MotoNews.pl
2 Ile paliwa podaje wtryskiwacz dla 1,4 monowtrysk (184545/45)

Ile paliwa podaje wtryskiwacz dla 1,4 monowtrysk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!
moje pytanie dla wielu może być dziwne,wręcz głupie .o co gościowi chodzi a to chodzi o to ze zakładam komputer złużycia paliwa na procku aduc386 .Potrzebuje wiedzieć ile paliwa podaje wtrysk w czasie swojego działania,
czy jest ktoś co mógłby mi podpowiedzieć albo gdzie szukać.
dzięki

Przecież ile podaje paliwa jest uzależnione od temp, obrotów, obciążenia, sprawności innych czujników, więc jest to bardzo zmienny parametr....

napewno ilosc paliwa jest uzalezniona od tych danych co napisałes ,ale zeby paliwo leciało to musi sie otwierac wtrysk na pewien czas ten czas jest zmienny a cisnienie paliwa do wtrysku stałe,czyli ilosc paliwa podawanego jest proporcionalna do czasu otwarcia wtrysku.
Dlatego potrzebuje ilosc plutego paliwa w najmniejszej jednostce czasu.

Jesli sam kombinujesz ten komputerek to mozna sprobowac tak: jako ze ilosc paliwa zalezy od czasu otwarcia wtryskiwacza wiec wystarczylo by na odcinku np 100km lub wiecej zliczyc czas owarcia wtryskiwacza i majac ilosc spalonego paliwa wyliczysz sobie ile tegl leci np w trakcie 1 s otwarcia Pytanie tylko jak zliczyc ten czas otwarcia, z postu zrozumialem ze sam konstruujesz ten komputer

Chodzi o stala wtryskiwacza, kazdy wtryskiwacz ma stala podana w cm3 na minute, albo godzine (nie pamietam), czyli ile paliwa lalby przy pelnym otwarciu.

Parametr ten do komputerka dobiera sie czesto na oko, przy lekkiej modyfikacji programu mozna prosic uzytkownika o poprawienie wprowadzonej wartosci, badz na podstawie obserwacji z kilku tankowan dobrac ja doswiadczalnie.

a nie jest to tez uzaleznione od pompy paliwa? jesli juz jest slaba i daje slabe cisnienie, poleci mniej, prawda?

Cytat:
2007-05-17 23:11:15, liked pisze:
a nie jest to tez uzaleznione od pompy paliwa? jesli juz jest slaba i daje slabe cisnienie, poleci mniej, prawda?

W prawidlowo dzialajacym ukladzie zasilania pompa powinna wytworzyc takie cisnienie, aby regulator cisnienia jeszcze je obnizyl i dzialal powrot paliwa.