| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-07 00:58:45 witam...pytanko do Was...chcialbym zwiekszyc troszke moc w 2.0 nie ingerujac za bardzo w silnik...mysle o zmianie walkow na sportowe...co Wy na to?robil ktos juz taka operacje?jakie koszty i oczywiscie za i przeciw...wszystkie odpowiedzi i opinie mile widziane..
pozdrawiam |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-05-07 01:03:14 A chipa od autoseby już wziąłeś - to jest wzrost mocy bez ingerencji. Wymiana wałka to konieczność przeprogramowania silnika pod wałek. A wzrost mocy nie jest jakiś oszałamiający. Na pewno chip wyjdzie najtaniej. |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-07 01:19:13 chodzi mi bardziej o efekt niz o cene(bez przesady oczywiscie)Totru mial chipa i szczerze jak dla mnie to za duzo nie bylo widac efektu...jakies liczby w sensie ile kucykow i jakie kwoty?? |
autoseba Jeep Wrocław | 2007-05-07 01:51:19 Zmiana wałków koszt około 1500zł , do tego przydało by się odchudzić zawory , poszerzyć gniazda zaworowe i kanały , zmienić kolektor wydechowy i przerobić wydech i wypolerować ssący . Wtedy to będzie mieć sens a koszt całości 2-4tyś , na koniec zapodajesz specjalnego wirusika 700-1500zł i masz przyrost rzędu 20-30%.
Minusy , to problem z wolnymi obrotami, głośny wydech , duże zużycie paliwa i kupe innych dupereli... |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-05-07 08:17:28
1. Jak się odchudza zawory? 2. Dlaczego porzerzyć gniazda zaworowe? 3. Dlaczego wypolerwoać ssący w N/A? 4. Wirusik to nowe strojenie czy nowy program czy tylko lekka korekta? Da się lekko zkorygowac w 2.0? 5. Przyrost czego mocy? Czy momentu? 6. Ja mam ostrzejsze wałki, przelotowy wydech, zmienione oprogramowanie inna przepustnicę inne kolektory wylotowe i dolotowe (nie są polerowane). Przyrost to 26 koni i 10Nm czyli około 13 % mocy i 4% przy niutkach. Nie mam problemu z wolnymi obrotami. Fakt spalanie większe ale nie duzo. To jak to jest bo zgłupiałem. |
autoseba Jeep Wrocław | 2007-05-07 09:40:21 1-głównie odchudza się ssące zawory , grzybek ,jego górną powierzchnie , zmienia też się kąt przylgni , wszystko po to aby zwiększyć ilość gazów wpadających do komory splania i zmniejszyć wage zaworu. Wydechowe odchudza się tylko wtedy , kiedy warunki na to pozwolą , ponieważ większość jest chłodzone wewnętrzenie.
2-gniazda poszerza się ,aby zwiększyć szybkość i ilość wymiany gazów. Usuwa się wewnętrzną przylgnie i zmienia się kąt przylgni głównej. 3-w głowicy poszerza się kanały wlotowy i wylotowe , aby zapewnić szybszą i większą wymiane gazów , tutaj nie wolno przesadzić , bo efekt będzie nieciekawy. Do dopracowania wszystkiego trzeba teraz wypolerować ssący i zmienić wydech , aby większa i szybsza wymiana gazów miała sens. 4-przy ostrych wałkach i przerobionej górze silnika , specjalny wirusik dopracowany na hamowni od podstaw. 5-i mocy i momentu , głównie zależy to od ostrości wałków i oprogramowania. 6- wałki można zrobić na bardzo wiele sposobów , polecam rozmowy z wałkarzami np. Świątek. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-05-07 10:10:42
2. Co to jest gniazdo zaworowe? B w/g mnie jest to cały wielki otwór, którego poszerzenie wymusza zmianę zaworów na większe. Rozumiem, że chodziło Ci o zmiany katów plus wyrównaniu i zdjęciu materiału na dojściu do "tego otworu". Jeśli jest inaczej tzn, że gniazdo to miejsce gdzie siedzi trzonek zaworu to mój błąd. 6. No właśnie na wiele sposobów, co oznacza, że wcale nie musi być nierównych obrotów. I tak nasuwa mi sie refleksja, iż narazie szefer ma u siebie całkowity hardcor, reszta albo się bawi albo udaje, że się bawi. Może Eryk coś zrobi hardcorowego póki co się tylko bawi. Zresztą tak jak ja . |
autoseba Jeep Wrocław | 2007-05-07 10:23:12 Gniazdo zaworowe , jest to żeliwny pierścień osadzony w głowice i posiada przylgnie zewnętrzną , główną i wewnętrzną . Zawór pracuje na przylgni głównej , a pozostałe są to przylgnie pomocnicze , nie biorące udziału w prawidłowej pracy zaworu.
Poszerzanie gniazda zaworu wykonuje się poprzez usunięcie przylgni wewnętrznej. No szefer ma hardkor , ale on wyciągnie więcej niż 30% , po dopracowaniu wszystkiego , przynajmniej powinien . [ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2007-05-07 10:37:25 ] |
piontol Opel Omega B Łódź | 2007-05-07 22:27:10 dzieki wielkie za odpowiedzi i wyjasnienia...teraz trzeba kaski troszke poskladac i zabrac sie za maly remoncik omesi... |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2007-05-08 20:55:29
Co ja Piotrze za hardcore moge zrobić? Półki co widzisz, co się dzieje, została przepustnica i dolot do "poszerzenia", męcze tłoki i korby. W niedalekiej przyszłości jeszcze chciałbym zmontować rurowy kolektor wydechowy + pusty, wyliczony wydech i ewentualnie zrobić ten dolot na 2 przepustnicach (o czym zresztą rozmawialiśmy). Turbo to narazie nie na mój budżet, który już teraz został poważnie wysilony. Zresztą nawet wykręcania większych mocy z wolnossącego to spore koszta ( o czym pewnie kolega Aniołek z SR może sporo powiedzieć), nie mówiąc już o profesjonalnym uturbieniu i przygotowaniu pod to silnika. Półki co będe musiał się cieszyć tym co mam, a raczej tym co mi wyjdzie |