| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-10 22:47:50 Witam
OPEL OMEGA B 2.5 V6 AUTOMAT (bez gazu) Od jakiegos czasu, prawie od ponad pol roku z silnika słychac takie metaliczne syczenie. Zaraz po odpaleniu silnika slychac je nawet przy zamknietej masce, ale po czasie jak jakas pompka przestanie chodzic slychac juz mniej. Gdy otworze maske nadal jest glosne. Na poczatku myslalem ze to moze jakas rolka z rozrzadu, bo to takie metaliczne syczenie i jest przez caly czas jak pracuje silnik, ale mechanicy mowili ze to nie to, poniewaz bardzo slychac je spod kolektora, sam tez jak przybliżę sie to najglośniej slychac je spod kolektora. Ponoc moze to byc jakies powietrze czy cos, moze jakas nieszczelnosc?? Czy ktos sie spotkal z takim czyms, albo wie co to moze byc?? Nie wiem od czego nawet zaczac, zeby jechac gdzies sprawdzic. Jezdze tak juz dlugo ale zaczynam sie bac ze to moze byc cos powaznego i wolalbym to zrobic. DRUGA SPRAWA: to juz drugi raz zdarzylo mi sie ze przy odpaleniu trzesie silnikiem, spaliny z tlumika nie wydobywaja sie rowno tylko z takimi przerwami i telepie tlumikiem oraz autem, dzis jezdzilem i jeszcze nie przestalo telepac na wolnych obrotach, auto jest slabsze, nie ma takiego przyspieszenia jak powinno i nie wiem co moze byc tego przyczyna. PROSZE POMOZCIE, DORADZCIE COS. |
robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2007-05-11 06:12:43 Jak byś napisał którego kolektora to było by cycuś
A co do drugiego to zacznij od kabli MN i świec |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-11 08:07:56 Chodzi mi chyba o pokrywe zaworów, zaraz przy plastiku z napisem ECO TEC slychac to syczenie.
Swiece wymienialem dwa tygodnie temu na nowe, to wtedy przy wymianie powiedzieli mi ze sa zalane olejem, kilka dni pozniej wymienilem uszczelke, mechanikom kazalem dac tez silikon. Po kilku dniach byly suche swiece, teraz po 2 tygodniach nie sprawdzalem. [ wiadomość edytowana przez: Dimitry dnia 2007-05-11 08:16:21 ] |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-13 12:36:02 Świece sa zalane, jak sprawdzalem. Pewnie to jest tego wina ze telepie autemi nie ma mocy. Moze jakis gar nie pali. We wtorek wstawiam do innego mechanika. Moze tym razem lepiej wymienia ta uszczelke i sprawdza czy pokrywa jest rowna.
Nadal nie wiem czego moze byc przyczyna to syczenie spod pokrywy zaworów. Ma ktos jakis pomysl co to moze byc?? |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-13 14:07:33 Te syczenie jest przez caly czas jak silnik pracuje, glosniejsze jest przy zapaleniu silnika, kiedy dostarczane jest powietrze do katalizatora jak pisal pTaSzOrEk.
Czy moza cos z tym zrobic?? Od czego zaczac?? |
robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2007-05-13 14:37:02 Odkrec kolektor i sprawdz czy masz wszystkie uszczelki |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-05-13 20:02:07
|
Keraj_zyr Opel Omega Żyrardów | 2007-05-15 16:17:54 Miałem podobnie. Też zalane świece i syczenie. Uszczelki pod pokrywami wymieniłem sam (dwa dni roboty i sześć browarów)i podczas składania, ponieważ rozpiąłęm przepustnice od dolotu powietrza( to to coś na samym wierchu z czarnym z napisem eco tec) i zdjęłem kanał od odpowietrzenia skrzyni korbowej ( to tocóś właśnie z napisem eco tec) to się okazało że oringi się rozsypały, dałęm więc zastępcze o tej samej średnicy i do tego silikonik i jest cycuś glancuś, żadnego syczenia a i świeczki suchutkie ( w końcu robiłem to dla siebie a nie jak mechanicy dla klienta) |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-15 21:19:59 ja zamierzam wymienic nowe dekle od pokrywy zaworów oraz uszczelki na nowo. Juz raz mi wymieniali uszczelki + silikon dwa tygodnie temu i znowu cieknie, daje do nowego lepszego mechanika. Dekle w ASO kosztuja 540-580zł za jedna sztukę. Mechanik jutro chce jechac do Niemiec, mieszkam zaraz przy granicy, ASO mowilo ze tez sprowadzaja z Niemiec, ale dodaja duzy procent dla siebie pewnie.
Teraz powinno byc na pewno dobrze, dekle beda oryginalne nowe. A co do syczenia nie wiem, kaze im to sprawdzic od razu. |
sebekm Świdnik | 2007-06-20 22:49:05
i jak z syczeniem ? udało się coś ustalić ? u mnie zauważyłem podobną historię |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-21 09:18:32 Pokrywy zaworow wymienione, orginalne dwie sztuki z uszczelkami dostepne tylko w ASO koszt: 1126zł + 60zł kurier.
Co do syczenia kolektor ssacy jest rozebrany czeka tak od montazu pokryw na uszczelki. Sa to oringi 6szt cena kompletu 84zł (rowniez dostepne tylko w ASO) Uszczelki w ksztalcie laczonych serc 3szt. Cena za 1szt 36zł. (zamowilem 3). Dzisiaj przyjda kurierem i jutro beda mi montowac. Powinno byc ok, bo nigdzie inndziej nie powinno uciekac powietrze. Moim zdanie spalanie tez powinno sie zmniejszyc, bo do tej pory byla inna mieszanka przez te uciekajac powietrze. |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-26 18:16:56 wymienielem oringi na kolektorze ssasym, uszczelki w ksztalcie serc tez gdzies w kolektorze ssacym i nadal syczy
nie wiem co to moze byc, wyraznie slychac spod kolektora ssacego. Inna jeszcze ciekawostka przykladajac reke na kolektor ssacy zaraz obok plastiku u gory z napisaem eco tec, syczenie jest cichsze, moze jakos te drgania czy cos sie tlumia, juz nie mam pojecia. Pomozcie |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2007-06-26 18:27:34 zdejmij ta oslonke z napisalem ecotec i zobaczy co tam sie dzieje ze cos jest polamne w srodu...popatrz wezyki ?? a silnik pracuje bez zarzutu ?? |
tomekmr LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Lubin | 2007-06-26 21:50:30
U mnie jest tak samo, silnik pracuje OK więc nie grzebię tam. Pewnie tak ma być i już. Mam nadzieję... |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-26 22:09:58 silnik pracuje dobrze, tym bardziej ze teraz wymienilem oryginalne nowe pokrywy zaworow + uszczelki, uszczelki pod ssasy kolektor.
Jutro zobacze co sie dzieje pod ta pokrywka eco tec. Czy tam nie beda widoczne te oringni takie kolka czarne?? bo to wlasnie tez wymienialem na nowe - 6szt. Z boku do kolektora ssacego jest wlozone na jakies plastikowej gumie takie urzadzenie z odprowadzanymi rurkami gdzie leci powietrze , moze to cos tamtedy leci?? choc wyrazie slychac zaraz pod eco tec plastikiem. Mysle ze przez te syczenie (nieszczelnosc) podawana jest zla mieszanka powietrza i pewnie wiecej pali
jakim cudem polozenie reki na na kolektorze ssacy powoduje wyciszenie tego syku, to mnie dziwi. |
tomekmr LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Lubin | 2007-06-26 23:08:21
To pewnie chodzi ci o silnik krokowy, a syczenie to może być jego sprawka (normalne). Prawdopodobnie jeśli silnik jest zimny i ma wyższe obroty to syczy głośniej bo idzie tamtędy więcej powietrza. |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-26 23:37:13 to ze syczy glosniej przy uruchomieniu silnika to normalne, dowiedzialem sie ze dostarczane jest wtedy dodatkowe powietrze, ale jak juz przestanie dostarczac dodatkowe powietrze syczy nadal podczas pracy silnika, czy silnik jest zimny czy nagrzany nie ma roznicy.
To jest stale syczenie, wina musi byc wobec tego gdzie indziej, jak wspominano pod pokrywka ecotec, chyba ze jak juz nie jest dostarczane dodatkowe powietrze to podczas pracy przez ten silnik krokowy moze nadal leci powietrze? ale moim zdanie wyraźnie slychac zaraz pod (obok) pokrywką ecotec. |
omegolotC30NE Czerwin | 2007-06-27 15:39:40 Mówiłem już w tym wątku o pomiarze stopnia otwarcia krokowca, zależnie od stopnia otwarcia świst może być mniejszy lub większy. Sytuacje skrajne: silnik łapiący "lewe powietrze", ecu musi przymykać krokowcem dopływ powietrza , bo "idzie bokami"; silnik w złym stanie technicznym (zużyty) ecu musi otwierać krokowca bardziej w celu utrzymania biegu jałowego.
Zagadka brzmi tak: świszcze zawór bardzo przymknięty, czy bardzo otwarty??? Wg mnie ten przymknięty. Hipoteza: być może motor pobiera lewe powietrze i świszcze
Współczynnik wypełnienia impulsu sterującego krokowcem w gorącym i sprawnym silniku powinien wynosić około 40% |