MotoNews.pl

Wywala bezpiecznik wentylatora chłodnicy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pisałem ostatnio o problemie z wentylatorem chłodnicy, po sprawdzeniu bezpieczników okazało się sie, że był spalony trzeci w drugim rzędzie od prawej. Wymieniłem i ostatnio jak stałem w korku znowu po załaczeniu się wentylatora, spalił sie. Czy ktoś zna ewentualną przyczyne tego zjawiska?

Cytat:
2007-05-08 16:34:04, majkel2420 pisze:
pisałem ostatnio o problemie z wentylatorem chłodnicy, po sprawdzeniu bezpieczników okazało się sie, że był spalony trzeci w drugim rzędzie od prawej. Wymieniłem i ostatnio jak stałem w korku znowu po załaczeniu się wentylatora, spalił sie. Czy ktoś zna ewentualną przyczyne tego zjawiska?

sprawdź, czy wentylator da się zakręcić ręką.
Jeśli masz klimę to sprawdź również ten od skraplacza (musisz się schylić pod zderzak by go zlokalizować)

jeśli wentylator się zatarł to po załączeniu prądu może powodować obciążenie wywalające bezpiecznik

klimy nie mam, a wentylator kręci się bez oporów, może jakies zwarcie?

Cytat:
2007-05-08 17:00:45, majkel2420 pisze:
klimy nie mam, a wentylator kręci się bez oporów, może jakies zwarcie?

w tej sytuacji innego powodu niż zwarcie chyba nie może być

sprawdź skrzynkę przekaźników (za akumulatorem) a zwłaszcza czy wychodzące z niej kable się nie poprzecierały

musisz szukać usterki po kablu...

Na początek może odłącz wtyczkę wentylatora przy samym wentylatorze, włóż zworkę w gniazdo diagnostyczne i włącz zapłon by podać napięcie na wentylator. jak nie wywali bezpiecznika to znaczy że zwarcie jest w samym wentylatorze.
potem zajrzyj w okolice chłodnicy po stronie pasażera - do nadwozia jest tam przykręcony spory prostokątny ceramiczny element - jest to rezystor wolnych obrotów - sprawdź, czy nic mu lub jego kabelkom się nie stało

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2007-05-08 17:06:03 ]

a przy okazji - tam powinien siedzieć bezpiecznik 30A (czyli największy z esperowych)
jeśli wstawiłeś np. 10A to mógł się zjarać mimo braku usterki w układzie.

Cytat:
2007-05-08 16:34:04, majkel2420 pisze:

Miałem dokładnie to samo
Pomogło ..... wstawienie do p.Sławka , ale już nie pamiętam co tam znalazł

usterka usunięta, powód?: przetarty przewód plusowy przy złaczu diagnostycznum.Dzieki za porady.