Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2007-05-07 15:28:10 Na pewno jest do wymiany gdy:
a) koło sie nie kręci ![]() b) podlewarujesz auto jest szarpiąc kołem w prawo/lewo wyczuwasz luz c) gdy zaczyna huczeć może zacząć powoli myśleć na wymianą ( po huczeniu następnym objawem jest zazwyczaj pojawienie się wyczuwalnego luzu). |
Piotr1111 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT BRAK | 2007-05-07 16:34:13 Mechanik prawdę powiedziawszy powiedział, że coś jest nie tak i wato wymienić łożysko by potem nie robić całego zawieszenia, tzn. nie zbierać koła z ulicy ![]() ![]() Co do e-gen: a) koło się kręci w lewo i w prawo... Mam przynajmniej takie wrażenie jadąc tym autkiem w tył i w przód ![]() b) fakt może i najprostszy sposób no ale ja nawet nie wiem gdzie jest lewarek w tym aucie ![]() ![]() c) prawdę powiedziawszy śmigam już z otwartym oknem /aż się kataru nabawiłem ![]() Coś mi się zdaję że przy następnej naprawie dopytam się jakiegoś mechanika ot tak sobie by mi sprawdził przednie zawieszenie... gdy wceluje z łożyskiem i kołem - BINGO - rozbije świnkę dziecka i zacznę zastanawiać się nad wymianą łożyska a tak... jest ryzyko jest zabawa. |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-07 18:46:53 400 zł za łożyska to chyba przesada, ja co prawda do poniacza (chyba są te same) zapłaciłem 240 z wymianą. Skąd się u ciebie taka suma? |
Piotr1111 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT BRAK | 2007-05-08 07:29:17
W cenniku ASO na stronie: http://www.sabat.lublin.pl/cennik.html znalazłem że samo łożysko nr 51720-02000 kosztuje 240,63 PLN, a do tego trzeba dodać robociznę... a wymiana łożyska do łatwych zadań nie należy /chyba/ więc trzeba ze 100 PLN dodać więc robi się te 350 PLN Oczywiście jak się mylę i ktoś zna tańsze rozwiązania... [ wiadomość edytowana przez: Piotr1111 dnia 2007-05-08 07:30:50 ] |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-08 09:27:08 w aso z reguły nieźle tną na cenniku, poszukaj tańszych specjalistów, co do samych łożysk to pewnie tyle kosztują oryginały i to pewnie jeszcze u nich, poszukaj na allegro czasami pojawiają się oferty łożysk NSK, wiem że JC też ma łożyska a ich cena jest o wiele tańsza.
Tu masz linka do allegro >>link<< i jeszcze łożyska NSK >>link<< |
Piotr1111 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT BRAK | 2007-05-08 14:47:35
Dzięki Te podane przez Ciebie linki są do łożysk dla Accenta do 1999 a ja mam z 2000 i obawiam się, że dość ciężko znaleźć zamienniki do tego rocznik. Do tego zamiennik to, zamiennik... nie zawsze pasuje, ktoś nawet stoczył piastę by łożysko zmieściło się !! - wiadomość z archiwum tego forum link: link więc chyba jeżeli by doszło do zakupu to trzymałbym się oryginalnych - przynajmniej na pewno gdybym wymieniał tylko jedno łożysko, a tak mam zamiar uczynić. |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-08 19:36:15 Wszytko zależy jaki gruby się ma portfel, zamiennik nie zawsze znaczy gorszy. Ale 400zł za łożysko uważam za zbyt wysoką cenę, ja bym intensywnie szukał zamienników. |
kws HF MEMBER accent Warszawa | 2007-05-09 10:27:28 Witam
tez mam accenta 2000, kupilem auto, gdy mialo 69.000, jak mialo 73.000 to robilem lozysko. Z tego co sie dowiedzialem to jest to niestety bolaczka tego modelu accenta. Wymiana kosztowala 400 zeta z groszami, w serwisie Renocar w Warszawie na ul. Olkuskiej. Notabene bardzo przyjemny warsztat, niby jest juz nie autoryzowany ( tak to przynajmniej wyglada ), ale naprawde godny polecenia. Jak chcesz sprawdzic stan lozyska (lozysk) to w czasie jazdy i rownoczesnego skretu, trzeba nasluchiwac z ktorej strony szumi. Dosc nie jasno to napisalem, ale chodzi o to, ze w czasie skretu w jedna, badz druga strone szumienie warkotanie czy co tam powinno ustepowac. Padniete bedzie lozysko przeciwne do kierunku skretu, poniewaz w czasie skretu w lewo, prawe kolo jest odciazone i na odwrot ![]() Jeszcze jedno, zamienniki wystepuja, znalazlem takowe, w firmie Intercars, ale moze nie pasowac "zimmering" (czy jak to sie pisze, to taka metalowa obraczka) i lozysko moze sie obracac. Cena nie byla zbyt konkurencyjna, roznica 30-50 zeta, nie pamietam dokladnie. Kupilem oryginalne lozysko przejechalem 10.000 i kreci sie dalej ![]() Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: kws dnia 2007-05-09 11:00:11 ] [ wiadomość edytowana przez: kws dnia 2007-05-09 11:04:11 ] |
Piotr1111 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT BRAK | 2007-05-09 11:29:51 Dzięki
Mi jak na razie nic nie szumi, ale popróbuje te „skręty” i wytężę słuch... ale te nasłuchiwanie to tak jakbym się na siłę czegoś doszukiwał, a jak wiadomo gdy się szuka dość długo to coś tam zawsze się znajdzie ![]() Chyba zmuszony będę śmignąć jeszcze raz do jakiegoś mechanika i niech sprawdza.... |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-11 07:34:38 przez przypadek znalazłem łożysko do twojego auta myślę że cena jest korzystna no i firma znana i ceniona (SKF)
>>link<< |
kws HF MEMBER accent Warszawa | 2007-05-11 08:07:32
Pytanie czy jest to lozysko do accenta 2000, bo na 90% nie jest. Jak szukalem zamiennikow to tylko Intercars oferowal zamiennik do accenta II. Jak pasuje to warto brac, okolo 100 taniej niz oryginal |
![]() BartBartez HF MEMBER Coupe/Accent Gryfino | 2007-05-11 09:10:13 Do accenta II jest to samo co: Atos, Coupe, Getz i Lantra II |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-11 10:36:11 link który zamieściłem jest do łożyska accenta 2000-2003 jak w opisie łożyska na tej stronie. No i cena warta uwagi. [ wiadomość edytowana przez: fiB dnia 2007-05-11 10:36:47 ] |
Piotr1111 HF MEMBER HYUNDAI ACCENT BRAK | 2007-05-11 12:23:04 => fiB
Dzięki za pomoc. Faktycznie centa „rewelacyjna” jeżeli rzecz jasna porównamy ją z oryginalnym łożyskiem. Prawdę powiedziawszy jak na razie nie wymieniam tego elementu, bo nic mi nie szumi i nie buczy gdy jeżdżę więc... jest ryzyko jest zabawa. No ale jakby co do czego doszło to dzięki za namiary – fajna stroka z łożyskami do wszystkich samochodów, godna polecenia innym pechowcom którym coś tam szumi w piastach i kołach ![]() |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-05-11 14:31:10 czasami można się natknąć na różne rzeczy przez przypadek, w moim akurat szukając smaru ![]() |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-05-12 11:21:59 stary jak ty bedziesz jezdzil do aso .....
to zadaleko nie dojedziesz to sa w miare proste naprawy dla przecietnego mechanika ![]() ![]() pozdrawaim ps.do aso to mozna pojechac jak ci check wyskoczy albo cos takiego ![]() spokojnie mozesz smiagc narazie jak zacznie szumiec, to jeszce mozesz zrobic kilka stowek tak naprawde pozdrawiam |
kws HF MEMBER accent Warszawa | 2007-05-12 17:27:07
Pfff ja przejechalem ze 1000 na zjechanym lozysku, bardzo dlugo nie moglem namierzyc o co chodzi.. Myslalem ze to opony dopiero po zmianie kapci, jakos mnie tknelo ze to moze byc lozysko i okazalo sie to strzalem w 10 hahahah Ojciec do dzis mi wypomina ze jestem pizdzielec ;] |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-05-12 23:56:33 no tysiak albo i lepiej ... ![]() ![]() ale nie chcialem pisac bo sobie pomysla ze jestem hardocowcem... ja w saxo teraz jezdze....i jest tlukace sie no i co i nic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() osobiscie nie spotkalem sie z czyms takim ze komus kolo urwalo) ale to mozna wyczyc czy juz czas zmienic czy nie.... a po pierwszym swoim lozysku w zyciu...bedziesz wiedzial od razu ze to jest to ![]() |