Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-05-12 12:20:17 Czym różni się płyn do chłodnic różowy od niebieskiego ? Czy można te dwa płyny mieszać ?
i najważniejsze który jest lepszy ? |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-05-12 12:34:11 Kolor płynu jest całkowicie nieistotny.
Jest to wyłącznie kwestia dodatków koloryzujących stosowanych przez konkretnych producentów. Informacje przydatne dla specyfikacji konkretnego płynu to: - temperatura krzepnięcia - temperatura wrzenia (różna w zależności od ciśnienia) - dodatki przeciwpienne - inhibitory korozji - agresywność względem gumy (są na rynku płyny mogące być stosowane jedynie w przypadku wykorzystania w układzie chłodzenia łączeń silikonowych) Różne płyny są także stosowane dla układów chłodzenia wykonanych z materiałów: - stali (w tym bloki żeliwne) - aluminium - mieszane Co prawda nie chcę siać kryptoreklamy, jednak osobiście od pewnego czasu stosuję zarówno u siebie jak i polecam klientom płyny Valvoline o oznaczeniu 50/50 (temp. wrzenia w ciśnieniu atmosferycznym pow. 130 st. C) lub Motul. Co prawda oba nie należą do najtańszych, ale w szczególności w przypadku mocno wysilonych jednostek doskonale zdają egzamin. Osobiście nie popieram mieszania płynów chłodniczych, chociażby dlatego, że każdy producent stosuje inne dodatki uszlachetniające, które w połączeniu z inną "chemią" mogą wchodzić w reakcje i powodować drobne spustoszenia, szczególnie w systemie uszczelnień. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
SlawekH Klubowy Weteran Audi Q5 Gdańsk | 2007-05-12 19:23:07
![]() Nieprawda. Czerwony jest wytrawny, a niebieski słodki. Wiem, bo próbowałem. ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-13 00:06:11 Głupoty gadasz. Niebieski wypala ryja - naprawde próbowałem to wiem. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2007-05-13 00:33:30 ja to bym rzekł że różni się na pewno....KOLOREM !!!.....
Nikt na to jesio nie wpadł ?? ![]() |
marcin2 gdynia | 2007-05-13 08:34:12 producenci umówili się na kolory żeby odróżnić płyny na bazie glikolu etylowego, monoetylowego i propylenowego.
najczęsciej spotyka się ten na bazie glikolu etylowego czyli w kolorze niebieskim lub zielono/niebieskim. a kolor i smak mają właśnie zniechęcać do spożywania ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-05-13 11:32:52
a który z nich lepszy? zauważyłem, że w marketach najtańsze to te niebiesko-zielone, więc pewnie są najgorsze. Więc czy któryś kolor jest lepszy od innego i czy jest sens dopłacać? |
![]() Maestro Klubowy Weteran Toyota Avensis Rzeszów | 2007-05-13 12:17:10 Do lakieru granatowego lepiej pasuje ten niebieski, a do bordowego - czerwony. ![]() Pozostali - to rzecz gustu - już piotr_ek napisał - dla lubiących ostre potrawy lepszy niebieski. -- Wiesiek |
marcin2 gdynia | 2007-05-13 13:02:48
no nie wiem te najlepsze , lub inaczej , markowe też są zwykle niebieskie natomiast to jaki glikol został głównym składnikiem nie przesądza o tym czy dany płyn jest lepszy od drugiego , zresztą można je ze sobą mieszac tak więc kolor na pewno nie przesądza o przewadze danego płynu choc trzeba zauważyc że w Skodzie , najlepszym samochodzie wśród dostępnych aut , zalewany fabrycznie płyn jest koloru różowego ![]() a czy warto dopłacac do markowego płynu? pewnie jak z olejami - niektórzy widzą różnicę , innym to zwisa esperaka zalewałem petrygo , chyba najtańszym z płynów poza markami marketowymi ; nigdy nie zauważyłem żadnych problemów |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-05-13 21:00:37 Audi od XII 1996 r. do nowych silników wlewa się różowy z dużą ilością środków anty korozyjnych później trzeba uzupełniać czerwonym (lub jak wymieniono na nowe części znów rózowy) i zakazują pod żadnym pozorem mieszać z niebieskim bo to grozi trwałym uszkodzeniem silnika(oczywiście cały czas mowa o płynie zgodnym z VW/Audi). I teraz nie wiem czy ja mogę kupić w markecie Petrygo niebieskie czy choćby Borygo czerwone ? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-05-13 22:56:01 I zapewne do spryskiwaczy dopuszczają wlewanie TYLKO płynu z logo Audi w promocyjnej cenie 99zł/5l! Pierdoły piszą żeby klientów orżnąć na kasę i tyle! Obojętnie jaki wlejesz taki będzie dobry (oczywiście do chłodnic aluminiowych). Zresztą nie wiem jak mogą się uszkodzić kanaliki w głowicy? |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-05-14 01:47:05
A Ch** ich tam wie. Wyczytałem to w książce wydawnictwa WKŁ "Sam naprawiam Audi A4" - z języka niemieckiego tłumaczył jakiś inżynierek Polkowski (odpowiednik Morawskiego do Espero), więc to chyba nie chodzi o kasę, może chodzi o rozszczalnienie układu chłodzienia lub uszkodzenie gumy po powstaniu produktów z dwóch płynów. ![]() Na naklejce przy zbiorniczku z płynem hamulcowym też jest coś napisane typu "Only ...coś tam.. VW/Audi" - pewnie chodzi o to samo co z płynem do chłodnic. I tak dobrze że o mało co nie kupiłem Qattro - tam są amortyzatory samopoziomujące się cena za 1 sztykę 3 tys. zł ![]() ![]() ![]() A tak to jak sprawdziłem z drogich rzeczy to mam tylko świece ksiakieś platynowe w cenie po 140 zł za sztukę (za to wymiana co 100 tys. km) reszta w normie cenowej części do Espero a i używek jest więcej (typu intercooler, lusterko, szyba zderzak ..und andere juden) niż do Espero - ponoć. [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-05-14 02:36:55 ] |
marcin2 gdynia | 2007-05-14 17:18:10 bez przesady
koncentrat płynu polecanego do VW/Audi/Skody nie jest aż tak drogi , tym bardziej że płyn wymienia się co 2 lata co raczej , przy cenach paliw, nie stanowi żadnego kosztu eksploatacyjnego kup zalecany koncentrat , wymieszaj z w.destylowaną i gotowe wolisz petrygo , to spuś obecny płyn z układu, przepłukaj i zalej petrygo tak czy siak nic się nie stanie |