MotoNews.pl

Zbyt duży otwór w feldze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Dałem znajomemu moje felgi do piaskowania, ale po dniu odniósł mi je, mówiąc, że nie da się ich założyć, bo otwór w który wchodzi szpilka jest za duży. Dla porównania pokazał mi inne felgi forda i różnica była znaczna.

I tu pytanie do Was: da się to założyć?

Moja:

Jego:

Pomyliłem kategorię, proszę moda o przerzucenie do PiO

[ wiadomość edytowana przez: Snale dnia 2007-05-11 19:02:33 ]

a nie mozna poprostu dac specjalnych stozkowych nakretek do nich ??

btw. widze ze stan opłakany to te co mialy isc w polerke ??

nie stary niezakladaj tego nic juz z tej felgi nie bedzie szkoda zycia

sa jakies granice w bezpieczenstwie a tu naprawde nic juz nie pomoze i szkoda fatyki czasu i pieniedzy a pozniej tylko kwestia kiedy ci odpanie kolo

czasami mozna robic jakas prowizore ale nie w tym przypadku

Cytat:
2007-05-11 20:39:49, organo pisze:
nie stary niezakladaj tego nic juz z tej felgi nie bedzie szkoda zycia sa jakies granice w bezpieczenstwie a tu naprawde nic juz nie pomoze i szkoda fatyki czasu i pieniedzy a pozniej tylko kwestia kiedy ci odpanie kolo czasami mozna robic jakas prowizore ale nie w tym przypadku

ale skoro maja take otworyy i rozstaw to znaczy ze powinny pasowac, czyzby inne auta mialy inna srednice szpilek ?? bo watpie aby ktos rozwiercal felgi. widac ze maja kilka km za soba, sa proste wogole ?? szkoda poswiecac czas skoro ma byc w przyszlosci lipa z tego

moze to felga z audi jest z tego co wiem to one mają taki sam roztaw śrób ale wtedy ten otwór w środku tez by raczej nie pasowal a jak pasuje to w sumie dalo by rade je zalozyc bo felgi wiekszosc sil biora na ten środek

Cytat:
2007-05-12 13:00:08, x00x pisze:
moze to felga z audi jest z tego co wiem to one mają taki sam roztaw śrób ale wtedy ten otwór w środku tez by raczej nie pasowal a jak pasuje to w sumie dalo by rade je zalozyc bo felgi wiekszosc sil biora na ten środek

przecierz na feldze widac napis FORD pod nakretka... wiec to od forda raczej tylko otwory rzeczywiscie cos duze:]

jeśli chodzi o felgi to znalazłem ciekawą stronę gdzie podane są w tabeli rozstawy śrub poszczególnych marek oraz rozmiary otworów centrujących, nie do końca na temat ale może komuś sie przyda

http://free.polbox.pl/w/wesul/faq.html

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale ostatnio ktoś mi mówił, że podobno niektóre alusy forda miały właśnie takie duże otwory.
Są do ich specjalne nakrętki, które w fordzie kosztują 30 zł sztuka .

Nie są to sprawdzone przezemnie osobiście informacje, ale może jakaś podpowiedź .

Według mnie to w tych felgach poprostu brakuje takich aluminiowych tulei ze stożkowym otworem.

Dzięki Omen za pamięć i odgrzebanie tego wątku, Sprawa się rozwiązała, dostałem nakrętki z szerokim kołnierzem. Na razie po 2 na kolo, ale jak znajdzie resztę, to da mi znać.

ja u siebie przy 17" mialem wlasnie takie szerokie otwory. Trzeba bylo kupic do tego nakretki takie jak na tej aukcji