkowo dach
wiec czekam na wasza pomoc

strzłeczka.
wiem Lasombda że często piszę od rzeczy i każdy moje wypowiedziczyta (i racja - sam się dziwieę że niektóre z nich ja napisałem) ale:
jeżeli weżmiesz miarkę i zmierzysz w środku podsufitkę między wgłębieniami osłon przeciwsłonecznych a jej zgrubieniem w lini słupków środkowych(co ni mniej ni więcej jest wzmocnieniem) to ci wyjdzie max 40cm. szybry o ile dobrze pamiętam mają powyżej 45.
W warsztacie mają rację powinno być zrobione nowe wzmocnienie. Tylko kto ci takie zrobi.
Jak znam życie to 99% warsztatów cię za takie skasuje , a dobrze będzie jak go przetną i szyber dadzą jako przedłużenie a nie wypird... całkowicie. To tak jak stwierdzeniem mechanika od autoalarmów i immobilaizerów,że w twoim samochodzie to on NAPEWNO założy i odetnie to wszystko inaczej niż w innych (żeby było trudniej rozbroić) - gu..o prawda!!!.
Jak nie staniesz nad klientem to kto ci zdejmie podsufitkę do montarzu szybru?!!! (śmiem twierdzić że nikt) Autoryzowane warsztaty wcale nie są pod tym względem lepsze (każdy kto trochę się orientował co jest tak naprawdę ważne przy autoryzacji , wie oczy mówię)
Sam zakładając szybry NIGDY!!!!!!!
nie wstawiłem nowego wzmocnienia. Dążyłem(z własnej inicjatywy) tylko aby szyber był przedłużeniem wzmocnienia (żeby płaszczyzna dachu zachowała sztywność, i nikt odemnie nie wymagał abym głowę sobie zawracał czy ucierpi na tym sztywność karoserii)
Na pocieszenie dodam że robiłem to 3 lata i też NIGDY nie doszły do mnie słuchy o tym że coś jest żle(50% klientów warsztat w którym pracowałem miał z polecenia)
Więc ostatnia rada.
1.Chcesz mieć szyber - jedz do poleconego warsztatu (jak taki masz) i zakładaj(stań przy kliencie i zwróć uwagę żeby ci chociaż rant otworu po wycięcie dobrze zabezpieczył przed korozją).
2.Chcesz mieć zrobiony dobrze (+ wzmocnienie) - zrób sam, wbrew pozorom nie jest to trudne

życzę sukcesu.
Malyzk

hmm dzeki za info, z ta podsufitka to nei wiedzialem ja jestem slepy prawie ja zadnych zgrubien nie widze

co do zkaldow hmm mozessz mi jaksi polecic ??
jestes z Celestynowa to warszawa prawie
moge podjechac
a szyberdach hmm nie wiem jak zalozyc, niemam zielonego pojecia bym powiedzial.

a jesli chodzi o zlaozenie to baaardzo ego chce ale postraszono mnie tym ze wykreci mis ie karoseria wyapdnie mi przednia szyba albo wogole przekreci mi sie wszystko !!

takze czekam na opinie eksperotwo - czyli was,

TO powiedz mi dokladnie JEST TO BEZPIECZNE I NIE WPLWYA NA KAROSERIE W ESPERO ?

noi tka jak pisalem moze poleciszm i jaksi zkalda gdziemoge zlaocy tkais szyber ??

cholera jednak troche sie boje

Ja bym się nie zdecydował

Za miękki jest Esperak

cholera dlaczego wszytko musi byc takie trudne ??
dlaczego nie mozna po porstu zalozyc szyberdachu sie nie przejmowac... choelra denerwuje mnie to...
kiedys sobie kupie smaochod ktory wszystkie bajery bedzie miec w standardzie i cholera nawet sie eni bede przejmowal !!!

już kiedyś na forum była poruszana sprawa szyby w dachu , podobno dach jest przystosowany do założenia takowj , mozna to poznać zimą gdie leżący snieg na dachu najszybciej topnieje w miejscu gdzie montuje sie szybki u kolegi poprostu zdjeli podsufitkę i tam było widać gdzie sciąć dach