Wlot na maske + zapinki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od pewnego czasu przymierzałem się do zamontowania na masce wlotu powietrza pod webera
Niestety na cięcie maski nie zgodziła się moja przyszła żona Dlatego wpadłem na genialny pomysł - kupno drugiej maski
Poszukałem i kupiłem czerwoną maskę do "7" za 80 zł.

Teraz trzeba było zastanowić sie jaki wlot zamontować. Bardzo chciałem żeby pasowął do łądzianki i mniej więcej wyglądał tak jak wloty zamontowane w vftsach lub sporotwych piątkach i siódemkach.

Przeszukałem internet i znalazłem taki wlot:

Niestety gdy dotarł do mnie do domu, okazało się ze jest strasznie mały i wąski (16cm w najszerszym miejscu). Po prostu nie pasował do łady. Postanowiłem ze wykonam taki wlot z włókna szklanego ale spartoliłem robote i nie wyszło za dobrze
Nie poddałem sie i spróbowałem wykonać prosty (trójkątny) wlot z blachy pół dnia roboty i udało się.

Wykonałem go tak by mocowany był od wewnątrz zeby na zewnątrz nie było widać nitów.

Przymierzyłem wlot, obliczyłe odległość, obrysowałem i wyciąłem szlifierką kawałek blachy.

Następnie nawierciłem dziurki w masce i wlocie i przynitowałem do siebie. Wcześniej wysmarowałem powierzchnie klejem antykorozyjnym na bazie....cholera wie czego podobno dobrze trzyma

Proszę o opinie, podpowiedzi, krytykę......

CDN
jak skońćze z wlotem zabiorę się za zapinki

Zaxiu, ja sugerowałbym pociagnąc styk wlotu i maski jednak spawka (migomat). Od wibracji szpachla na łączeniu bedzię bez spawki pekac - chyba że nie zamierzasz szpachlowac.

Cytat:
2007-05-12 18:49:35, andrzej_krakow pisze:
Zaxiu, ja sugerowałbym pociagnąc styk wlotu i maski jednak spawka (migomat). Od wibracji szpachla na łączeniu bedzię bez spawki pekac - chyba że nie zamierzasz szpachlowac.

no właśnie....bede miał problem bo zamierzałem podszpachlować.
Musze to dokłądnie przemyśleć. Źle napisałem niżej - wlot wykonałem z grubej, sztywnej blachy aluminium i tak kombinuje co teraz. Pomiędzy wlot a maske dałem klej epoksydowy antykorozyjny do łączenia elementów metalu z aluminium, dodatkowo dałem nity, w sumie wszystko jest sztywne i ani drgnie. zobaczymy.

[ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2007-05-12 19:57:09 ]

Wiesz, teraz się przypatrzyłem. Może nie warto nic szpachlowac i będzie git. Zwłaszcza że aluminium z blacha to ciężko będzie pospawać.

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2007-05-12 20:37:19 ]

Troszke szpachli musze dać by wszystko łądnie sie zgrało...użyje tej z włóknem szklanym to bedzie mocniejsza. Musze też kupić podkład pod alu....w sumie to jak popęka to bede kombinował dalej....od tego am dwie maski.
dzięki andrzej za porady..pzdr

jest git. ja bym nie szpachlował. surowo i sportowo

Fadny wlocik. Mógłby być nawet troche szerszy ale i tak jest git. Tylko zadbaj, żeby od środka tez ładnie wyglądało
Teraz tylko ładnej gałki potrzebujesz

Cytat:
2007-05-13 20:26:21, Adam-Lancelot pisze:
Fadny wlocik. Mógłby być nawet troche szerszy ale i tak jest git. Tylko zadbaj, żeby od środka tez ładnie wyglądało Teraz tylko ładnej gałki potrzebujesz

ehe marzy mi sie taka jak Leszka tylko nie wiem skąd taką wziać....dodam tylko ze urodziny mam dopiero we wrzesniu

Cytat:
2007-05-13 20:51:09, zax pisze:
ehe marzy mi sie taka jak Leszka tylko nie wiem skąd taką wziać....dodam tylko ze urodziny mam dopiero we wrzesniu

no,no Lechu, wrzuc jakieś fotki gały LC

Dzisiaj z Jędrkiem i jego bratem zamieniliśmy maski bo zabieram sie za zapinki. Wlot jest już pomalowany podkłądem i czeka. Ładnie to wygląda - niestety zapomniałem aparatu. Jutro moze podjade i zerobię jakieś fotki

Tak prezentuje się wlot:

Zabrałem sie dzisiaj za zapinki i w godzinke udało mi się zrobić po jednej stronie

na samym poczatku nawierciłem blache w miejscu gdzie chce mieć zapinki, potem odmierzyłem od krawedzi odległości by przenieść je na maske. Maske też nawierciłem
Wszystko domierzyłem i wyszło ok

Nie wiem czy zrobiłeś go w dobrym miejscu. W ładach na zamieszczonych zdjęciach wloty są bliżej przedniej krawędzi maski, co pozwala sądzic , że zimne powietrze zdoła dostac się do filtra . W Twoim przypadku mam wrażenie, że strumień powietrza będzie śmigał nad Twoim pięknym K&N i nie będzie go izolował od rozgrzanego do białości wydechu...Chyba , że zamierzasz jeszcze coś dac dla ukierunkowania strugi pod maską?

[ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2007-05-16 19:58:31 ]

Cytat:
2007-05-16 19:57:40, Grzegorz2107 pisze:
Nie wiem czy zrobiłeś go w dobrym miejscu. W ładach na zamieszczonych zdjęciach wloty są bliżej przedniej krawędzi maski, co pozwala sądzic , że zimne powietrze zdoła dostac się do filtra . W Twoim przypadku mam wrażenie, że strumień powietrza będzie śmigał nad Twoim pięknym K&N i nie będzie go izolował od rozgrzanego do białości wydechu...Chyba , że zamierzasz jeszcze coś dac dla ukierunkowania strugi pod maską? [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2007-05-16 19:58:31 ]

Grzegorz weź pod uwage ze tamte łady mają dwa gaźniki i dlatego muszą miec wlot bliżej. W miejscu aku jest gaźnik.
Ja mam singla a przed nim akumulator więc zrobiłem tak wlot by powietrze leciało na filtr powietrza i gaźnik. jest to wszystko wymierzone

Fajnie to będzie wyglądać!

Dzięki Paweł - na to licze

Grzegorz dla pewnosci zobacz fotki

nie obraz sie Zax, ale mnie to sie jakos nie widzi. Nie mowie o dbalosci o jakosc wykonania, ale - jakos dziwnie to wyglada.... niby stylowo pasuje do przetloczenia na masce - ale jakos cos zaburza....
no - ale to Tobie ma sie podobac, nie mnie.
Za to zapinki - gitara. I do tego prawdziwe, nie naklejki, jak zazwyczaj.

listewke na maske masz? nie jestem pewien, ale chyba mi jedna zostala. Sprawdze, jakbys potrtzebowal. Nie kupuj zamiennikow bo oblaza.

Cytat:
2007-05-16 20:43:05, adasco pisze:
nie obraz sie Zax, ale mnie to sie jakos nie widzi. Nie mowie o dbalosci o jakosc wykonania, ale - jakos dziwnie to wyglada.... niby stylowo pasuje do przetloczenia na masce - ale jakos cos zaburza.... no - ale to Tobie ma sie podobac, nie mnie. Za to zapinki - gitara. I do tego prawdziwe, nie naklejki, jak zazwyczaj. listewke na maske masz? nie jestem pewien, ale chyba mi jedna zostala. Sprawdze, jakbys potrtzebowal. Nie kupuj zamiennikow bo oblaza.

eeee no co ty
kazdy moze wyrazic swoje zdanie....zobaczysz na zlocie i na zywo oblookasz Być moze po 4 piwach będzie ci sie podobało hehehe

poszukaj tej listewki jak mozesz bo by mi sie przydała. Tak bede musiał przekładac tą oryginalną

Dobra ZAX, ide gmerac w piwnicy.
gdybym nie znalazl, a masz problem w zakupie - to moge dostarczyc. Zamiennik widzialem na pewno, za oryginal nie recze. Ale w sumie, jakbys te maske tylko na zloty montowal - to moze i zamiennik nie zczernieje

to moje w kazdym razie to oryginal (o ile mam)

Cytat:
2007-05-16 21:01:52, adasco pisze:
Dobra ZAX, ide gmerac w piwnicy. gdybym nie znalazl, a masz problem w zakupie - to moge dostarczyc. Zamiennik widzialem na pewno, za oryginal nie recze. Ale w sumie, jakbys te maske tylko na zloty montowal - to moze i zamiennik nie zczernieje to moje w kazdym razie to oryginal (o ile mam)

ok - czekam niecierpliwie

Ja mam listewkę jak chcesz - lezy w piwnicy. Jak dam rade to juz jutro moge ci podeslac

A widze, ze nowa maska leży tak samo jak u mnie i krewedz blotnika nie jest na rowni z krawedzia maski nad światlami. Cholera wie dlaczego.