ABS,TC,Wspomaganie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Tworzę ten wątek po to by usystematyzować wiedzę pozyskaną w trakcie przeszukiwania forum po temacie kontrolek, czujników itd.
Posiadam Omcię 2,5 V6 i w pewnym momencie podczas jazdy zaswiecily sie obydwie kontrolki ABS i TC a wskazowka predkosciomierza spadła tak ze malo co sie nie polamala
Dziwny objaw bo po odpaleniu auta ponownie, raz wszysko bylo w normie a raz sytuacja sie nie zmieniala.
Zdziwil mnie też fakt ze z zapaleniem kontrolek wiązał sie fakt braku wspomagania, i tu pojawia sie moje pytanie czy to moze miec jakis zwiazek? Bo pompę juz wymienilem a wspomaganie dalej dziala jak chce. Wczsniej wspomaganie czasem na parkingu przerywalo tak ze na kierownicy mialem tarkę podaczas manewrowania.

Moj mechanik robi duze oczy i twierdzi ze nie moze sie podpiac do kompa by zczytac bledy oraz ze czujniki ABS są ok.
Wiec moze ktos kto zna ten problem z autopsji wytłumaczy mi te zjawisko

Cytat:
2007-05-14 08:53:52, kopernik8 pisze:
w pewnym momencie podczas jazdy zaswiecily sie obydwie kontrolki ABS i TC a wskazowka predkosciomierza spadła tak ze malo co sie nie polamala Dziwny objaw bo po odpaleniu auta ponownie, raz wszysko bylo w normie a raz sytuacja sie nie zmieniala. Zdziwil mnie też fakt ze z zapaleniem kontrolek wiązał sie fakt braku wspomagania, i tu pojawia sie moje pytanie czy to moze miec jakis zwiazek?

1. Zaczyna Ci się kończyć pompa ABS. W zasadzie norma.
2. Zapewne masz servotronik. Po wyłączeniu się ABS brak sygnału prędkości, wspomaganie pewnie było, tyle że o minimalnej sile.

pozdr, Robert

Czyli rada nasuwa sie taka by oddać kupioną pompę wspomagania a kupić pompę ABS i zobaczyć co się zmieni, dobrze kombinuję

A predkościomierz już Ci działa? Bo jak nie to brakuje mu sygnału z czujnika przy kole.

Sytuacja wygląda tak, że jak świeca kontrolki to prędkościomierz nie dziala a po jakimś czasie brak wspomagania.
Jak mu cos odbije to nagle wszystko wraca do normy, i tak w kółko...

to znaczy pojedz na techa i pan powie ci ktory czujnik przy kole wymienic wymienic

Cytat:
2007-05-14 16:01:05, kopernik8 pisze:
Sytuacja wygląda tak, że jak świeca kontrolki to prędkościomierz nie dziala a po jakimś czasie brak wspomagania. Jak mu cos odbije to nagle wszystko wraca do normy, i tak w kółko...

dARTI może mieć rację z czujnikiem, sprawdzić TECHem naleźy. Ale ja i tak obstawiam pompę, magiczne "powroty" działania mi na to wskazują. W każdym razie u mnie wyglądało to identycznie.
Jak kiedyś miałem problem w czujnikach (a A), to dawało się wyłapać korelację z wilgocią. Przy pompie - dowol.

pozdr, Robert

ja wlasnie odebralem omesie od mechanika po wymianie pompy abs-u...objawy dokladnie takie same az wkoncu tak jej zostalo ze nie mialem TC i ABS-U oraz predkosciomierza....koszt pompy to 250 zl + wymiana 100...powodzenia

No wiec czekam na wyniki 'techa'. Moj mechanik nie mogl sie podlaczyc, to pojechal nim do swojego znajomego
W omedze jest mozliwość czytania kodów spinaczem?Ze w vectrze jest to wiem, ale w omie?

Witam!

Dokładnie te same objawy były spowodowane awarią sterownika pompy ABS-u dodatkowo podpięcie kompa nic nie wykazywało ponieważ cały moduł tracił zasilanie i komp nie rejestrował żadnych błędów.
Pomogła tylko wymiana całej pompy ABS.

Pozdrawiam
Sagi

Witam!
A wiec juz wiem, mam padnietą pompę abs.
Pan MariuszBorówka wysyla częsci kurierem?Bo ja z wawy mam kawał drogi do niego...

az taki kawal to nie jest, podroz wyjdzie niewiele drozej, a jak masz gaz to nawet taniej Na miejscu Mariusz moglby Ci od razu zalozyc. Ma fach w reku