Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-05-14 08:58:09 Witam
Temat troche tendencyjne no ale co mi szkodzi ![]() Spalila mi sie lewa żarówka świateł mijania, dokupilem taka sama (Hella H7) podpialem i wlaczeniu stacyjki wlaczam swiatla i w morde jeza ta nowa (lewa) dziala a prawa z kolei juz nie, nie zdazylem zauwazyc czy prawa żarówka sie zaświecila i spalila od razu czy stalo sie to wczesniej, zeby sprawdzic zlacza przepialem zarowy, czyli dzialajaca przepialem na prawa strone, a "zepsuta" na lewa i nowa dziala a zepsuta niet, wiec zlacza sa ok, po prostu zdziwilo mnie to ze jedna po drugiej sie spalily. Moje pytanie jest nastepujace: w zarowce "spalonej" te preciki w srodku sa nie rozerwane i na oko wyglada na nie spalona, jak najprosciej sprawdzic czy zarowka jest sprawna, moze ze stykami cos nie tak. Pytam o to bo 15 zeta znowu mi szkoda wydawac, moze zarowa dziala. Dzieki z gory za odpowiedzi za to jakby niepatrzec banalne pytanie ![]() |
anva Forumowicz Opel Zafira 2.2DTI Bachorzyn | 2007-05-14 09:52:26
Witaj 1) Najprościej to już sprawdziłeś-zamieniając żarówki 2) Zmierzyć rezystancję miernikiem 3) Wydać 15 złociszy i kupić nową -ewentualnie urzywaną na szrocie ![]() ![]() Pozdro ANVA [ wiadomość edytowana przez: anva dnia 2007-05-14 09:54:11 ] |
![]() Luz RegionAdmin Kadett C x3/Omega B/ ... Poznań | 2007-05-14 10:19:00
15 zeta to chyba nie majątek przy kosztach eksploatacji auta, zrozumiałbym to gdybyś trzeci raz pod rząd unicestwiał żarnik xenonowy za 140-160pln/sztuka ![]() |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-05-14 11:39:50 ja wiem Panowie ze 15 zl to nie majatek, ale musicie zrozumiec robilem rozrzad i klime i mnie uderzylo po kieszeni. Wiec szukam teraz oszczednosci gdzie popadnie.
Chcialem zapytac czy takie szybkie spalenie drugiej zarowki to czysty przypadek (zarowki mialem od kupna fury czyli od 9 miesiecy), czy moze jakies zwarcie w instalacji?? Aha i wszystko robilem w garazu gdzie byla bloga cisza i jak zalaczalem stacyjke i po wlaczeniu swiatel mijania uslyszalem takie "cykniecie". Tak sie zarowki zalaczaja?? |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-05-14 12:51:56 ok dziekuje za odpowiedzi.
Jeszcze jedno pytanko : czy policja jakby mnie zatrzymala za spalona zarowke i jakby ta zarowka byla osadzona w reflektorze to ma prawo mi wlepic mandat czy wytlumaczenie ze spalila mi sie podczas jazdy i nie zauwazylem wystarczy? Czy jest jakis przepis o tym mowiacy? Czy jest obowiazek przewozenia w samochodzie zapasowych zarowek? Oczywiscie jest to sytuacja czysto hipotetyczna, jechalem 400 km ostatnio ze spalona zarowa i tak sie zastanawial co by bylo jakby mnie zatrzymali. |
![]() djwitus2 Opel Astra F Swarzędz | 2007-05-14 13:58:47 z tego co ja się orientujemogą ci to "puścić płazem" gdy odrazu usuniesz usterkę auta. więc powinienes przy nich wymienić żarówke wtedy masz spokój. ale w zasadazie dobrym pytaniem jest czy mamy OBOWIĄZEK wożenia zapasowych żarówek w samochodzie ![]() ![]() ![]() |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-05-14 14:43:16 to nie kwestia mandatu tylko zabrania DR raczej :-] Samochd bez sprawnych świateł jeździć nie może. |
Zielu Pełnoprawny Klubowicz ex Viki A / ex Senat ... Łódż | 2007-05-14 19:21:39 Może poprostu poprzekładaj nową żarówke do drugiego światła ![]() Zostawie to bez komentarza bo ręce opadają. Może nowym klubowiczom róbmy testy na inteligencje bo ręce opadają, co sie dzieje z tym forum ![]() |
![]() tommek82 Opel Astra II Kraków | 2007-05-14 21:04:17
miszczu daj se na wstrzymanie wypowiedzialo sie pare osob i nikt w takim to nie jak ty... [ wiadomość edytowana przez: Forest dnia 2007-05-15 10:17:41 ] |
![]() mutra Forumowicz Astra 1,6 16 v CARAV ... Wrocław | 2007-05-14 21:22:39 ad.A Tak to normalne, żarówki mają określoną żywotność (H7 np. mniejszą od H4) a jako że pracują parami, zazwyczaj przepalają się jedna tuż po drugiej. Stąd zalecenie żeby wymieniać je parami nawet jak tylko jedna jest spalona (bo druga i tak przepali się w najbliższym czasie)
ad.C Jak nie masz zapasowej albo (co zdarza się w nowszych samochodach) nie jesteś w stanie wymienić jej na drodze - utrata DR. |