Omega A- problem z odpalaniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Proszę doświadczonych o pomóc.
Posiadam Omegę A Caravan 2l 115PS z silnikiem C20NE.
Od dwóch dni podczas odpalania silnik od razu odpala ale od razu lub po sekundzie-dwie sam gaśnie :/

Pożyczyłem i wymieniłem inny komputer sterujący ale nie do jego jest przyczyna.
Sprawdzając kodami usterek wyświetla mi 31 ale w mojej niemieckiej książce nie ma tego kodu.

Sprawdziłem dużo tego i nie znalazłem przyczyny.
Podejrzewam jeszcze tylko coś z układem paliwowym- elekt. pompa???
W trakcie przekręcania kluczyka trzymałem palce na przekaźniku pompy i czuć stukanie w nim/ chyba działa.

Jeżeli ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym lub wie o co chodzi proszę o poradę.

Kod 31 informuje z tego co pamiętam o niesprawności czujnika prędkości obrotowej silnika (brak sygnału z tego czujnika). Spróbuj podmienić od kogoś.

Thx
Co jeszcze mogło by być przyczyną?
A czy ktoś z Was orientuje się gdzie w Wawie można kupić części używane do Omegi?

Tak ma być !!! Odczytujesz kody przy unieruchomionym silniku to jak niby czujnik ma nadawać sygnał o rpm

Jakieś inne objawy????

Cytat:
2007-05-12 19:40:20, omegolotC30NE pisze:
Tak ma być !!! Odczytujesz kody przy unieruchomionym silniku to jak niby czujnik ma nadawać sygnał o rpm Jakieś inne objawy????

W niemieckiej książce o Omedze pisze że kody musimy odczytywać przy zgaszonym silniku.

to bedzie raczej ten czujnik. skup sie na nim.

Cytat:
to bedzie raczej ten czujnik. skup sie na nim.

A po czym wnosisz???? jeśli można wiedzieć.....

Kody 12 i31 przy "ręcznym" odczycie ignoruje się.....
Nieprawidłowy/brak sygnału czujnika RPM skutkuje kodem 19

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-05-13 12:52:37 ]

Cytat:
2007-05-13 12:49:51, omegolotC30NE pisze:
Kody 12 i31 przy "ręcznym" odczycie ignoruje się..... [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-05-13 12:52:37 ]

Ileś krotnie odczytywałem kody ale kod 31 do 2 miesięcy temu nie wyświetlał mi się.
12 wiadomo że jest kodem obowiązkowym ponieważ sygnalizuję rozpoczęcie odczytu kodów.

Niedawno gość z jednego serwisu powiedział mi, że kod 31 sygnalizuję, że się gdzieś przedostaje fałsz powietrze.
Sprawdziłem i okazało się że brakowało jednej objemki. Założyłem i było ok..
Teraz znów wyświetla ten kod ale żadnej objemki nie brakuje ani nie ma poluzowanych.