Co zrobic? Zaduza dawka paliwa w Scoupe GT

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Problem mam taki ze auto pali przy spokojnej jeździe ok 13/100km.
Z tłumika chmury dymu, taki białawy na wolnych i lekko niebieski na wysokich obrotach.
Większość znajomych mechaników twierdzi ze to niewypalone paliwo.
I faktycznie pojechałem na analize spalin i wyszło dwutlenku wegla:
na wolnych obrotach 4,7 a powinno byc 0,5
na wysokich (ok 3000) wyszło 5,9 a powinno spasc do 0.3.
W ciagu ostatnich tygodni w aucie zrobione:
-pierscienie na tłokach komplet
-szlif głowicy i docieranie zaworów
- uszcelniacze i komplet uszczelek pod cały silnik
-rozrzad kompletny i paski
-świeczki i kable i cewka i palec i kopułka
-sonda lambda
-olej shell helix plus i filtr oleju i paliwa
NIepamietam czy cos jeszcze ale wszystko nowe.
Turbo robione w styczniu.
CO mam zrobic? Macie jakies pomysły?

pozdrawiam

sprawdz błedy i dawaj dale co wyszło!!!!ile pali oleju? na usta mi sie cisnie USZCZELKA ZLE DOKRECONA.

Wczoraj byłem na regulacji zaworów
i kolejnej wymianie oleju i filtra po docieraniu silnika.
Przez ten okres zrobiłem 1300 km i stan oleju taki sam jest.
Własnie umówiłem sie na czytanie błędów w ASO we wrocku jade tam na godzine 10. Ciekawe co bedzie??????
POzdrawiam

U mnie po remoncie też palił ogromne ilości paliwa ale jakoś sie to ułożyło. Główna przyczyna były mocno lejące wtryski. Ale spore ilości dodatków do czyszczenia wtryskiwaczy pomogły

Witam!
Po wizycie w serwisie Hyundaia dalej auto dymi.
Hi-scan wykazał 4 błędy:
-przepływomierza
-sondy lambda
-czujnik wałka rozrządu
-i jeszcze jakiś nie pamiętam
Zostały wykasowane 3. Coś wariuje czujnik wałka rozrządu nie dało sie tego wykasować, koleś powiedział ze gdyby był on zepsuty na 100% to bym auta nie odpalił. Czasy wtrysków i reszta idealnie. KOszt podłączenia 80 zł. Opłacało sie bo teraz auto pali normalnie za 100 zł
paliwa pb98 robie 270 km w cyklu mieszanym.
Auto było na podnośniku i zauważyłem minimalna nieszczelność na łączeniu w turbo. Turbo jest na gwarancji i w piątek będzie reklamowana turbinka. Mam nadzieje ze to będzie to i przestanie dymić. Po remoncie silnika nie zauważyłem ubytku oleju a zrobiłem 1300 km. Zobaczymy co będzie w piątek.
Pozdrawiam

Spalanie moze byc wieksze gdy masz nieszczelnosc w wydechu przed sonda lambda.

Witam!
Już jako szczęsliwy posiadacz Scoupe któremu nic nie dolega.
Turbo było oddane na gwarancje i okazało sie ze jakiś pierscień uszcelniajacy w turbince minimalnie puszczał kropelki oleju do wydechu i wypalał sie. Wymienili wszystkie uszcelki i uszcelniacze i pierscienie w turbo, wszystko w ramach gwarancji oraz dodatkowo jakies poprzecierane i popekane wezyki od podcisnien mi wysmienili za free.
Auto po remoncie silnika i turbo fajnie jeżdzi i mniej pali benzyny.
Robiłem teścik, tank za 100 bezyny pb98 (4,56 zł/litr) wyszło 270 km.
To jest w cyklu mieszanym, raczej noge mam ciezka. na 100km wychodzi ze spalił 8,1 litra a nie jak kiedys 10 litrów i 3 setki oleju.

Pozdrawiam Szczesliwy

Witam.

Ja ostatnio zrobiłem Turbine i uszczelniacze zaworów ale nadal oleju mi ubywa. Jak jeżdżę spokojnie to nic w lusterku nie widzę, zaś jak wcisne głębiej by poczuc radośc z Turbo wtedy w lusterku widze niezłą zadyme. Pozostało mi już chyba tylko wymienić pierścienie. I własnie stąd to pytanie. Ile za pierścienie i uszczelke pod głowicę? W ASO zaśpiewali mi za pierścienie 330zł i uszczelka 120zł. Może macie namiary na coś tańszego?

Serdecznie pozdrawiam