Pasek rozrządu w DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile zębów i jaka długość powinien mieć pasek rozrządu w Fiatowskim DOHC 2.0 i jakie są różnice w paskach pomiędzy 1.6, 1.8 i 2.0 ??

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=67394&c=0&f=25&hq=pasek&start=20

Podepne sie pod temat Wie ktos ile zebów ma i od czego mozna podpasowac pasek rozrządu(punto 1,2, lancia 1,8 etc) do 1,8 dohc pozbawionego wałka posredniego ? Apart zapłonowy bedzie pedzony z glowiczki a pompa oleju zewnetrzna napedzana paskiem klinowym

Cytat:
pompa oleju zewnetrzna napedzana paskiem klinowym

Przepraszam za OT, jaka pompę chcesz zastosować (wspoma od poldka?).

Słyszałem że można zaadoptować pompę 3 sekcyjną od hydrauliki siłowej z wózka widłowego ale nie jestem na 100% pewien.

Z paskami trzbea uważać żeby sie nie naciąć.
Np. standardowo 2.0 ma 146 zębów ("na 3/4" to "wymiar" zębów, niezmienny dla wszysckich silników), ale już 1.6 może mieć różnie.
Wersja 132C.000 czyli na tłokach 84 może mieć 144 albo 143, zależy to od użytej rolki.
Ja się tak przejechałem, wziałem rolkę na wymiar a pasek z katalogu i w ten sposób mam niepotrzbeny nowiutki 144 jakby ktoś chciał

2,0 ma 148 zębów

mam pytanie jakim kluczem odkręca się nakrętkę koła z wału korbowego w dohc ?I czy da się zdjąć pasek rozrządu bez ściagania tego kola ??

ps pomierzyłem pasek w moim 2.0 i ma 148 zębów

kluczem 38mm prosze pana

Cytat:
2007-05-24 16:37:18, Hailstorm pisze:I czy da się zdjąć pasek rozrządu bez ściagania tego kola ??

da rade

Jeśli pochrzaniłem ilosć zębów w 2.0 to sorki
A co do koła pasowego - oprócz nakrętki może być jeszcze śruba lewogwintowa na klucz 22, i wtedy odkręcanie tego jest znacznie prostsze

Cytat:
2007-05-24 18:46:15, andrzej131 pisze:
kluczem 38mm prosze pana

Sa tez na klucz 30 -taka miałem w 1,8